Sotkamon Perussuomalaiset: Soten ottaminen omaksi toiminnaksi toisi mittavat säästöt
Julkaistu: 9.1.2021 klo 14:01Mielipide Tarvitaanko valtuustossa useita puolueita? Jos haluamme, että tasapuolisuus kunnan asioita päätettäessä säilyy, niin varmasti tarvitaan.
Jos jollain puolueella on reilu määräenemmistö, niin ryhmäkokouksissa tehdään yleensä ryhmäpäätös, jolla jäsenten halu itse päättää asioista estetään. Myös vähemmistössä olevien puolueiden äänet jäävät tällöin paitsioon. Sotkamossa tällainen tilanne on valitettavasti ollut pitkään vallalla.
Esimerkkinä voisi mainita tuo paljon puhuttanut sähköyhtiön kauppa, jossa myyjänä oli silloin EON pääosin saksalais–ruotsalainen yhtiö.
Kun syvennyimme asiaan niin totesimme, että vallalla oli päätös myydä nuo Sotkamon Kunnan osakkeet mahdolliselle Kainuun ulkopuoliselle ostajalle. Kunnan taseen alijäämä 5,5 milj € olisi näin saatu kuntoon ja loppuraha olisi jäänyt kunnan kassaan.
Onneksi silloin 2013 alkaneessa valtuustossa Perussuomalaiset, joka oli tuolloin toiseksi suurin ryhmä, saivat muutoksen aikaan eli tehtiin päinvastainen päätös. Siitä päätöksestä Sotkamon kunnan hyvä talous sai kiistatta alkunsa.
Toinen iso asia , joka hiertää edelleen on SOTE. Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhoito pitää ottaa omaksi toiminnaksi. Vain sillä tavalla turvaamme kuntalaisille kunnon terveydenhoito- ja vanhusten palvelut sekä voidaan palauttaa jo menetetyt palvelut kuten päivystys ja sairaalapaikkojen menetys.
Käynti Kajaanissa maksaa noin sata euroa. Kun matkakuluista ei korvausta juurikaan tule, pienituloiselle se jopa estää terveydenhoidon, kun tulot eväti riitä.
Sosiaali- ja terveydenhoidon ottamisella kunnan omaksi toiminnaksi, syntyisi Sotkamon kunnalle lähes kymmenen miljoonan säästö vuosittain. Sillä rahalla voisi hankkia nykyaikaiset laitteet terveyskeskukseen ja vakiintuneessa toiminnassa lääkäritkin haluaisivat muuttaa perheineen Sotkamoon. Nyt SOTEN saneeraaminen on iso uhka palveluille.
Lukion siirtäminen Vuokattiin olisi ollut viisasta. Samat opettajat osin opettavat yläasteella ja lukiossa, henkilöstökuluissa olisi tullut säästöjä, ja logistisestikin se olisi ollut järkevää, sillä ulkopaikkakuntalaisten asunnot on jo rakennettu Vuokattiin ja Opistolle.
Hiihto on lukion pääurheilumuoto, jolloin harjoitusmaastot ja palvelut olisivat vieressä. Myös pesäpallon harjoittelu talvella on pääosin Vuokatissa. Päätös siitä on tehty, joten se siitä, mutta kenenkähän intresseissä oli pitää lukio väen väkisin kirkonkylällä ja jättää erityisesti nuoret ja yleensäkin tulevaisuuden tarpeet huomioimatta?
Sotkamon Perussuomalaiset ry.
Pj. Hannu Korhonen, Siht. Viljo Tuhkanen
Kommentit
Jätä kommenttiJouni
10.1.2021 16:28
Krista Kiuruhan myönsi eduskunnan kyselytunnilla että sotekulujen kasvu ei alussa, ainakaan 15 vuoteen ole laskemassa, eli nehän nousee kokoajan . sotea ajetaan alkamaan, kuin käärmettä pyssyyn. Kustannuksien nousut ohjataan vähitellen sairastajien kustannettavaksi. Byrokratiassa on enemmän porukkaa, kuin sairaita vastaanotolla. Kuka tässä on ketäkin varten.
Jarmo Huttunen
10.1.2021 14:30
Viime valtuustokaudella tehdyssä sähköyhtiön ostamisessa olivat neuvottelijoina silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen ja kunnanjohtaja Petri Kauppinen. Juniori laina kuvio mm antoi mahdollisuuden ostolle ja kunnia neuvotteluista kuuluu em henkilöille. Sekä kunnanhallituksessa että valtuustossa päätös oli muistaakseni yksimielinen enkä muista että kukaan olisi jättänyt eriävää mielipidettä. Se että oli ylipäätään mahdollista olla mukana kauppaneuvotteluissa olivat mahdollistaneet aiemmat valtuustot joissa päätettiin ettei osuuksia myydä kuten Kuhmo jne tekivät. Tällöin taisivat valtaa pitää valtaosin keskusta ja vasemmistoliitto. Eipä tainnut persuja olla valtuustossa lainkaan. Enemmän kuin vanhoja muistellen kannattaa pohtia sähköyhtiön tulevaisuutta ja menestymistä ilman että siirtohintoja jatkuvasti nostetaan Suomen kalleimpien joukkoon.
MK
10.1.2021 16:23
Kunnia heille keille se kuuluu. Ari Korhonen ja Petri Kauppinen olivat Sotkamon puolelta keskeiset henkilöt sähkökaupan suunnittelussa. Valtuusto päätti asian yksimielisesti. Kunnankamreeri Toppisen valitettua aina KHO:n asti Sotkamolaiset joutuivat odottamaan kaupan lopullista toteutumista pitkään. Kainuun sanomat kertoo uutisessa 26.9.2013 KHO:n välipäätöksestä, jolla se kielsi Sotkamon osalta kaupan täytäntöönpanon. Toimenpide tarkoitti että KHO halusi kerätä aineistoa lopullisen päätöksen tekemiseksi. Samassa lehdessä Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoo että heidän osaltaan kauppa toteutuu joka tapauksessa. Hän vihjaisi mahdollisuudesta ostaa koko putiikki jos Sotkamon osalta kaatuu. Onneksi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ymmärrettiin asian oikea laita eikä todella vahingollinen valitus mennyt läpi
Jarmo Huttunen
10.1.2021 16:47
Hyvä tämä tarkennus.
Aihetta kritiikkiin on, mistä valoa näköalattomuuteen
12.1.2021 18:06
Huttunen toteaa ensimmäisessä kommentissaan, että kannattaa pohtia sähköyhtiön tulevaisuutta ja menestymistä ilman että siirtohintoja jatkuvasti nostetaan Suomen kalleimpien joukkoon.
Niinpä. Kannattaisi myös nimenomaan Sotkamon päättäjien keskuudessa pohtia, miksi siirtohinnat räjähtivät käsiin kunnan ostettua yhdessä Kajaanin kanssa Loisteen osakepotin ja tehtyä siinä yhteydessä hyvin poikkeuksellisen rahoitusjärjestelyn, jonka tavoitteena on maksattaa kunnan ostokset kuluttajilla. Kun markkinatilanteessa sähkön hintaa ei voinut eikä voi nostaa menettämättä markkinaosuuksia, Loisteessa alettiin siirtää hinnoittelua monopolistiseen siirtohinnoitteluun ja siirtohintojen käytyä Loisteen maineen päälle siirtoliiketoiminta siirrettiin Kajaveen. Kuin tyhjästä konsernitaseen arvo nousi paperilla 100 miljoonaa . Vähemmistöosuuksien myynti ulkopuoliselle sijoittajalle järjettömään hintaan pelasti kunnat siltä miinalta, mikä ostovaiheessa oli viritetty erilaisin lainajärjestelyin miettimättä millä lainat kunnille maksetaan. Luopuminen vähemmistöosuudesta toi rahaa kohmalokaupalla ja sitä kaikki päättäjät nyt omahyvaisesti jokaisessa käänteessä kehuvat, mutta samalla he vaikenevat siitä raadollisesta seurauksesta, että sähkönkuluttajat tulevat hamaan tappiin saakka maksamaan sairaan kalliita siirtomaksuja, jotka kunnat myyntivoitollaan rahastivat itselleen useamman tulevan vuosikymmenen ajalta etukäteen. Kiitos noidan omaisuusjärjestelyjen. Huttusen huoli siirtohintojen kehityksestä ja Loisteen selviytymisestä ilman katastrofia on vähintäänkin myöhäsyntyinen, mutta myös näköalaton ilman käyttökelpoista ratkaisua. Mitäpä suuromistaja kunta aikoo tehdä? Kuluttajat saavat sähkönsä miltä tahansa muultakin sähkön myyjältä, mutta Kajaven torpparuudesta ei ilman radikaalia muutosta sähköverkon omistuspohjassa koko maassa päästä eroon.
Sähköverkkojen (kuten yksityisteidenkin) sosialisointi valtion halttuun olisi kainuun tyyppisille alueilla parasta aluekehitystä, mitä voi ajatella. Sitä odotellessa Loiste ja Kajave ovat riesanamme, ja kun Kajaani ja Sotkamo ovat konsernissa todelliset vallan käyttäjät,niiden päättäjät on nyt nostettava tikun nokkaan. Niiden asia on ratkaista,kuinka sähkön siirtohinnoittelu saadaan laskettua inhimilliselle tasolle. Omakotitalosta perittävälle 660 e ja 10 huoneiston kerrostalosta kannettavalle 2900 e perusmaksuille vuodessa ei ole järjellistä perustetta, kun siirrostakin peritään yli 5 senttiä kilovattitunnilta, mikä sekin on enemmän kuin energian markkinahinta. 20000 kwh kuluttavan tavanomaisen omakotitalon sähköön menee veroineen yli 3000 e, josta itse energia on vain 1000 e. Kunhan vesilaitoksille kehitellään samanlainen rahastusautomaatti, niin sittenpä onkin aika palata 1950 luvun olosuhteisiin. Muutto maalle, uunit taloon, oma kaivo ja puucee.
Sotkamon kunta on paljon vartijana, sinnekö ollaan menossa, vai katsotaanko sähkö ja vesi kunnalliseksi hyvinvointipalveluksi, jonka ei tarvitse tuottaa miljoonavoittoja. Sopisi keskutella laajemminkin vaalien alla. PS: Artikkelin varsinainen teema oli terveyspalvelujen kunnallistaminen. Kannatan. Ihmetellä vain pitää, miksi aikoinaan nykyisen kaltainen sairaan kallis järjestely on tehty. Loistiko silloinkin valo valtuustossa miljoonavoitoista tai kustannussäästöistä, joita ei ole koko soten aikana ole tullut, päinvastoin. Maksaa maltaita eikä riitäkään.
Äänestetään kumoon
9.1.2021 19:02
Perussuomalaiset ovat oikeassa siinä ettei ole eduksi jos yhdellä puolueella on määräenemmistö. Kun suuren kellokkana on yksinvaltaan taipuvainen johtaja, päätökset tehdään junttaajan käskystä. Puolanka on siitä huono esimerkki. Puolangan keskustalaisetkin sanovat ettei pormestari kuuntele muita.
Rami
9.1.2021 18:21
Saas nähdä jos perussuomalaisista tulisi jossain kunnassa määrä enemmistö,olisivatko he valmiita muka antamaan pienemmille puolueille sananvaltaa.Epäilen.Demokratia on sitä että enemmistö,jota kansa äänestää päättää asioista.
Niinpä
9.1.2021 17:38
Joka vanhoja kaivaa sitä tikulla silmään, katse eteenpäin vain.
Jep
9.1.2021 16:51
Perussuomalaiset ovat aivan oikeassa. Olisi ollut monestakin syystä järkevää rakentaa lukio Vuokattiin.
Nuorten ääntä ei kuunneltu asiassa, haluttiin taas tehdä asiat mahdollisimman vaikeaksi/hankalaksi lukiolaisille ja opettajille.
Ei ole kovin kestävällä pohjalla kirkonkylän elävänä pitäminen, jos se on lukiolaisten varassa..
Sisäkurvin kirittäjä
9.1.2021 19:29
Yläaste olisi pitänyt kirkonkylälle rakentaa.
Kirkonkylä on sivistyksen ja opetuksen kehto. Hallinto kirkonkylällä ja samoin sotepalvelut.
ihmettelijä
9.1.2021 16:13
Nyt kun Keskusta kaivaa itselleen ”syvää” kuoppaa hallituksessa on ainut ihmisten asialla oleva puolue PerusSuomalaiset, en olisi uskonut että näin joskus sanon.
Mutta kun..., vaan jos...
9.1.2021 15:21
Mutta kun…
…keskusta on ajamassa soteen maakuntamallia (jota kokoomuksen pj. Petteri Orpo pitää kuoliniskuna kunnille ja kaupungeille, uutisissa tänään)
…kunnassa ei ole talousjohtajaa (ja muiden laskutaito ei riitä)
…kunnan päättäjien mielenkiintoa ja tunne-elämää hallitsee urheilu ja matkailu sekä yritystoiminta (sote on rosvosektori ja häiriötekijä kunnan lakisääteisissä palveluissa)
Vaan jos…
…valtakunnallisten galluppien tulokset ennustavat myös kuntavaalien tulosta, voimasuhteet valtuustossa muuttuvat
voe,voe
9.1.2021 15:15
Perusssuomalaiset ovat kannanotossaan aivan oikeassa.Junntauspolitiikka Sotkamossa on kestänyt luvattoman kauan . Se että jokaisen kainuun pitäjän tiedossa on Soten syömätalous ja jatkuva kustannusten nousu.Sotehan kaatuu yhdessä kainuun kuntatalouksien kanssa.Olisi aika jo tulla järki taloudenhoitoon ja jatkuviin kustannuksien nostamisiin.