Sähköä ei kulu, kun ottaa töpselin irti tai sulkee laitteen
Sähköä tulee töpselistä. Sanonnalla viitataan tietämättömyyteen, miten sähköä tuotetaan ja millaisia vaikutuksia sähköntuotannolla on ympäristölle.
Tarkkaan ottaen sähkö ei edes tule töpselistä vaan pistorasiasta. Töpselin kautta sähköä menee verkosta kulutuskohteisiin, ja juuri se on nyt ajankohtaista. Sähkön hinta on kohoamassa maailmantilanteen vauhdittamana ennätyskorkealle.
Huolta herättää myös sähkön riittävyys talven kylmimpinä aikoina. On mahdollista, että sähkön jakelua joudutaan kuormitushuippujen aikana jaksottamaan. Toisin sanoen luvassa voi olla muitakin kuin tykkylumen aiheuttamia sähkökatkoja.
Jos sähköä käytetään vapaaehtoisesti vain tarpeen mukaan, pienenee mahdollisuus joutua talvella rajoitustoimiin. Yhden ihmisen kulutus ei sähkönsaantia pelasta, mutta kun säästäjiä on paljon, säästeliäällä kulutuksella on merkitystä.
Omakotitaloissa eniten sähköä syö sähkölämmitys ja toiseksi eniten lämmin käyttövesi. Huonelämpötilan laskemisen lisäksi kannattaa tiivistää ikkunat ja ovet, kunhan ottaa huomioon ilmastoinnin vaativan korvausilman.
Yllättävältä voi tuntua kodin viihdelaitteiden sähkönkulutus. Sähkökiukaan kulutus voi jäädä toiseksi viihteen rinnalla. Iso taulu-tv voi syödä lähes 1000 kilowattituntia sähköä vuodessa. Pelkkä laitteen valmiustilassa pitäminen kuluttaa sekin jonkin verran sähköä.