Mielipiteet
Sotkamon Perussuomalaiset: Soten ottaminen omaksi toiminnaksi toisi mittavat säästöt
Mielipide Tarvitaanko valtuustossa useita puolueita? Jos haluamme, että tasapuolisuus kunnan asioita päätettäessä säilyy, niin varmasti tarvitaan.
Jos jollain puolueella on reilu määräenemmistö, niin ryhmäkokouksissa tehdään yleensä ryhmäpäätös, jolla jäsenten halu itse päättää asioista estetään. Myös vähemmistössä olevien puolueiden äänet jäävät tällöin paitsioon. Sotkamossa tällainen tilanne on valitettavasti ollut pitkään vallalla.
Esimerkkinä voisi mainita tuo paljon puhuttanut sähköyhtiön kauppa, jossa myyjänä oli silloin EON pääosin saksalais–ruotsalainen yhtiö.
Kun syvennyimme asiaan niin totesimme, että vallalla oli päätös myydä nuo Sotkamon Kunnan osakkeet mahdolliselle Kainuun ulkopuoliselle ostajalle. Kunnan taseen alijäämä 5,5 milj € olisi näin saatu kuntoon ja loppuraha olisi jäänyt kunnan kassaan.
Onneksi silloin 2013 alkaneessa valtuustossa Perussuomalaiset, joka oli tuolloin toiseksi suurin ryhmä, saivat muutoksen aikaan eli tehtiin päinvastainen päätös. Siitä päätöksestä Sotkamon kunnan hyvä talous sai kiistatta alkunsa.
Toinen iso asia, joka hiertää edelleen on SOTE. Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhoito pitää ottaa omaksi toiminnaksi. Vain sillä tavalla turvaamme kuntalaisille kunnon terveydenhoito- ja vanhusten palvelut sekä voidaan palauttaa jo menetetyt palvelut kuten päivystys ja sairaalapaikkojen menetys.
Käynti Kajaanissa maksaa noin sata euroa. Kun matkakuluista ei korvausta juurikaan tule, pienituloiselle se jopa estää terveydenhoidon, kun tulot eväti riitä.
Sosiaali- ja terveydenhoidon ottamisella kunnan omaksi toiminnaksi, syntyisi Sotkamon kunnalle lähes kymmenen miljoonan säästö vuosittain. Sillä rahalla voisi hankkia nykyaikaiset laitteet terveyskeskukseen ja vakiintuneessa toiminnassa lääkäritkin haluaisivat muuttaa perheineen Sotkamoon. Nyt SOTEN saneeraaminen on iso uhka palveluille.
Lukion siirtäminen Vuokattiin olisi ollut viisasta. Samat opettajat osin opettavat yläasteella ja lukiossa, henkilöstökuluissa olisi tullut säästöjä, ja logistisestikin se olisi ollut järkevää, sillä ulkopaikkakuntalaisten asunnot on jo rakennettu Vuokattiin ja Opistolle.
Hiihto on lukion pääurheilumuoto, jolloin harjoitusmaastot ja palvelut olisivat vieressä. Myös pesäpallon harjoittelu talvella on pääosin Vuokatissa. Päätös siitä on tehty, joten se siitä, mutta kenenkähän intresseissä oli pitää lukio väen väkisin kirkonkylällä ja jättää erityisesti nuoret ja yleensäkin tulevaisuuden tarpeet huomioimatta?
Sotkamon Perussuomalaiset ry.
Pj. Hannu Korhonen, Siht. Viljo Tuhkanen