Paikallisuutiset

Suositukset koronaa vastaan pysyvät voimassa

Suositukset varotoimista koronaa vastaan pysyvät Kainuussa edelleen voimassa.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä teki päätöksen asiasta.

Maamme koronatilanne on huonontunut. Lokakuun aikana koronatartunnat ovat lisääntyneet, vaikka samaan aikaan testaus on merkittävästi vähentynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten tiedotteessa todetaan sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän kivunneen maassamme samalle tasolle kuin viime talvena. Silloin määrättiin laajat sulkutoimet tilanteen vuoksi.

Maailmalla koronatilanne on huonontunut erityisesti alhaisen rokotekattavuuden maissa, kuten Itä-Euroopassa ja Baltiassa.

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan tilanne voi muuttua myös meillä, ellei väestötason rokotuskattavuutta saada korkeaksi.

– Jos Kainuussakin tuhansia ihmisiä jättäytyy kokonaan rokotussuojan ulkopuolelle, on pandemian pitkittyminen selvää. Rokotukset ovat olleet helposti tarjolla, joten kyse on nyt lähinnä yksilöiden valinnoista ja näillä on sitten vaikutuksia muun yhteisön toimintaan, arvioi Koukkari nykytilannetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronapassilla pyritään normalisoimaan yhteiskunnan toiminnot. Valtakunnalliset säädökset ja ohjeet ovat nyt valmisteilla.

– Tarkemmat yksityiskohdat ja käytännöt eivät ole vielä tiedossa.

Koronapassin on tarkoitus mahdollistaa ihmisten osallistuminen erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksin, kun heillä on todennettu vastustuskyky. Se on hankittu joko rokotuksen tai sairastetun infektion kautta.

Tavoitteena on varmistaa toiminnot myös mahdollisessa huononevassa koronatilanteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronan ilmaantuvuus Kainuussa on tällä hetkellä 50–60 sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon jaksolta.

– Viikoittain tartuntoja on todettu parikymmentä, todetaan Kauniin soten tiedotteessa.

Karanteeneja määrätään edelleen lähinnä rokottamattomille altistuneille. Esimerkiksi Kajaanissa on alkuviikolla uusia karanteeneja määrätty yli 50.

Sotesta suositellaan rokottamattomille tai vajaan rokotesarjan saaneille edelleen varovaisuutta.

Maskisuositus maakunnan kouluissa päättyy 22. lokakuuta ja yleinen etätyösuositus 31. lokakuuta.

–  Niin sanotuissa matalan riskin tapahtumissa maskisuositus päättyy 22. lokakuuta, mutta keski- tai korkeariskisissä tilanteissa suositus jatkuu toistaiseksi, tiedotteessa sanotaan.

Koronatestit jatkuvat erityisesti vajaan rokotesarjan tai kokonaan rokottamattomien osalta.

– Lieväoireisia kahteen kertaan rokotettuja ei rutiinisti testata, mutta on hyvä muistaa, että oireisena ei tule altistaa muita olipa kyse mistä infektiosta tahansa. Tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiset ohjaavat arvioinnin perusteella jatkotoimiin, ohjeistaa Olli-Pekka Koukkari.

Kainuun keskussairaalan drive-in koronanäytteenotto siirtyy torstaina 14. lokakuut sairaala-alueen eteläreunalle eli Palokankaan puoleisen parkkialueen kulmaan.

Kaks:n koronanäytteenotto on muuton vuoksi suljettu 13. lokakuuta. Rajakadun näytteenottopiste Kajaanissa toimii 15. lokakuuta saakka päivittäin kello 8 – 16.

Muissa Kainuun kunnissa näytteenotto tehdään terveysasemilla. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Kainuun soten netistä.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat kausi-influenssarokotukset ikääntyneille ja muille riskiryhmille alkavat Kainuussa 15. marraskuuta.

Myös riskiryhmiin kuulumattomien on mahdollista rokottautua omakustanteisesti kausi-influenssaa ja pneumokokkia vastaan.

Rokotuspaikat ja -ajankohdat tiedotetaan marraskuun alussa lehti-ilmoituksilla sekä Kainuun soten verkkosivuilla.

– Samalla on mahdollista rokottautua omakustanteisesti pneumokokkitautia vastaan, joka erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla voi aiheuttaa vakavan sairastumisen, kuten keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkibakteeri leviää pisaratartuntana.

Kuhmon kaupunki kannustaa kasvomaskien käyttämiseen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä