Paikallisuutiset

Samoojan kuntoutuskodin henkilökunnassa Kajaanissa kuusi koronatartuntaa – tartuntoja myös lomilta palanneilla

Kajaanissa sijaitsevan Samoojan kuntoutuskodin kuudella työntekijällä on viikonlopun kuluessa todettu koronavirustartunta.

Kaikki yksikön työntekijät on testattu ja varotoimena karanteeniin on tällä hetkellä asetettu noin 20 työntekijää tai heidän lähipiiriinsä kuuluvaa henkilöä.

Viikonloppuna on löytynyt koronatartuntoja myös Kainuuseen lomilta palanneilla henkilöillä. Rajatestauksessa Helsingissä ja Vartiuksessa on kummassakin todettu kaksi positiivista tulosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkilöt ovat joko palanneet lähtömaihinsa tai asetettu eristykseen Suomessa. Lisäksi Vuokatissa on yhdellä henkilöllä todettu koronatartunta paikkakunnalle paluun yhteydessä.

Samoojan kuntotuskodin tartunnat ovat peräisin vuodenvaihteessa todetusta ketjusta, jossa kuntoutuskodin asukas oli sairastunut saatuaan tartunnan vierailleelta henkilöltä.

Kolmesta sairastuneesta asukkaasta yksi on jo parantunut, yhtä hoidetaan kuntoutuskodissa ja yksi on tällä hetkellä sairaalahoidossa.

Samoojan kuntoutuskoti on Kainuun soten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ympärivuorokautinen asumispalveluyksikkö, jossa on tällä hetkellä 15 asukasta ja kymmenkunta työntekijää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksikkö on ollut karanteenissa ja vierailukiellossa 1. tammikuuta alkaen. Asukkaat kuuluvat terveydentilansa perusteella koronataudin riskiryhmään.

Tartuntoihin liittyvistä jatkotoimista tiedotetaan maanantaina.

Kainuun sote kehottaa Samoojan asumispalveluyksikön asukkaiden tai työntekijöiden kanssa joulun jälkeen tekemisissä olleita hakeutumaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä, jos hengitystie- tai vatsatauti- tai muita koronaan viittaavia oireita ilmenee.

Kainuun soten pandemiapäällikön Olli-Pekka Koukkarin mukaan kuntoutuskodin tartuntaketju on ikävä muistutus koronaepidemian luonteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Etukäteen ei voi tietää kuka tai miten herkästi tartunnan voi saada, joten ainoa keino on noudattaa annettuja suojausohjeita. Olemme erikseen antaneet lisäohjausta henkilökunnalle infektiohygieniasta, mutta virus on tässä meitä vahvempi, Koukkari toteaa soten tiedotteessa.

Koronatartuntojen määrä on kääntynyt Kainuussa viikonlopun aikana nousuun. Kainuun sote korostaa ohjeiden ja suositusten noudattamisen tärkeyttä, jotta epidemia saadaan pysymään perustasolla.

Kainuussa on voimassa aluehallintoviraston määräys enintään 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta yleisten tilaisuuksien ja kokousten järjestämisessä, ja sitä suositellaan vahvasti myös yksityistilaisuuksiin.

Lomien jälkeen työpaikoille palattaessa on pyrittävä rajoittamaan ähikontakteja esimerkiksi tapaamisissa ja ruokailuissa.

Erityisesti alueiden välillä liikkuvien, suuremmissa joukoissa aikaa viettäneiden tai ulkomailta palaavien on lievissäkin oireissa syytä hakeutua koronatestiin.

Riskiryhmien suojaamiseksi hoito- ja hoivayksiköissä ja ikääntyneiden luona on vierailtava harkinten, vain oireettomana ja suojaustoimia noudattaen.

Uusi koronatartunta on todettu Sotkamon kotihoidossa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä