Kulttuuri

Yli sinisten vaarojen -kokoelma julkaistiin – Jorma Ylävaaran kertomus Raatosaaren Kaaposta voitti novellikirjoituskilpailun

Sotkamon kunnan järjestämän novellikirjoituskilpailun hedelmät päätyivät kansien väliin.

Keväällä järjestetty Sotkamo 375 vuotta -novellikirjoituskilpailu huipentui lauantaina Kainuun kirjamessuilla, kun sotkamolaisista aiheista ammentaneista novelleista koottu Yli sinisten vaarojen -niminen antologia näki päivänvalon.

Novellikokoelman toimittanut kirjailija Tero Liukkonen kertoo kustannustyön olleen mukava ja mukaansa tempaava projekti. Liukkonen on työskennellyt yli 10 vuotta Gummeruksella kustannustoimittajana sekä istunut J.H. Erkon kirjoituskilpailun tuomaristossa.

Sotkamo on hänelle tuttu pitäjänä ja kirjallisena näyttämönä. Liukkonen on lukenut ja tutkinut Veikko Huovisen tuotantoa sekä julkaissut sotkamolaiskirjailijasta kertovan kirjan Kertoja, veitikka, toisinajattelija.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli kiinnostavaa katsoa, että minkälaisia novelleja sotkamolaiset nyt kirjoittavat, Liukkonen totesi.

Hänen mukaansa Huovisen DNA kieltämättä näkyy novelleissa.

– Mutta hyvällä tavalla, että siellä on semmoista pientä humoristista pilkettä sekä myös aitoa luonnon tunnetta.

Liukkonen kehui novellien tasoa uskomattoman korkeaksi – ottaen erityisesti huomioon, että kilpailun ajankohta oli lyhyt ja rajattu sotkamolaisiin aiheisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän totesi, ettei viime kädessä ollut vaikeaa valita novelleja kokoelmaan, vaikka tarinat olivatkin erityyppisiä – selkeistä novellikertomuksista muisteluksiin.

– Aika paljon luonto- ja muistikuvauksia, niin sanotusti leijuvampia tarinoita myös. Mutta kaikenlaisille tarinoille oli kirjassa paikkansa.

Liukkonen kannustaakin kilpailuun osallistuneita jatkamaan kirjoittamista. Esimerkiksi paikallisesti toimivassa kirjoittajaryhmässä voisi kehitellä tarinoita ja saada palautetta teksteistä.

Tero Liukkonen (oik.) toimitti Yli sinisten vaarojen -kokoelman. Hän on aiemmin perehtynyt Veikko Huovisen tuotantoon. Jan Erola haastatteli häntä kustannustoimittajan työstä ja novellin kirjoittamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen totesi, että vaikkei ihan 375 novellia saatu kasaan, on Yli sinisten vaarojen -kokoelmassa erittäin hyvä määrä ja tasokas joukko novelleja.

– Kaikkia ei kirjaan saatu mahtumaan, mutta hienoja tarinoita ja novelleja jäi varmasti odottamaan seuraavaa julkistusta.

Pitkälti novelleissa kuvataan Sotkamon tapahtumia tänä päivänä, menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Kilpeläisen mukaan kokoelmasta löytyy kaikille tuttuja paikkoja sekä tarinoita, jotka ovat oikeasti tapahtuneet. Onpa joukossa myös kuvitteellisia paikkoja sekä tapahtumia, jotka ovat kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta.

– Kyllä täällä Sotkamossa se henki sieltä Heikki Meriläisestä aina Viena Jolman kautta Veikko Huoviseen ja muihin tunnettuihin kirjailijoihin elää tänäkin päivänä.

Sivistysjohtaja ja kansalaisopiston rehtori Merja Ojalammi kertoi, että kilpailuun lähetettiin 55 kirjoitusta. Näistä suurin osa päätyi kansien väliin. Työryhmä kävi läpi novellit ja kirjoitukset.

– Luimme ne nimettöminä, eli emme tienneet, kuka tai ketkä niitä olivat kirjoittaneet. Se oli oikein mielenkiintoinen prosessi, Ojalammi kertoi.

Hänen mukaansa kirjoituskilpailun palkinnonsaajien valinta oli vaikea työ. Yksittäisiä novelleja valikoitui selkeästi ehdokkaiksi, mutta lopulliset valinnat olivat haastavia, sillä kirjoitukset olivat niin hyviä.

"Toivoisin, että kouluilla jatketaan kirjallisuuden opettamista ja kirjoittamista"

Kilpailun voittaja, Jorma Ylävaaran kirjoittama Raatosaaren Kaapon tarina jäi Kilpeläisen mukaan heti mieleen ja nousi edukseen novellien joukosta. Novellin tapahtumat sijoittuvat kirkonkylälle ja kuvaavat tavallista ihmisten arkea.

– Mutta siellä oli taas erilaisia sävyjä, tietynlaista huovismaista ajattelua mukana. Käänteitä, jotka saavat lukijan yllättymään, että miten tarina etenee, Kilpeläinen kuvaili.

Ylävaara oli kiitollinen yllättävästä huomionosoituksesta.

– Toivoisin, että kouluilla jatketaan kirjallisuuden opettamista ja kirjoittamista, että tulevaisuudessakin löytyy kirjoittajia, hän vetosi palkintoa vastaanottaessaan.

Pertti Granqvistin novelli päätyi jaetulle kakkossijalle.

Kirjoituskilpailun kärkipaikoille päätyneet novellit olivat sen verran tasaväkisiä, että kolmen parhaan sijasta kakkossija päätettiin jakaa.

Kakkossijalle pääsi Pertti Granqvistin novelli Lättähattu pysähtyi Naapurinvaaran seisakkeella , joka on kuvaus sotkamolaisesta elämänmenosta vuosikymmenten takaa.

– Kirjoittaja on varmasti sotkamolaisille tuttu henkilö, joka osaa kyllä kynää juoksuttaa taitavalla tavalla. Tarinankerronnan lahja on synnynnäisesti miehen mukana, Kilpeläinen perusteli.

Toinen toiseksi sijoittunut novelli on Sirkka-Liisa Pihlasten Tipasoja 2026 .

– Tässä jäi eniten vielä mietityttämään, että mitähän tarinan jälkeen tapahtuu. Sekin on hyvän novellin yksi ominaisuus, Kilpeläinen totesi.

Pihlaste totesi haluavansa kannustaa kaikkia kirjoittamaan novelleja. Hän kertoi Sotkamossa asuvan ystävänsä toimineen murre-asiantuntijana novellia laatiessa.

Novellikirjoituskilpailussa jaettiin myös kunniamainintoja kahdelle kirjoittajalle: ne saivat Sinikka Piennar novellistaan Takapenkin tyttöjä sekä Signe Huttusen Varpajaiskahvit .

Toinen toiseksi sijoittunut Sirkka-Liisa Pihlaste kannusti kaikkia kirjoittamaan novelleja.

Jorma Ylävaara otti novellikirjoituskilpailun pääpalkinnon vastaan sivistysjohtaja Merja Ojalammilta ja kunnanjohtaja Mika Kilpeläiseltä.
Tero Liukkonen (oik.) toimitti Yli sinisten vaarojen -kokoelman. Hän on aiemmin perehtynyt Veikko Huovisen tuotantoon. Jan Erola haastatteli häntä kustannustoimittajan työstä ja novellin kirjoittamisesta.
Pertti Granqvistin novelli päätyi jaetulle kakkossijalle.
Toinen toiseksi sijoittunut Sirkka-Liisa Pihlaste kannusti kaikkia kirjoittamaan novelleja.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä