Sotkamolaiset ovat lukeneet tänä vuonna ajankohtaisia teoksia – uutuuskirjat ja maailmantilanne näkyivät laina- ja ostopäätöksissä
Julkaistu: 29.12.2022 klo 14:23Sotkamon kirjaston lainatuimmat 45 teosta ovat tänä vuonna lasten- ja nuortenosastolta.
Tänä vuonna sotkamolaisten lukemisessa ovat näkyneet paikallisuus ja ajankohtaisuus.
Päivi Korhonen Sotkamon kirjakaupasta kertoo, että Venäjään ja Putiniin liittyviä kirjoja on myyty vuoden aikana paljon. Ajankohtaisuus näkyy lukijoiden ostopäätöksissä, ja kauppansa ovat tehneet muun muassa julkaistut kolme kirjaa Ukrainan presidentistä. Joulun alla yllätysnimi nuortenkirjallisuudessa oli ukrainalaistytön päiväkirja Ette tiedä mitä sota on .
Paikallisista kirjoista Sotkamon juhlavuoden novellikokoelma Yli sinisten vaarojen on ollut Korhosen mukaan kirjakaupan myyntihitti, kuten myös Heikki Meriläisen elämäntarinan kertova Esko Piipon teos Taikamies .
Joulun alla yllätysnimi kirjamyynnissä nuortenkirjallisuudessa oli ukrainalaistytön päiväkirja Ette tiedä mitä sota on (2022).
Korhonen kertoo myynnin kirjakaupassa noudattaneen tätä vuonna samoja linjoja kuin yleensäkin. Kaunokirjallisuudessa dekkareita, sotakirjoja ja niin sanottuja naisten kirjoja myydään paljon.
Neulekirjojen eli lähinnä islantilais- ja norjalaisneuleiden sekä villasukkakirjojen kysyntä nousi Korhosen mukaan koronavuosien aikana, eikä se ole vielä osoittanut hiipumisen merkkejä.
Kirjastonhoitaja Aki Moilanen Sotkamon kirjastosta kertoo, että kirjastosta lainaaminen painottuu syksylle ja keväälle kesien ollessa hiljaista aikaa. Sesonkipiikkejä ei tule juuri muihin kuin joulukirjoihin marras–joulukuun taitteessa, puutarhakirjoihin keväällä ja sienestyskirjoihin syksyllä.
– Lainaaminen on lähes kaikissa aineistoissa melko tasaista yleensä, Moilanen toteaa.
"Koko kirjaston teoksista lainatuimmat 45 teosta löytyvät lasten- ja nuortenosastolta."
Kirjastossa vuoden lainatuimmat aikuisten kirjat ovat parina edellisenä vuonna julkaistuja kaunokirjallisia teoksia, joista kärkipaikalla olivat Enni Mustosen kirjat Tekijä ja Näkijä .
Vanhempaa kirjallisuutta oli mukana vain yksi teos vuoden 50 lainatuimman aikuisten kirjan joukossa: vuonna 2014 julkaistu Tommi Kinnusen Neljäntienristeys on pysynyt listalla julkaisemisestaan lähtien.
Moilanen sanoo, että kirjasta luetun tekevät kirjailijan saama medianäkyvyys, kirjoittamistaito ja kirjan sisällön tutunnäköiset rakenteet. Haastavia kirjoja luetaan harvemmin, ja puskaradion levittämän tieto etenee hitaasti.
– Kirja jää todennäköisemmin hyllyyn, jos kirjailijan nimi ei ole tuttu tai kirjan rakenne vaikuttaa haastavalta.
Tänä vuonna kirjakaupassa ykköspaikalla myydyimpänä oli Mauri Kunnaksen kuvakirja Pippendorfin kirjavat kummitukset, joka on myös presidentin Aaro-pojan lempikirja.
Lastenkirjoja kirjakaupassa myydään paljon ympäri vuoden. Mauri Kunnas pitää kärkipaikkaa vuodesta toiseen, ja tänäkin vuonna Pippendorfin kirjavat kummitukset oli ykköspaikalla.
– Tähän lienee vaikuttanut myös tieto, että kirja on presidentin pojan lempikirja, Korhonen pohtii.
Moilanen kertoo, että Sotkamon kirjastossa panostetaan merkittävästi lasten- ja nuorten kirjallisuuteen, mikä näkyy myös lainaustilastoissa.
– Koko kirjaston teoksista lainatuimmat 45 teosta löytyvät lasten- ja nuortenosastolta.
Kirjaston kaksikymmentä vuoden lainatuinta kirjaa kuuluvat Aino Havukaisen Tatu ja Patu -sarjaan sekä Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja -sarjaan.
Kirjakaupassa nuortenkirjoja menee Korhosen mukaan vähemmän kaupaksi, mutta Neropatin päiväkirja oli sielläkin jälleen ykkönen. Samoin Nelli Orellin piirtämisen opaskirjat ja Guinnessin ennätyskirja möivät hyvin.
"Dekkareiden myyntipiikki osuu kesään – erityisesti kesäkuussa vuosittain vietettävä dekkariviikko lisää myyntiä."
Korhosen mukaan dekkaripuolen kärkinimiä ovat yhä perinteiseen tapaan muun muassa Ilkka Remes , Reijo Mäki , Max Seeck ja Outi Pakkanen . Uutena tekijänä genreen nousi tänä vuonna Satu Rämö Hildur -kirjallaan, joka oli myyntimenestys.
– Dekkareiden myyntipiikki osuu kesään – erityisesti kesäkuussa vuosittain vietettävä dekkariviikko lisää myyntiä, Korhonen sanoo.
Erä- ja luontokirjoista vuosittain ilmestyvät Eränkävijä ja Erämaailma ovat lukijoiden keskuudessa suosittuja. Korhonen kertoo kansallispuistoihin ja retkeilyyn liittyvien kirjojen myyvän yhä, vaikka koronavuosien luvuista tänä vuonna on tultu hieman alaspäin.
Sota- ja eräaiheisia kirjoja on mennyt tänä syksynä myös paljon Sotkamon divarissa, kertoo yrittäjä Merja Hukkanen.
Korhonen kertoo elämäkertoja ja sotahistoriaan liittyviä kirjoja menevän tasaisesti. Kirjakaupassa vuoden myydyin tietokirja oli Mika Aaltolan Mihin menet Suomi, ja yksi joulun hittikirjoista oli Michelle Obaman uusi teos Valo meissä kaikissa . Kirjastossa lainatuin tietokirja oli Kari Jansan vuoden 2021 teos Marjakeisari.
Edit: 29. joulukuuta 2022 kello 14.22. Korjattu oikea teos scifi- ja fantasikirjallisuuden lainatuimmaksi teokseksi.
Dekkarit: Eppu Nuotio – Leinikkimekko (2022)
Scifi- ja fantasiakirjallisuus: George Orwell – 1984 (1949)
Eräkirjallisuus: Martti Väisänen – Parhaat erätarinat (2015)
Kauhukirjallisuus: Stephen King – Myöhemmin (2022)
Sotakirjallisuus: Pekka Jaatinen – Suomussalmi: Talvisota 1939–40: Romaani (2019)
Tietokirja: Kari Jansa – Marjakeisari (2021)