Paikallisuutiset

Ensimmäiset omikronin alavariantit Kainuussa – selittänee epidemian kiihtymistä

Koronatestaus painottuu nyt kotitestaukseen.

Kainuussakin on todettu ensimmäiset tapaukset Omikron BA.2-alavariantista. Kainuun soten mukaan se voi voi osaltaan selittää epidemian kiihtymistä.

Koronaepidemia jatkuu edelleen ja tartuntoja todetaan runsaasti.

Koronatestauksia Kainuussa toteutetaan kansallisten linjausten mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten testauskapasiteettia on supistettu ja Kainuun sote pyytää asiakkaitaan huomioimaan voimassa olevat ohjeet.

Ensisijainen testausmuoto on kotitestaus. Sitä suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita

Koronatestaus julkisessa terveydenhuollossa suunnataan sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville, mukaan lukien raskaana olevat, tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä.

Testaus julkisessa terveydenhuollossa on maksuton. Työterveyshuollossa tehtävistä testauksissa on suositeltavaa varmistaa mitä palveluita oma sopimus kattaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työntekijän tai lapsen sairastuessa osa työnantajista hyväksyy tavanomaisen sairausloma- tai poissaolotodistuksen, eikä sitä varten tarvita terveydenhuollossa todettua koronatartuntaa tai yhteydenottoa jäljitykseen.

Mikäli todistus tartuntatautipäivärahaa varten on tarpeen, tartunta on todettava terveydenhuollossa.

Tällöin sairausloma- tai poissaolotodistuksen voi kirjoittaa julkisella tai yksityisellä puolella työskentelevä lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Tartuntatautipäivärahaa voi kuitenkin saada vain, jos syntyy ansionmenetystä. Tarkempia ohjeita saa Kelan kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karanteeni- tai eristysmääräyksiä kirjoitetaan enää vain poikkeustapauksissa, jos se on tartuntojen leviämisen estämisen kannalta tarpeen, esimerkiksi hoitolaitoksissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa perusohjeista koronatartunnoilta suojautumisesta ja leviämisen rajoittamisesta:

– Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.

– Jos sairastut, pysy kotona kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti.

– Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto

Tartunnan saanutta THL suosittelee kertomaan niille, joihin on ollut kontaktissa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua tai positiivista testitulosta, jotta he tietävät seurata mahdollisia oireita ja huomioida varotoimet.

Oireisena ei saa mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.

Mikäli ilmenee erityistä kysyttävää tai lisäohjeiden tarvetta, Kainuun soten tartunnanjäljityksen kanssa voi asioida Omasote-palvelun kautta tai puhelimitse 044 709 3788, joka on takaisinsoittopalvelu.

Tee testi

Toimi näin

Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään kaksi päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta.

Kotitestin ollessa negatiivinen ja oireiden jatkuessa, kotitesti kannattaa uusia 2 – 3 vrk välein. Oireisille suositellaan omaehtoista kontaktien välttämistä viiden vrk ajan.

Jos asuu sairastuneen kanssa, tai on muutoin ollut lähikontaktissa sairastuneen kanssa, suositellaan välttämään ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos oireita ei ole, voi mennä töihin maskia käyttäen. Etätyötä suositellaan, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä