Paikallisuutiset

Tuliaisena kukkia ja kimppu viruksia – pääsiäisvierailusta kuusi tartuntaa, noin 10 karanteeniin Kajaanissa

Kajaanissa todettu koronatartuntarypäs on osoittautumassa luultua laajemmaksi. Tiistaina paljastui pääkaupunkiseudulta tulleelta pääsiäislomalaiselta tartunta, johon liittyen keskiviikkona löydettiin kuusi jatkotartuntaa. Kaikki rajoittunevat pääosin lähipiirissä oleviin henkilöihin ja kaikki ovat kajaanilaisia. Tartunnanjäljitys selvittää edelleen kontakteja ja mahdollisia altistumisia,

Tartuntojen takia noin kymmenen kajaanilaista on joutunut karanteeniin. 4 – 5:n karanteeniin laitetun osalta testitulos ei ollut keskiviikkona vielä tullut tai oli negatiivinen. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan, jos lisää tulee, puhutaan 1 – 2 tartunnan saaneesta.

– Eli ei mitään joukkoaltistumisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun prikaatissa Hoikankankaalla todettiin tiistaina kaksi koronatartuntaa. Molemmat varusmiehet olivat ennestään karanteenissa. Tällä hetkellä varuskunnassa on 17 koronapositiivista varusmiestä.

Kainuu on koronapandemian perustasolla. Ilmaantuvuusluku on 6,9 viimeisen kahden viikon ajalta. Testejä otettiin viime viikolla 1 300, joista positiivisten testien osuus on 1,2 prosenttia. Tartuntojen jäljitettävyys on 100 prosenttia.

Sote tekee Vartiuksen rajanylityspaikalla noin 40 koronatestiä päivässä. Viime viikolla maahantulijoiden testikeskiarvo oli 95 prosenttia, joista ei-testattujen osuus oli 12 vuotta nuorempia lapsia. Edellinen tartuntalöydös on helmikuun alusta.

Vartiuksen raja-asemalla on voimassa PSAVIn päätös pakollisista terveystarkastuksista 31.5. saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa on voimassa myös enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituspäätös 25.4. saakka.

– Vaikka yleistilanne on tällä hetkellä kääntynyt parempaan, tartuntariski kohdistuu erityisesti alueelta toiselle liikkumiseen. Tyypillinen tilanne on eteläsuomalaisen sukulaisen vierailu kotiseudulla, josta tuliaisena on kukkien lisäksi kimppu viruksia. Edelleen kehotamme harkitsemaan huolella ei-välttämättömiä tapaamisia, muistuttaa Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Sote muistuttaa myös tartuntatautilain velvoittavuudesta. Rokotuksen saaminen ei vapauta varotoimien ja rajoitusten noudattamisesta.

– Toinen asia, joka pitkittyneessä pandemiassa välillä unohtuu, on tartuntatautilain velvoittavuus. Tartunnanjäljityksen selvitystyö kontaktien osalta sekä lääkärin määräämä eristys tai karanteeni eivät ole suosituksia, vaan määräyksiä. Näitä on noudatettava viranomaisten ohjeiden mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edit: juttua päivitetty kello 9.30

Edit. 19.40: Päivitetty illan tiedoilla

Kainuun prikaatilla on tullut ilmi lisää tartuntoja.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä