Paikallisuutiset

STT: KARL-elokuvan rahoittajista ei tiedoteta, eikä studioille ole rakennuslupaa

Alkuvuonna Sotkamossa on puhuttanut KARL-elokuva, jonka taustalla toimivat Miika J. Norvanto ja Timo Puustinen. Elokuvaa on määrä kuvata ja tuottaa suurin osin Sotkamossa, studiokylä Kajawoodissa. STT kertoo jutussaan, että tekijöiden taustalla on kaksi elokuvaa, jotka eivät ole päässeet levitykseen.

STT uutisoi, että Kajawoodin taustalla olevien ihmisten kaksi muutakin elokuvaa ovat olleet hintavia, vaikkakin niiden budjetti on ollut vain pieni osa Karl-elokuvan budjetista. Toinen elokuva ei valmistunut ja toinen elokuva on myöhässä. Lisäksi ohjaajat eivät ole saaneet Kajawoodin tuottajakaksikkoon edes kunnolla yhteyttä, STT:n jutussa kerrotaan.

KARL-elokuva on kiinnostava, koska näin ison tuotantobudjetin elokuvaa ei Suomessa ole tehty, eikä muualla Pohjoismaissakaan.

Kajawoodin toimitusjohtaja, elokuvatuottaja Miika J. Norvanto toimii Lagerfeldistä kertovan elokuvan toisena tuottajana. Kuva: Pekka Lassila

STT:n mukaan elokuvan rahoittajista ei ole tiedotettu, kuten ei päätuotantoyhtiöstäkään. Sotkamo-lehden tietojen mukaan Lagerfeldistä kertovan elokuvan tuottajina toimivat Kajawood Studiosin Miika J. Norvanto ja Timo Puustinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puustinen ei kommentoi asiaa STT:lle. Hän vetoaa salassapitosopimuksiin. Puustinen toimi ennen yrittäjänä Jyväskylässä. Hänen yrityksensä Jyskän Varastomyymälän liiketoiminnan osti Tokmanni viime vuoden lopussa.

Puustinen ja Norvanto ovat perustaneet Frozen Flame Pictures -yhtiön. Sen kautta he ovat tuottaneet muun muassa kotimaisen Rendel-supersankarielokuvan vuonna 2017. Elokuva ei menestynyt isosti elokuvateattereissa, STT kertoo jutussaan.

STT:n mukaan keväällä 2019 tekijät kertoivat Rendel 2:n budjetiksi 2,5 miljoonaa euroa. Elokuvan piti olla maamme suurimpia filmihankkeita, joka rahoitettiin yksityisesti.

Elokuvan ohjaaja Jesse Haaja suri resursseja jo kesällä 2020 Muropaketti-sivuston haastattelussa. Haajan mukaan resurssit olivat heikommat, mitä oli sovittu. Siksi elokuvan käsikirjoitusta ei kuvattu kokonaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna Haaja vahvisti STT:lle, että hän lopettaa työnsä ohjaajana. Uran loppuminen liittyi siihen, ettei Rendel 2:sta tehty valmiiksi. Ohjaajan mukaan tuotantoyhtiö Frozen Flame Pictures ei ollut häneen yhteydessä kahteen vuoteen. Haaja sanoi STT:lle, että kuvauksista huolimatta materiaalista olisi saanut elokuvan tehtyä.

STT:n mukaan on todella harvinaista, että isolla budjetilla tehty elokuvahanke jätetään kesken pääkuvauksien jälkeen. 2000-luvulla Suomessa ei Rendel 2:ta lukuun ottamatta ole tiettävästi kertaakaan käynyt näin.

Kun STT kysyi tuottaja Norvannolta kommenttia vuosi sitten, hän ei vastannut yhteydenottoyrityksiin.

Keskisuomalainen-lehti kysyi puolestaan kommenttia vuosi sitten Puustiselta. Puustinen vetosi salassapitosäännöksiin ja sanoi, että asiaan voisi palata keväämmällä. STT palasi asiaa ja kysyi Rendelin jatko-osasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En voi kommentoida, Puustinen sanoo nyt STT:lle.

The Creeps -toimintakauhukomedian tuottajina vuonna 2021 olivat Norvanto ja Puustinen. Filmin tuotantobudjetiksi he kertoivat 1,5 miljoonaa euroa. Pääosaan oli kiinnitetty ranskalais-yhdysvaltalainen näyttelijä Christopher Lambert. Viime vuoden helmikuussa Keskisuomalainen kertoi, että filmi saa todennäköisesti ensi-iltansa jouluna 2022, sekin vuoden myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Elokuva ei ilmestynyt jouluna 2022.

STT tiedusteli The Creeps:n käsikirjoittajalta ja ohjaajalta Marko Mäkilaaksolta, mikä filmin tilanne on. Hän ei pystynyt kommentoimaan, milloin elokuva valmistuu. Mäkilaakson mukaan kommunikaatio tuottajien kanssa filmin jälkituotantoon liittyen on ollut vähäistä. Puhetta on ollut, että jälkituotanto käynnistettäisiin tämän vuoden aikana, STT:n jutussa kerrotaan.

STT:n jutussa kysytään, että jos väitetyt 1,5–2,5 miljoonan euron budjettien elokuvat eivät valmistu tai myöhästyvät, miten väitettyyn 40–50 miljoonan euron elokuvaan voi suhtautua?

Lagerfeld-elokuvahankkeella on huomattavaa kansainvälistä kilpailua. Disney on tekemässä Lagerfeldistä tv-sarjaa, jonka pääosassa on saksalainen näyttelijätähti Daniel Brühl. Tuotantoyhtiönä on Gaumont.

Myös näyttelijä Jared Leto tekee muotigurusta elämäkertaelokuvaa, jossa hän näyttelee pääroolia. Hän myös tuottaa filmiä yhdessä Karl Lagerfeldin muotitalon kanssa.

Norvanto ja Puustinen ovat tehneet Kajawood-studiohanketta Sotkamoon vuodesta 2017 asti. Tavoitteena on rakentaa Sotkamon entisen emäntäkoulun alueelle tuotantotilat, majoitustilaa ja viiden tähden hotelli. Suunnitelmissa on tuotantokupla, joka huokuttelisi Hollywood-tuotantoja. Kokonaisuuden budjetiksi on tiedotettu 45–50 miljoonaa euroa.

Studiokokonaisuuden valmistumisen aikataulut ovat siirtyneet. Kahden vuoden takaisessa esitteessä kerrottiin, että valmista on joulukuussa 2022.

Kajawood kertoi avaavansa studioiden ensimmäisen vaiheen vuoden 2023 maaliskuussa. Kyseessä on jälkituotantoyksikkö.

Ylen jutussa Puustinen sanoi, että "tiloissa aletaan luoda tehosteita Hollywood-tuotantoihin välittömästi". Samalla hän sanoi, että Kajawoodilla olisi avoinna noin 200 työpaikkaa.

Terrafamen jälkeen Kajawood olisi Sotkamon kunnan jopa toiseksi suurin työllistäjä.

– Kyllä se iso määrä on, sanoo Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen STT:lle väitetystä 200 avoimesta työpaikasta.

Kilpeläinen muistuttaa, että sinänsä yksi iso Hollywood-elokuva voi työllistää tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, jolloin 200 ihmistä studioilla Sotkamossa ei ole mahdottomuus.

– Meillä on ymmärrys, että kun studiosysteemiä ollaan tänne puuhaamassa, niin se toisi useita työpaikkoja tänne meidän paikkakunnallemme, mutta osa töistä tehtäisiin myös muualla. Hankkeen kokoluokka, mitä olemme esittelyissä ja eri yhteyksissä nähneet, on iso, Kilpeläinen sanoi STT:lle.

Itse suunnitelmat ovat vaikuttaneet ihan uskottavilta.— Mika Kilpeläinen, kunnanjohtaja, Sotkamo

STT kysyi, millaisia suunnitelmia he ovat esittäneet noin 50 miljoonan euron studio- ja hotellikokonaisuudesta?

– Itse suunnitelmat ovat vaikuttaneet ihan uskottavilta, ja heillä on varmasti ammattitietoisuus itsellään siitä, mitä tarvitaan. Ne esittelyt, jotka olen itse nähnyt, ovat olleet uskottavia. Lopullisestihan se realisoituu siinä kohtaa kun oikeasti rakennetaan, Kilpeläinen vastaa STT:lle.

Kilpeläisen mukaan kunnan ei ole tarvinnut asiasta huolehtia, koska Kajawood ja siihen liittyvä tuotantoyhtiö Frozen Flame Pictures ovat hoitaneet velvoitteensa kunnan osalta. Studiotila- ja omakotitalotonteista on jo maksettu noin 700 000 euroa, ja lisäksi kaksi kauppakirjaa odottaa vielä tonteilla olevien vanhojen rakennusten purkua. Allekirjoitusta odottavien kauppakirjojen yhteishinta on vajaa 800 000 euroa.

Ensimmäisten tonttikauppojen maksu myöhästyi kansainvälisten kumppanien takia, sanoi Norvanto Ylelle vuonna 2021.

STT:n mukaan emäntäkoulun alueelle on suunnitteilla elokuvastudion lisäksi myös aivan eri hanke, lumilajien harjoitus- ja kilpailukeskus. Alueen uusittu asemakaava hyväksyttiin viime vuoden marraskuussa.

– Majoitusrakentamista siellä on ja sille hyväksyttyä rakennuslupaa. Studiorakennusten osalta ei ole rakennuslupia myönnetty, ne ovat prosessissa, kunnanjohtaja Kilpeläinen sanoo STT:lle.

Kilpeläinen sanoo STT:lle, että esimerkiksi studioalueen vuonna 2021 kirjoitetussa kauppakirjassa on tavanomainen rakennusvelvoite. Viiden vuoden jälkeen allekirjoittamisesta rakennusoikeudesta täytyy olla käytetty vähintään 30 prosenttia, muuten tulee sopimussakkoja.

Vielä vuonna 2020 Kajawood aikoi perustaa Kainuuseen led-studion. Led-studio tarkoittaa virtuaalituotantoseinää, jolla näyttelijöiden taustalle voidaan tuottaa virtuaalimaailma. Led-studiosta enää edes puhuta Kajawoodin verkkosivuilla.

Ainoa konkreettinen informaatio Kajawoodin jälkituotantoyksiköstä on sille annettu ely-keskuksen tuki. Kainuun ely-keskus myönsi Kajawoodille jälkituotanto- ja VFX-studion perustamiseen 220 500 euroa. Saman aluekehitysrahaston kautta on tuettu Kajawoodin studion rakentamista.

STT yritti kysyä Puustiselta kommenttia aiheeseen. Kuinka paljon jälkituotantoyksikköön on rahoitusta myönnetyn tuen lisäksi? Miten suuri osa avattava jälkituotantoyksikkö on suunnitellusta koko Kajawoodista? Onko Kajawoodiin yhä tulossa led-studio? Millä rahalla ja milloin? Kerroitte aiemmin, että jälkituotantoyksikössä "aletaan luoda tehosteita Hollywood-tuotantoihin välittömästi". Mistä on kyse?

Puustinen ei antanut vastausta kysymyksiin, vaan vetosi "vahvoihin salassapitosopimuksiin".

Kommentti irtosi avoinna oleviin 200 työpaikkaan.

– Kyllä meillä on työpaikkoja auki ja niin paljon kokeillaan saada tänne ihmisiä kuin mahdollista, Puustinen kommentoi STT:lle

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä