Mielipiteet

Vastaus: Tavoitteena suden ja ihmisen yhteiselon edellytysten parantaminen

Sotkamo-lehti kertoi 28.2.2023, että eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta hyväksyi viime viikolla metsästyslakiin suden kannanhoidollista metsästystä helpottavan muutoksen, jota valiokunnassa kannattivat oppositiopuolueet, Keskusta ja RKP, vihreät äänestivät vastaan ja sosiaalidemokraatit tyhjää.

Tosiasiassa valiokunnan äänestys ei koskenut hallituksen esittämää lakipykälän muutosta vaan valiokunnan mietinnön perustelutekstiä.

Lakimuutos on pieni, kyse on siitä vaarantaako metsästys suden suotuisan suojelutason vai sen saavuttamisen. Jos ei, lupa on mahdollinen. Hallituksen esittämä muutos ei riko EU:n luontodirektiiviä. Emme olisi muutosta toivoneet, mutta emme sitä myöskään riitauttaneet, koska eduskunnan enemmistö viime syksynä sitä vaati.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta valiokunnan enemmistö ei tyytynyt hallituksen esitykseen vaan halusi iltalypsyä sen päälle, se halusi mietinnön perusteluissa ryhtyä antamaan tuomioistuimille ohjeita siitä, miten EU-lainsäädäntöä pitää tulkita. Tätä vastustimme. Oikeusvaltiossa parlamenttien tehtävä on säätää lait ja niihin pohjautuvia tuomioita antavat riippumattomat tuomioistuimet eikä poliitikkojen pidä yrittää sanella tuomioistuinten päätöksiä, ei edes metsästysasioissa.

Vihreät on systemaattisesti ajanut tietoon pohjautuvaa susipolitiikkaa, joka tähtää susikannan kasvamiseen kestävälle tasolle samalla parantaen suden ja ihmisen yhteiselon edellytyksiä.

Jenni Pitko ja Satu Hassi

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan vihreät jäsenet

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä