Paikallisuutiset

Rokotusjärjestys on määrätty asetuksella eikä siinä voi etuilla – Sotkamossa yksi uusi tartunta

Kainuussa on koronavirustilanne taas selvästi rauhoittumaan päin. Sotkamossa on tavattu yksi uusi tartunta paikkakuntalaisella henkilöllä.

Nyt kun rokotteita on alkanut tulla maahan ja Kainuuseen, on myös sotelle tullut valtavasti kyselyjä rokotusjärjestyksestä.

– Hirveästi tulee kyselyjä erinäköisissä palveluammateissa olevilta, hoitajilta, jalkahoitajilta, fysioterapeuteilta ja ruumiskuskeilta, rajan ihmisiltä ja soten hallinnossa olevilta rokotukseen saamiseksi, mutta kenelläkään ei ole minkään valtakunnan prioriteettia rokotuksissa, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotustilanne on Koukkarin mukaan Kainuussa hyvä. Rokotuksen ensimmäinen ryhmä eli etulinja on lukuun ottamatta vanhainkoteja ja niiden työntekijöitä hyvällä mallilla.

Koukkarin mukaan soten teho-osaston henkilökunnasta on rokotettu yli 90 prosenttia ja ensihoidon, päivystyksen ja näytteenoton henkilökunnasta on rokotettu noin 90 prosenttia.

– Totta kai kieltäytymisiäkin on tullut, sillä rokotuksen ottaminen on jokaisen oma asia eikä se kuulu työnantajalle.

– Tulossa olevalla rokote-erällä saadaan vanhainkotien ihmiset rokotettua ja päästään kotohoidon henkilökuntaa rokottamaan ja rokotteen saatavuudesta riippuen päästään rokottamaan seuraavaksi 80 vuotta täyttäneet ja samassa taloudessa asuvat omaiset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koukkari odottaa tautiluetteloa, jonka perusteella rokotuksia aletaan antaa alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille.

– Kun siirrytään väestön ja nimenomaan iäkkään väestön rokottamiseen ja jos päästään yli 80 prosentin rokotustasoon, voidaan pikku hiljaa päästä normaaliin.

Koukkarin mukaan edelleenkään ei ole tehty laskelmia siitä, kuinka paljon eri riskityhmien ihmisiä pitää olla rokotettuna ja mikä pitää rokotesuoja ryhmässä olla, että meidän terveydenhuollon katsotaan selviävän siitä jäännöstautiriskistä.

– Meillä voisi olla selvä numeerinen tavoite ikä- ja riskiryhmittäin siitä paljonko pitää olla rokotettuna. Sitä minä todella kaipaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuuseen ei ole suunniteltu joukkorokotuskeskuksia, joita muualle Suomeen on THL:n mukaan suunniteltu.

– Me harjoittelimme syksyllä influenssarokotuksen kanssa, jolloin kahden viikon aikana rokotettiin yli 10 000 ihmistä. Sama malli on käyttöönotettavissa isommallakin volyymilla, jos saadaan rokotetta.

Kainuussa on kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunta on todettu jo karanteenissa olleelta henkilöltä ja toinen Sotkamossa paikkakuntalaiselta henkilöltä. – Muutama henkilö on altistunut, mutta ei mitään dramaattisempaa liity tapaukseen,

Samoojan kuntoutuskodin koronavirustyypistä ei Koukkarin mukaan ole vielä täyttä varmuutta, mutta todennäköisempää on, että se ei ole brittimuunnos kuin että se olisi.

Kainuu on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Alueellinen ilmaantuvuus on yli 40 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

– Oleellista kuitenkin on, että viimeisin iso rypäs tuli viikko sitten maanantaina, jonka jälkeen on ollut vain yksittäisiä tartuntoja, mutta vapaana tartuttamisen potentiaali on laskenut ihan oleellisesti. Jos mitään uutta ei ilmene, tulemme palaamaan perustasolle kuukauden loppuun mennessä, Koukkari kertoo.

Koukkarin kommentoi selvin sanoin tietoa uudesta Saksassa löydetystä muunnoksesta.

– Virus replikoituu joka sairastuneessa triljoonittaan ja huteja tulee. Minusta tämä alkaa saada koomisia piirteitä. Pöpöt ja taudinaiheuttajat muuttuvat koko ajan emmekä me ole messunneet muista virusmuunnoksista. Mopo näyttää nyt lähteneen lapasesta, torjuntatoimet ovat ihan samat, ei niissä ole mitään muutosta.

Koukkari muistuttaa, että on olemassa viruksia, joissa suoja on lopunikäinen ja viruksia, joissa se on lyhytaikainen kuten influenssassa on kyse.

Rokotusjärjestys

Rokotejärjestys on säädetty Valtioneuvoston asetuksella, jonka pohjalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on täsmentänyt rokotteiden antamista. Tämän mukaan rokotteet suositellaan annettavaksi seuraavassa järjestyksessä:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat (ml. kriittinen terveydenhuollon henkilöstö)

Kainuussa ammattihenkilöstön rokotukset ovat käynnissä ja jatkuvat lähiviikkoina. Hoitokotien asukkaiden rokotukset alkanevat helmikuun puolessa välissä, mikäli rokotetoimitukset jatkuvat suunnitellusti.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

Kainuussa rokotukset eivät ole käynnistyneet. Mikäli rokotteita on käytettävissä, ennakoitu aloitusajankohta on helmi-maaliskuun vaihteessa. Rokotukset alkavat ensin vanhimmasta ikäluokasta ja etenevät sairautensa perusteella suuremmassa riskissä olevien ryhmiin.

3. Muu väestö

Muiden kuin edellä mainittuihin kuuluvien aikuisten koronarokotukset käynnistyvät vasta, kun rokotteita on saatavilla riittävästi. Tällä hetkellä asiasta ei ole tarkempaa tietoa.

Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.

Kuvassa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari antaa Kainuun ensimmäisiä koronarokotteita. Rokotukset ovat sen jälkeen edenneet Kainuussa sitä mukaa kun maakunta on saanut rokoteannoksia. Maanantaina Kainuun sote aloitti alle 78-79-vuotiaiden rokotukset.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä