Vuokatti News

21-vuotias Sotkamon Jymyn pelaaja Kalle Kuosmanen kertoo, että talvikaudella on kiinnitetty erityisen paljon huomiota sisäpeliharjoitteluun. Kuva: Viivi Seppänen

"Sotkamo on oiva paikka pesäpalloilijalle kasvaa ja kehittyä", tuumaa Kalle Kuosmanen

Sotkamon Jymyssä superpesistä pelaava Kalle Kuosmanen odottaa tulevaa kesäkautta innolla. Pari viime kesää on jättänyt 21-vuotiaalle kovan pelinälän.

Kukapa sotkamolainen ei ikinä olisi pesäpalloharjoituksissa nuorena käynyt, Kalle Kuosmanen toteaa, kun häneltä kysytään miten tie pesäpalloilijaksi alkoi.

Oli syntyperäinen sotkamolainen kokeillut nuorena myös jääkiekkoa sekä jalkapalloa ja vähän muutakin, mutta pesäpallo tuntui eniten omalta jutulta, nyt 21-vuotias pesäpalloilija kertoo.

– Siellä treeneissä se innostus puraisi ja sillä tiellä ollaan edelleen, Kuosmanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lajivalintaan vaikutti myös mahdollisuudet kehittyä kotipitäjässä.

– Näistä lajeista pesäpallossa oli parhaat mahdollisuudet täällä pärjätä ja kehittyä. Sotkamossa oli selkeä tie urheilulukion kautta superpesiksen pelaajaksi. Lätkässä ja futiksessa olisi joutunut lähtemään kehittyäkseen johonkin muualle, Kuosmanen lisää.

Superpesistä Sotkamon Jymyssä pelaava Kuosmanen tuli kasvattajaseuransa pelirinkiin talvella 2019.

– Vuoden 2019 kesällä pääsin sitten jo yhden pelin pelaamaan, runkosarjan viimeisessä pelissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 2020 kesällä joukkue kohtasi loukkaantumisia, minkä vuoksi Kuosmanen pääsi pelaamaan ja samalla vakiinnuttamaan asemansa edustusjoukkueen jäsenenä. Samana vuonna Kuosmanen voitti Jymyn joukkueessa SM-kultaa.

– Huikeat fiilikset oli voittaa Suomen mestaruus. Ei sitä oikein siinä hetkessä osannut käsittää, mitä oli voittanut. Kyllä siinä viikkoja meni ennen, kuin alkoi tajuta, että oli voittanut sen, mistä pienestä pojasta asti oli unelmoinut, Kuosmanen muistelee.

Kuosmanen pelaa sisäpelissä vaihtajana ja ulkokentällä polttolinjassa. Hyvän pelaajan Kuosmasesta tekee hänen itsensä mukaan hyvä lajitaito.

– Olin aina B-poikiin asti pienempi kuin muut, joten fysiikalla en päässyt määräämään peliä. Silloin piti keksiä muita ratkaisuja ja löytää keinot onnistua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuosmanen pelaa sisäpelissä vaihtajana ja ulkokentällä polttolinjassa. Hyvän pelaajan Kuosmasesta tekee hänen itsensä mukaan hyvä lajitaito. Kuva: Viivi Seppänen

Nyt käsillä on Kuosmasen neljäs kesä superpesiksessä ja odotukset kesästä ovat hyvät.

– Paljon on jäänyt nälkää parista viime kesästä, motivaation puutteesta ei siis ole homma ainakaan kiinni. Kovasti joukkueessa on painettu töitä, tosi hyvät fiilikset on siis kesästä, Kuosmanen kertoo.

Toukokuussa käynnistyvää kesäkautta varten on harjoiteltu kovasti myös talvella.

– Talvikauden harjoittelu on sujunut hyvin. Aloitimme treenin jo lokakuun alussa. Kävimme pitkiä pätkiä sauvakävelemässä ja juoksemassa täällä pesisstadionin ympäristössä Hiukan maastoissa.

Yhteinen lajiharjoittelu aloitettiin marraskuussa.

Kuosmasen mukaan talvikautena on kiinnitetty erityisen paljon huomiota sisäpeliharjoitteluun.

Sotkamossa on kuitenkin kaikki hyvin ja täällä on mukava asustaa.

Pesäpallon pelaamisen ohella Kuosmasen elämään kuuluu samoja asioita kuin kenen tahansa parikymppisen elämään.

– Ei mitään ihmeitä, tykkään pelata pleikkarilla ja katsella sarjoja, Kuosmanen sanoo.

Kun Kuosmanen katsoo elämäänsä viisi vuotta eteenpäin, näkee hän opiskelua.

Tällä hetkellä hän opiskelee Kajaanissa tradenomiksi.

– Olen mukana Jyväskylän yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteisessä kaksoistutkintohankkeessa. Kun olen valmistunut tradenomiksi, niin sitten alan opiskelemaan täällä liikuntateknologian maisteriksi.

Sotkamosta Kuosmasella ei ole kiire lähteä.

– Kyllä sitä on joskus tullut mietittyä, että ihan kiva olisi käydä myös jossain muualla. Sotkamossa on kuitenkin kaikki hyvin ja täällä on mukava asustaa. Ehkä sitä joskus voisi jossain käydä pyörähtämässä.

Jymyssä Kuosmanen haluaa jatkaa.

– En mä pesiksen vuoksi muualle haluaisi lähteä.

Kalle Kuosmanen opiskelee Kajaanissa tradenomiksi. Sen jälkeen luvassa on liikuntateknologian maisterin opinnot Jyväskylän yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteisenkaksoistutkintohankkeen kautta. Kuva: Viivi Seppänen

Mitä ohjeita Kuosmanen sanoo nuorille pesäpalloilijan urasta haaveileville?

– Pelata pitää ja paljon, koska siinä sitä oppii eniten. Punttisalille ei tarvitse nuorena olla kiire, ei sitä peliä sen fysiikan kautta tarvitse ruveta ratkomaan junioreissa. Fysiikkaa ehtii kyllä tekemään sitten lukioikäisenä ja vanhempana. Ottakaa ennemmin maila käteen ja menkää pelaamaan, harjoitelkaa uusia lyöntejä ja näppejä. Monipuolistakaa omaa peliosaamistanne, siitä se lähtee, Kuosmanen neuvoo.

Pelejä kannattaa katsoa myös katsomon puolelta.

– Kesällä kannattaa käydä katsomassa pelejä ja pohtia, miksi kentällä joku tekee niitä ratkaisuja mitä tekee. Mahdollisesti myös vanhempien pelureiden tai valmentajan kanssa katsoo ja analysoi sitä pelin kulkua. Auttaa kun pohtii sitä peliä jonkun kanssa, kenellä on siitä enemmän kokemusta, Kuosmanen lisää.

Entä millaiset ovat suunnitelmat Kuosmasen omalle peliuralle? Tavoitteena on kehittyä kokoajan enemmän.

– Haluan olla yksi Suomen parhaimpia pesäpalloilijoita ja siten auttaa joukkuetta voittamaan mestaruuksia, Kuosmanen sanoo.

Pelaajaesittely

Kalle Kuosmanen

ikä: 21

kotipaikka: Sotkamo

seura: Sotkamon Jymy (talvesta 2019 lähtien)

pelinumero: 2

pelipaikka: sisäpelissä vaihtajana ja ulkokentällä polttolinjassa

menestys: ensimmäinen SM-kulta vuonna 2020

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä