Tipasojan Metsästysseuran jahtiperinne siirtyy seuran nuoremmalle sukupolvelle – metsästysseura juhlisti lauantaina 60-vuotista historiaansa
Julkaistu: 7.11.2022 klo 14:16– Tulevaisuus turvattu, seuran perustajajäsen Tauno Huovinen toteaa seurassa mukana olevista nuorista metsästäjistä.
Tänä vuonna useampi sotkamolainen metsästysseura täyttää pyöreitä vuosia.
Lauantaina vuorossa olivat Tipasojan Metsästysseura ry:n 60-vuotisjuhlat, joiden yhteydessä vietettiin kolmen metsästysseuran hirvipeijaisia. Tipasojan Metsästysseuralla on yhteiset hirviluvat Riekinrannan Erän ja Juholankylän Erän kanssa, mikä mahdollistaa laajempien metsätysalueiden hyödyntämisen.
Juhlien tarjoilusta vastasi Pohjois-Tipaksen Maaseutuyhdistys.
Tunnelmallisessa pyhäinpäivänä vietetyssä juhlassa nautittiin hirvikeiton ja kääretorttukahvien lisäksi livemusiikista. Kuvat: Maaria Haikola.
Tipasojan Metsästysseuran alkuaikoja juhlissa muisteli 92-vuotias Tauno Huovinen . Vuonna 1962 hän oli ehtinyt olla vain kaksi viikkoa Tipasojan koulun opettajana, kun häntä oli kysytty mukaan perustamaan alueelle metsästysseuraa. Huovinen toimi yhteensä 12 vuotta seuran puheenjohtajana.
Hän kertoi olleensa aikanaan innokas metsästäjä ja esimerkiksi ampuneensa vuonna 1962 viimeisen laillisen karhun talvipesälle Sotkamossa. Hirvenmetsästyksen hän joutui lopettamaan vuonna 2010, kun hänen vasen silmänsä sokeutui.
Perustamisen jälkeen 1960-luvulla seurassa oli mukana 30–40 metsästäjää, mutta määrä on tähän päivään kohonnut noin 130 jäseneen. Seuran jäsenyydelle ei ole ikärajaa, ja mukana metsällä kulkee useita kouluikäisiä ja sitä nuorempia lapsia.
– Tulevaisuus turvattu, Huovinen toteaa pikkuväen mukanaolosta.
Pitkäaikaiset metsästys- ja kalakaverit Alpo Okkonen (vas.) ja Tauno Huovinen ovat olleet seurassa sen perustamisajoista lähtien. Okkonen kertoo metsästyksen teknistyneen hurjan paljon 60 vuoden aikana.
Yksi seuran nuorista metsästäjistä on ykkösluokkalainen Eeli Heikkinen , joka on kulkenut mukana hirvimetsällä yhdessä ukkinsa sekä isänsä Petterin kanssa.
Eeli kertoo, ettei ole päässyt vielä itse näkemään elävää hirveä ja sanoo niiden aiheuttavan myös jännitystä. Muutama viikko sitten päättynyt hirvenmetsästyskausi oli kolmas syksy, jolloin hän on ollut mukana metsällä.
Välillä metsätysseura tarttuu perinteiseen ajometsästykseen, mutta pääosin hirvet pyydetään koirien avulla. Millaista hirvipassissa on istua?
– Aika tylsää, Eeli nauraa.
Tärkeä osa metsästyspäivää hänelle on päästä mukaan istumaan nuotiolle ja syömään eväitä. Eeli kertoo, että häntä voisi kiinnostaa myös majavanmetsästys.
Metsästysharrastus on kulkenut Heikkisen perheessä isältä pojalle.
– Aika lailla saman ikäinen olin kuin Eelin nyt, kun rupesin itsekin kulkemaan oman isän mukana metsällä. Näköjään perinne jatkuu, metsästysseuran sihteerinä toimiva Petteri toteaa.
Tipasojalla on monia innokkaita nuoria metsästäjiä, ja usein metsästys on koko perheelle yhteinen harrastus. Kuvassa Marko (vas.), Anni, Aapo ja Satu Kämäräinen.
Innokas metsälläkävijä on myös nelivuotias Anni Kämäräinen , joka kävi ensimmäistä kertaa hirvimetsällä viime syksynä. Hänestä on jännittävää nähdä eläimiä: kerran tien yli juoksi kettu ja kahdesti hän on isän kanssa käynyt hirvihaukulla.
Tipasojalla asuvaan perheeseen kuuluu Annin lisäksi äiti Satu , isä Marko ja kaksivuotias pikkuveli Aapo . Metsästys on perheen yhteistä tekemistä.
– Täällä se metsästysharrastus tulee aika itsestään. Mitäpä sitä muutakaan täällä perukassa harrastaa, Marko naurahtaa.
Marko kertoo, että pienet lapset malttavat harvoin pysyä pitkiä aikoja paikoillaan, mutta hirvimetsällä Annin kanssa istutaan ja tarinoidaan yhdessä. Hirvenmetsästykseen liittyy välillä pitkiäkin odotusaikoja.
Metsätyskoiria perheellä on neljä, ja nuoremmalle sukupolvelle on kasvamassa 12-viikkoinen karhukoira Poju. Koiranomistajat kertovat susitilanteen huolettavan, ja heidänkin koiriensa kohdalle on sattunut läheltä piti -tilanteita.
– Kyllähän se koira on tärkeä osa perheessä, ja jos se menee suden suuhun, se on iso menetys, Satu toteaa.
– Nyt vähän näyttää, että meillä on täällä ongelmasusipariskunta, joka on koirista kiinnostunut, Marko sanoo Sotkamon tilanteesta.
Juhlissa palkitut ansioituneet jäsenet yhteiskuvassa paikalla olleen perustajäsenen kanssa. Kuvassa Markku Parviainen (vas.), Tauno Huovinen, Erkki Tervo, Samuli Heikkinen ja Erkki Väisänen.
Seuran puheenjohtaja Erkki Tervo kutsuu Tipasojan Metsästysseuraa sopuisaksi ja yhteen hiileen puhaltavaksi porukaksi. Seuran toiminta on vireää, ja esimerkiksi hirviporukassa kulkee mukana 33 jäsentä.
Juhlissa palkittiin ansioituneita seuran jäseniä. Metsästäjäliiton hopeinen ansiomerkki myönnettiin metsästysseuran hyväksi tehdystä työstä pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Erkki Tervolle sekä seura-aktiivi Erkki Väisäselle .
Metsästäjäliiton pronssisella ansiomerkillä palkittiin riistan hyväksi ja riistanhoidon sekä riistanhoitoharrastuksen edistämiseksi tehdystä hirvipäällikkö Samuli Heikkinen sekä lihamestari Markku Parviainen .
Pohjois-Tipaksen Maaseutuyhdistys järjestää 11. joulukuuta kello 16.30 Tipasojan Metsästysseuran kodalla joululaulutilaisuuden. Tarjolla on glögiä ja mehua. Paikalla on myös makkaranpaistomahdollisuus, omat makkarat mukaan.
Maaseutuyhdistys toivottaa kaikki tervetulleeksi laulamaan!