Paikallisuutiset

Torstaina todettiin viisi koronatartuntaa Kainuussa – perjantaina 16 Transtechin tartuntaketjussa

Kainuussa todettiin torstaina viisi koronatartuntaa, joista neljä Kajaanissa ja yksi Hyrynsalmella.

Perjantaina iltapäivään mennessä tietoon on tullut 16 uutta koronatartuntaa Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalla alkaneeseen tartuntaketjuun. Yhteensä työntekijöiden tai lähipiirin tartuntoja on toistaiseksi todettu 102.

– Jatkamme edelleen yhteistyössä työterveyshuollon kanssa henkilöstön testauksia ensi viikollakin. Laaja ketju on tärkeä saada hallintaan testaamisella, koska osa tartunnoista on oireettomia. Sairastuneet ovat tietojemme mukaan lieväoireisia, joka viittaa myös rokotusten suojaavaan vaikutukseen, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikkoinen suositus lyhentää toisen ja kolmannen rokotusannoksen minimiväliä viiteen kuukauteen on aiheuttanut lisääntynyttä kysyntää ja jonoja rokotuspisteille.

– Edelleen kaikkein tärkein asia on, että mahdollisimman moni olisi suojattu kahdella rokotteella. Kaksi saatua koronarokoteannosta antaa erittäin hyvän suojan vakavaa sairastumista vastaan sekä pienentää myös leviämisriskiä. Rokotteita on hyvin saatavilla, eikä erityistä kiirettä tehosteannoksen saamiseen heti 5 kuukauden rajan täytyttyä ei ole. Aikarajan muutos ei olennaisesti vaikuta aiemman kahden annoksen antamaan rokotussuojaan.

Käsmä-Ronkaisen mukaan lisäresursseja rokotuksiin saadaan hankittua ensi viikolla.

– Oma henkilöstömme ei riitä toteuttamaan rokotuksia, jotka ovat jatkuneet lähes vuoden, eikä loppua ole näkyvissä. Neuvoloiden ja vastaanottojen ammattilaisia tarvittaisiin kipeästi hoitamaan omia tehtäviään, eikä tietysti lisäkustannuksiltakaan voida välttyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaaniin avataan toinen rokotuspiste ensi tiistaina Kaukametsän opistolla (Koskikatu 2–4).

Kolmannet koronarokotteet ovat tarjolla kaikille 18 vuotta täyttäneille, mikäli toisesta annoksesta on 5–6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille potilaille suositellaan kahden kuukauden annosväliä.

Kaikissa Kainuun soten rokotuspisteissä voi asioida ilman ajanvarausta, jonka lisäksi osassa on käytössä myös verkkoajanvaraus. Rokotuksia toteutetaan kuntakohtaisen aikataulujen mukaisesti, josta lisätietoa saa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Edit: Artikkelia päivitetty perjantain tilanteella 10.12. klo 17.30

Kainuun sote muistuttaa, että vaikka rokotukset ovat alkaneet ja osa kuntalaisista on jo saanut molemmat rokotteet, tulee muistaa, että korona ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä