Paikallisuutiset

Sakari Seppänen: Neuvottelut kaukolämpöverkon ostamisesta takkuavat

Sotkamo haluaisi ostaa kaukolämpöverkon kunnalle, mutta varsinaiseen neuvotteluun Nevelin kanssa ei vielä ole päästy, kunnanhallituksen puheenjohtaja Sakari Seppänen kirjoittaa. – Sähköyhtiö Loisteessa Sotkamon ja Kajaanin tulisi käyttää enemmistöasemaansa vahvemmin omistajaohjauksessa.

Mielipide. Energia-asiat ovat olleet otsikoissa viime viikkoina koronan ja USA:n presidentinvaalien lisäksi. Valtion omaisuuden myynti kosketti Sotkamoakin konkreettisesti viime viikolla.

Omistajaohjausministeri siunasi kaupassa samalla Sotkamon kunnan omistaman, mutta Vapolle vuokraamansa osan kaukolämpöverkosta. Valtiolta toisen omaisuuden myynti on mielenkiintoinen tapa hoitaa asioita.

Vapo (Valtion Polttoainekeskus) ilmoitti viime viikolla myyneensä tytäryhtiö Nevelin ranskalaiselle pääomasijoittajalle. Nevel operoi Sotkamossa kaukolämpöä kirkonkylän ja Vuokatin alueella. Sotkamon kunta on vuokrannut omistamansa osan verkosta ja asiakkaista Nevelille. Sopimus on päättymässä vuoden 2022 lopussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme käynnistäneet neuvottelun kaukolämmön palauttamisesta kunnan omistukseen jo yli vuosi sitten heti, kun kunnan taseeseen tuli varoja toiminnan lunastamiseen. Varsinaiseen neuvotteluun ei koko aikana ole kunnolla päästy, vaikka valtion omistajaohjaus ja siitä vastaava ministeri Tytti Tuppurainen on päättänyt myydä kaukolämpöliiketoiminnan.

Varsinaiseen neuvotteluun ei koko aikana ole kunnolla päästy.

Sotkamon kunnan kanssa Vapo/Nevel ei ole halunnut neuvotella tosissaan kesken sopimuskauden, vaan on neuvotellut mieluummin pääomasijoittajan kanssa. Viime keväänä otimme tiukemman lähestymisen asiaan, kun kuulimme Vapon tarjouskilpailun käynnistämisestä koskien Neveliä.

Nevel on ollut edelleen todella yhteistyökyvytön neuvottelukumppani. Kaupan julkistamisen jälkeen Nevelin toimitusjohtaja on lähestynyt kuntaa kirjeellä, jossa on ilmaissut tahtonsa saada haltuunsa myös kunnan omistama kaukolämpöverkko sekä asiakkaat keinoja kaihtamatta. Kirjeessä vedotaan epätarkkaan sopimukseen kunnan ja Vapon välillä.

Kirjeessä vedotaan epätarkkaan sopimukseen kunnan ja Vapon välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvottelun jatkamisen lähtökohta ei ole paras mahdollinen, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun neuvotellaan omasta mielestään oikeassa olevan kumppanin kanssa.

Valtion omistajaohjauksen mielestä kansainvälinen ostaja näyttää olevan parempi kuin Sotkamon kunta, joka ei ole ollut vielä edes neuvottelun arvoinen kumppani.

Annamme lausunnon Nevelin kaupasta kilpailuvirastolle. Jatkamme neuvottelua Nevelin ja uuden omistajan kanssa, jos kauppa toteutuu.

Meidän pitää oppia käyttämään enemmistöasemaa vahvemmin yhtiön omistajaohjauksessa.

Loiste-yhtiöstä on riittänyt puhetta viime aikoina. Teimme viime vuonna hyvät kaupat, jossa säilytimme yhdessä Kajaanin kanssa yhtiössä enemmistön ja saimme kunnan taseen kuntoon. Olemme Loisteen ohjauksen suhteen uudessa tilanteessa, jossa meidän pitää oppia käyttämään enemmistöasemaa vahvemmin yhtiön omistajaohjauksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkön jakelussa keskeistä on laadukas verkko ja sitä kautta katkoton sähkön toimitus asiakkaille. Toinen osa-alue on täysin markkinaehtoinen sähkökauppa. Pörssisähkön hinta on tänä vuonna painunut muutamaan otteeseen negatiiviseksi.

Sähkön tuottaminen ei ole kuitenkaan ilmaista oli sitten kyseessä tuuli-, aurinko-, vesi-, ydin-, kivihiili- tai biovoimala. Sähkön myyntihinnan pitäisi kattaa tuotantokustannukset ja mahdollistaa kannattava liiketoiminta ankarasta kilpailusta huolimatta. Sähköverkon tuotolla ei pidä kattaa sähkön myynnin heikkoa kannattavuutta.

Sähköverkon tuotolla ei pidä kattaa sähkön myynnin heikkoa kannattavuutta.

Tilanne on minunkin kotitalossa muuttunut sähkön osalta. Nyt on sähkökatkoja monta kertaa vuodessa. Toisin oli lapsuudessa 1970-luvun alkupuolella, ei ollut sähkökatkoja mutta ei ollut sähköjäkään. Kaasulla toimivat valot ja liesi.

Loisteen osakkeiden myyntitulot mahdollistavat kunnan palveluiden kehittämisen ja myös elinkaaren loppupäässä olevien kunnan rakennusten uudistamisen. Olemme päättäneet uuden yläkoulun, lukion ja kirjaston rakentamisesta ja uudistamisesta vastaamaan nykyisaikaisia tarpeita.

Tulevalla valtuustokaudella nykyinen terveyskeskus, joka on elinkaarensa loppupäässä, korvataan uudisrakennuksella samoin kuin vieressä oleva palvelutalo. Ne sisältävät sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi hyvinvointipalveluita. Palvelutarjontaa on tarkoitus samalla uudistaa ja jopa hieman laajentaa.

Lisäksi meillä on työn alla kirkonkylän kehittämissuunnitelma. Hiukan alue on kirkonkylän helmi, ja siihen kannattaa suunnitella toimiva "olohuone" sekä paikallisille asukkaille että matkailijoille.

Tulevalla valtuustokaudella nykyinen terveyskeskus, joka on elinkaarensa loppupäässä, korvataan uudisrakennuksella.

Covid-19 viruksesta olemme selvinneet loppujen lopuksi vähillä vaurioilla. Meillä on ollut todella vähän tartuntoja, vaikka matkailukesä oli vilkkaampi kuin edellinen, ja muutamia isoja tapahtumia on järjestetty.

Kunnan puolelta on tiedotettu toimenpiteistä aktiivisesti, ja meidän on jatkettava viranomaisohjeiden noudattamista etäisyyksistä, maskisuosituksista, kokoontumisrajoituksista ja käsihygieniasta, kunnes rokote on saatavissa.

Taloudellisella puolella olemme saaneet tehtyä päätökset korona-avustuksista yrityksille sutjakkaasti, ja ne ovat auttaneet hetkellisesti hiljaisimman ajan yli.

Käyttäkäämme edelleen paikallisten yritysten ja yhteisöjen palveluita nykyistä enemmän. Näin autamme yrityksiä vaikean ajan yli, säilytämme palvelutason vähintään entisellä tasolla ja pidämme kunnan elinvoimaisena.

Sakari Seppänen

Sami Kilpeläinen näkee Vapon kaukolämpölaitosten siirtymisessä ulkomaalaiseen omistukseen saman vaaran kuin sähkön siirtomaksuissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä