Mielipiteet

Suunta kohti Natoa ja kaasua

Mielipide. Olen ollut Naton kannattaja yli kymmenen vuotta. Viimeaikaiset tapahtumat eivät ole muuttaneet kantaani Naton suhteen, päin vastoin. Meillä on naapuri, joka on hyvin arvaamaton ja se voi kohdistaa agressioita naapurimaihinsa. Nato on ainoa ja riittävä turvatakuu Suomelle.

Nato on puolustusliitto ei sotilasliitto, kuten Kreml haluaa väittää. Puolustusliitto on toiminut oikein hyvin 70 vuoden historian aikana. 5. artikla on aktivoitu ainoastaan kerran, mutta aktivoinnista huolimatta se ei johtanut Nato-operaatioon.

Nato-jäsenyys maksaisi 60-80 miljoonaa. Tämä on suuri summa, mutta jos sen suhteuttaa puolustusbudjettiin niin se ei ole prosentuaalisesti kovin iso.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nato-jäsenyyden kustannuksiin vaikuttaa myös se kuinka paljon, millä tavalla ja minkälaisiin harjoituksiin Suomi osallistuu. Suomi on jo nyt osallistunut joihinkin Nato-maiden harjoituksiin viimeisimpänä Maaliskuussa Norjassa Cold Response sotaharjoitukseen.

Nato myös velvoittaa jäsenmaitaan puolustusmenoihin, jotka ovat kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, Suomen puolustusmenot tulevat olemaan "riittävät" pidemmän aikaa, kiitos hävittäjä hankintojen.

Venäjä on arvaamaton naapuri, sen osoitti viimeistään 24.2.2022. Venäjä on myös aikaisemmin osoittanut viime vuosina arvaamattomuuttaan Georgian sota, Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sodan tukeminen ja osallistuminen.

Suomi ei ole Ukraina tai Georgia mutta meidän pitää kuitenkin huomioida, että olemme naapurimaista Euroopassa Ukrainan ja Valko-Venäjän ohella ainoita, jotka eivät ole Nato-jäsenmaita. Naton puolustusvoimat ovat ylivoimaisia Venäjään verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nato ei estä sotaa, mutta kynnys sen syttymiseen on paljon suurempi kuin ilman Nato-jäsenyyttä. Nato tuo turvatakuun siitä ettemme jää yksin jos pahin mahdollinen käy.

Nato-jäsenenä meille tulee myös velvollisuus puolustaa muita jäsenmaita. En näe tätä ongelmana, koska yhteenkään Nato-maahan ei olla hyökätty. Sellaista liittoumaa ei ole, jossa Suomi saa turvatakuut eikä Suomen tarvitse antaa turvatakuita muille.

Suunta kohti Natoa ja kaasua.

Teemu Korhonen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä