Sää yllättää joka syksy autoilijan
Mikä ihme siinä on, että talvirenkaiden vaihtoa lykätään niin pitkälle, että tie on jo aamulla lumessa. Tai jos ei ihan lumessakaan, niin liukas kumminkin. Torstaiaamuksi jo annettiin Kainuuseen kelivaroitus – ei jäästä tai lumesta vaan kuurasta.
Kesärenkailla kun lähdetään yöpakkasten jälkeen mustalle jäälle, kuuran kuorruttamalle pinnalle tai syksyn ensimmäiseen lumituiskuun liukastelemaan, niin tarkkana saa olla. Vaikka kuinka varoo, niin auto saattaa lipsahtaa kaarteessa ojaan tai risteyksessä edellä ajavan perään.
Eivät tietenkään kaikki aikaile talvirenkaiden vaihdossa, mutta moni aikailee. Ihan kuin sula tie söisi nastoja syksyllä ahnaammin kuin keväällä. Keväällä ja vielä alkukesälläkään ei tunnu olevan renkaanvaihtoon niin kiirettä - ei minullakaan. Juhannusviikolle saakka en sentään ole renkaanvaihdossa viivytellyt. Vappua olen pitänyt ehdottomana takarajana, vaikka muistanpa yhdenkin kevään, kun Sotkamossa satoi äitienpäivän aattona toistakymmentä senttiä uutta lunta.
"Keväällä ja vielä alkukesälläkään ei tunnu olevan renkaanvaihtoon niin kiirettä – ei minullakaan."
Kai se olisi sama varautua talvikeleihin hyvissä ajoin. Kun talvirenkailla ajetaan joka tapauksessa melkein puolet vuodesta, eivät ne muutaman viikon kilometrit syö talvirenkaiden pitoa olemattomiin. Varautumisella voi välttää paljon isomman vahingon, kuin rengasnastojen hienoisen kulumisen sulalla tiellä. Sitä paitsi avokätisesti suolatuilla pääteillä ajetaan käytännössä kesäkelissä melkein läpi talven.
Henkilöauton talvirenkaissa kulutuspintaa pitää pääurissa olla vähintään kolme millimetriä. Kesärenkaissa riittää melkein puolet vähemmän, 1,6 millimetriä. Ei ole aivan tavatonta nyppiä kuluneista nastarenkaista toukokuussa nastat pois ja ajella renkaat loppuun kesän aikana. Edullista se voi olla, mutta ei välttämättä viisasta.
Kitkarenkaat eivät ropise nastojen lailla sulalla asfaltilla ja ovat varmaan ihan hyvä valinta, jos ei ole ihan pakko jatkuvasti jäätiköillä ajella. Mutta ei niitäkään kannata kesäkeleillä pilata.
Minulla oli kerran elämässä maasturi, jossa oli oikea neliveto. Maasturilla ajettiin kesät talvet samoilla kumeilla ja hyvin toimi. Kiinni ei jäänyt koskaan, mutta jarrutusmatka oli talvella tuplasti kesäkelejä pitempi. Sillä ajaessa oppui ymmärtämään hyvin, miksi talvella ja pimeällä otetaan käyttöön alemmat nopeusrajoitukset.