Paikallisuutiset

Tiistaina yli 200 koronatartuntaa – koronarajoituksia ei ole tulossa Kainuussa

Kainuussa ei tule koronakoordinaatioryhmältä uusia koronan rajoitustoimia tai merkittäviä suositusmuutoksia, vaikka koronapandemian ilmaantuvuus 2788 on maakunnassa maan korkein.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä käsitteli tiistaina epidemiatilannetta.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräykselle tilojen terveysturvallisuusvelvoitteista ei koronakoordinaatioryhmä esitä tällä hetkellä jatkoa. Kainuun sote korostaa terveysturvallisuusohjeiden noudattamista ja väestön omaa vastuullisuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatapausten määrä jatkuu Kainuussa korkeana, kun tiistaina todettiin 202 uutta positiivista koronatestitulosta. Viime viikolla Kainuussa tilastoitiin yhteensä 1267 korontartuntaa. Testejä otettiin 3053, joista positiivisten osuus oli 41,5 prosenttia.

Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon mukaan potilaiden hoitoisuus ei ole kohonnut huolestuttavaksi korkeista tartuntamääristä huolimatta.

– Suurin ongelmamme kohdistuu sote-henkilöstön poissaoloihin, joihin vaikuttaa koronatartuntojen lisäksi myös muut tekijät. Toiminnan supistuksia joudutaan jatkamaan. Emme kuitenkaan pysty testaamalla ja jäljittämällä hillitsemään tartuntakehitystä, eikä voimakkaammille rajoituksille ole perusteita, Ahopelto kertoo.

Ahopellon mukaan rajallisten resurssien vuoksi tartunnanjäljitys kohdennetaan jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä pyritään osaltaan suojaamaan riskiryhmiä sekä turvaamaan palveluiden toimintaa. Myös testausstrategiaa muutetaan kansallisten suositusten suuntaiseksi.

Terveydenhuollossa tehtävän koronatestin sijaan suositellaan jatkossa koronakotitestien käyttöä henkilöille, joilla on lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita sekä koronavirukselle altistuneille vähintään 2 kertaa 3 päivän välein.

Altistuneille sote suosittelee lisäksi omaehtoista kontaktien välttämistä 5 vuorokauden ajan. Mikäli kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään 5 vuorokautta siten, että on vähintään 2 päivää oireeton.

Sairausloma- tai työstäpoissaolotodistuksen voi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi työterveyshuollon lääkäri tai hoitaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omaehtoiset toimet eivät, eikä myöskään kotitestitulos, oikeuta tartuntatautilain mukaisten etuuksien saamiseen, eikä sitä huomioida koronapassin merkinnöissä.

Josi tarvitsee todistuksen näitä varten, pitää tartunta varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Täyden rokotussarjan saaneilla koronapassi on voimassa, eikä sen vuoksi sairastetun koronan takia tarvita varmennettua testitulosta.

Terveydenhuollon koronatestiä suositellaan, mikäli henkilöllä on koronavirustartuntaan sopivia vaikeita oireita tai kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään, on raskaana, työskentelee sote-alalla (testaus työnantajan tarkentavien ohjeistusten mukaisesti) tai tarvitsee tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen tai PCR-testin koronapassia varten

Kainuu

Suositukset

Kainuussa voimassa ovat seuraavat suositukset:

Yleinen maskisuositus yli 7-vuotiaille kaikissa julkisissa tiloissa, liikennevälineissä ja oppilaitoksissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja (kouluissa oppilailla 1. luokalta alkaen).

Suositellaan etätyötä mahdollisuuksien mukaan sekä tehostettuja varotoimia työpaikoilla (esim. maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)

Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

Suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita yksityistilaisuuksia järjestettäessä.

Suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita

Suositellaan huomioimaan terveysturvallisuusohjeet lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.

Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa

Aiemman erän antigeenitestejä on saatavilla Prisman infopisteellä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä