Mielipiteet

Vastine: Vihapuheelle ei pidä antaa sijaa

Kainuun puolueiden yhteinen kannanotto/vastine 21.12.2022.

Allekirjoittaneet Kainuun poliittiset piirijärjestöt eivät hyväksy ketään poliittisia toimijoita tai kansalaista vastaan kohdistuvaa vihapuhetta missään muodoissa tai tilanteissa, viitaten Kainuun Sanomien toimittajan kolumniin (18.12.2022) Kainuun Sanomissa .

Kolumnissa annetaan ymmärtää, että päätöksentekijöihin olisi oikeutettua kohdistaa vihapuhetta. Kolumnissa viitataan Ylen uutisoimaan Jyväskylän yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan Marinin hallituksen ministerit saavat runsaasti vihapuhetta osakseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliittisten piirijärjestöjen mielestä sananvapauden puitteissa ei ole hyväksyttävää kohdistaa päätöksentekijöihin hallinnon tasoon, puolueeseen tai kulloiseenkin hallitukseen katsomatta minkäänlaista vihapuhetta, joka voi äärimmäisillään olla tehdyn tutkimuksen mukaan jopa itsemurhaan kehottamista tai raskauden keskenmenon toivomista. Demokratiaan eivät kuulu minkäänlaiset henkilöön kohdistuvat uhkaukset, missään tilanteissa.

Vihapuheen tavoitteena on vaientaa tiettyjä henkilöitä tai ryhmiä ja estää heitä osallistumasta julkiseen keskusteluun. Päättäjien vaientaminen on onnistuessaan vakava uhka demokratialle, sillä toimivassa kansalaisyhteiskunnassa päättäjien on voitava esittää ja selittää oma kantansa julkisesti kansalaisille. Asioista voimme olla eri mieltä ja etsiä yhdessä niihin parempia ratkaisuja.

Piirijärjestöt tahtovat kannustaa kaikkia kainuulaisia käymään myös kriittistä keskustelua päätöksentekijöiden kanssa heidän ratkaisuistaan ja päätöksistään. On selvää, että demokraattisessa järjestelmässä ihmisillä on erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka asiat tulisi ratkaista. Kärjekäskin keskustelu on kuitenkin käytävä päätettävistä asioista toisia ihmisiä kunnioittaen, myös näin eduskuntavaalien alla.

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta toivottaen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan Kainuun piiri

Kainuun Vasemmisto

Kokoomuksen Kainuun piiri

SDP Kainuu

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun vihreät ry

Kristillisdemokraatit Kainuu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä