Paikallisuutiset
Vantaan kouluampuminen voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa – näin puhut tapahtuneesta lapsen tai nuoren kanssa
Lapsella tai nuorella voi olla Vantaalla tapahtuneen kouluampumisen johdosta voimakas kokemus turvattomuudesta ja asiasta kannatta keskustella heidän kanssaan. Sotkamo-lehti julkaisee tämän artikkelin poikkeuksellisesti maksuttomana.
Vantaan tiistainen kouluampuminen on puhututtanut ympäri Suomen. Tapahtuman vuoksi suruliputetaan tänään keskiviikkona.
12-vuotias kuoli kouluampumisessa Vantaan Viertolan koulun Jokirannan yksikössä eilen tiistaina. Kaksi samanikäistä kuudesluokkalaista on lisäksi vakavasti loukkaantunut.
Epäilty tekijä oli heidän luokkatoverinsa, 12-vuotias poika, jonka poliisi tavoitti noin tunti teon jälkeen Helsingin puolelta. Teko tehtiin luvallisella aseella, jonka omisti epäillyn lähisukulainen. Epäilty tekijä on tunnustanut teon.
Poliisi tutkii ampumista murhana ja kahtena murhan yrityksenä. Kaksitoistavuotiaana hän ei kuitenkaan ole rikosoikeudellisessa vastuussa.
Väkivaltatapausten uutisointi tavoittaa sekä lapset ja nuoret.
Lapsella tai nuorella voi olla tapahtuneen johdosta voimakas kokemus turvattomuudesta. Miten tällaista on voinut tapahtua? Miksi ihmiset tekevät näin? Onko koulussa jatkossa turvallista?
Mannerheimin lastensuojeluliitto muistuttaa, että tapahtuneesta on hyvä keskustella lapsen ja nuoren kanssa.
Vastaa lapsen tai nuoren kysymyksiin rehellisesti, mutta lietsomatta pelkoa ja epävarmuutta. Kerro tapahtuneesta lapsen ikä huomioon ottaen. Kerro tosiasiat, jottei lapsi turvaudu mielikuvitukseen.
Aikuinen auttaa lasta olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
Anna lapselle aikaa ja tilaa kertoa tuntemuksistaan. On tärkeää, että lapsen tuntemuksia ei vähätellä.
Pysyttele itse mahdollisimman rauhallisena. Voit kuitenkin todeta, että olet järkyttynyt ja surullinen tästä hyvin harvinaisesta tapahtumasta.
Jos näet, että lapsi tai nuori sulkeutuu, tee keskustelualoite: ”Hei minusta tuntuu, että mietit sitä ikävää tapahtumaa. Mitä kaikkea ajattelet? Pelottaako sinua?”
On hyvä muistaa, että tapahtumat voivat siirtyä myös lasten uniin ja leikkeihin.
Jos lapsesi oireet ovat voimakkaita tai jatkuvat pitkään, ota rohkeasti yhteyttä ammattiauttajaan.
Apua nuorelle
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat on kaikille alle 25-vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitettu maksuton palvelu, joka päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111.
Palvelun chat-kanava on auki joka ilta klo 17-20 osoitteessa https://www.nuortennetti.fi/.
MLL:n Nuorten Tukilinja on auki joka arki-ilta klo 20-00 numerossa 116 111. Tukilinja on suunnattu 12-20 -vuotiaille akuutisti tukea tarvitseville nuorille.
EDIT 3.4.2024 kello 9.48: Lisätty tiivistelmä Vantaan eilisistä tapahtumista jutun alkuun.