Riippuvuuksista kärsivälle on tarjolla apua Sotkamossakin
Julkaistu: 6.1.2023 klo 7:00Tammikuussa alkavat Muutosta ilmassa -hankkeen verkkoryhmät on tarkoitettu päihde- ja muista riippuvuuksista kärsiville sekä heidän läheisilleen. Vertaistuki sekä tunne- ja tietoisuustaitojen parantaminen voivat auttaa riippuvuudesta toipumista.
Vaikka päihteitä ei päivittäin käyttäisikään, on omaa päihteidenkäyttöä hyvä pysähtyä silloin tällöin pohtimaan. Tipattomaan tammikuuhun osallistuminen voi kertoa, että oma päihteidenkäyttö ei olekaan niin hallinnassa, kuin on itse ajatellut. Apua päihde- sekä muihin riippuvuuksiin on tarjolla hyvin matalalla kynnyksellä.
Sotkamon AA-ryhmä (anonyymit alkoholistit) kokoontuu kahdesti viikossa, kertoo toiminnassa mukana oleva mieshenkilö, jota kutsutaan tässä jutussa nimellä Pekka .
– Tämä on siitä hyvä, että ryhmätoiminta on täysin vapaaehtoista, eikä se sido mihinkään. Tänne voi toki tulla mistä vain riippuvuuksista kärsivä. Pääsyvaatimuksena ei ole mitään muuta kuin halu lopettaa. Täällä on helppo käydä kokeilemassa, sopisiko tämä ryhmä minulle, Pekka kertoo.
Apuna käytetään 12 askeleen toipumisohjelmaa. Pekka kertoo, että AA-ryhmän tarjoava vertaistuki on hänelle ollut se kaikkein tärkein apu toipumiseen.
– Alkoholiongelmasta kärsivillä on monesti yhteinen piirre se, että sairaus on itsensä kieltävä asia. Viimeiseen asti vastustaa sen totuuden kohtaamista ja myöntämistä, että on alkoholisti. Puhumattakaan, että saa niin paljon nöyryyttä, että ottaisi apua vastaan. AA-ryhmässä olo auttoi sisäistämään sen, että alkoholismi on sairaus, eikä luonteen heikkoutta tai muuta tällaista. Syyt juomiseen on moninaiset ja niitä syitä voi tämän 12 askeleen avulla lähteä selvittämään. On hyvin voimaannuttava ja puhdistava kokemus löytää niitä selityksiä, että miksi minusta on tullut tällainen, Pekka kertoo.
"Alkoholiongelmasta kärsivillä on monesti yhteinen piirre se, että sairaus on itsensä kieltävä asia."
Vertaistukea voi saada myös etänä Muutosta ilmassa -hankkeen kautta. Hanke tarjoaa matalan kynnyksen ryhmätoimintaa päihde- ja muista riippuvuuksista kärsiville aikuisille sekä heidän läheisilleen Kainuun alueella.
– Vertaistuen lisäksi menetelminä käytetään tunne- ja tietoisuustaitoja sekä taideterapeuttisia ja kehollisia menetelmiä, traumainformoitu näkökulma huomioituna. Tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää riippuvuushaittoja sekä lisätä kainuulaisten hyvinvointia ja työ- ja toimintakykyä, kertoo ryhmän vetäjä Piia Sumupuu .
Riippuvaisten verkkoryhmissä on eri riippuvuuksista kärsiviä. Pääasiassa päihde, mutta myös peli-, seksi-, tupakka-, ja nyt nousevana myös netti- ja someriippuvuus.
– Ongelma riippuvuudesta kärsivillä on se, että miten selvitä jossain tilanteessa ilman, että tartun siihen helpotukseen. Läheisellä se voi olla mekanismi, että pitää mieluummin toisesta huolta kuin itsestä. Tähän paneudumme. Itsemyötätunto on yksi iso asia, jota käsitellään tunne- ja tietoisuustaitoihin liittyen. Pohditaan myös asenteita sekä uskomuksia omaa riippuvuutta kohtaan, Sumupuu kertoo.
Ryhmään haluavat haastatellaan ensin Sumupuun toimesta. Jos riippuvuusongelma on aivan akuutti, ja tarvetta olisi vaikka katkaisuhoidolle, tämä ryhmä ei sovi siihen hetkeen.
Muutosta ilmassa -hankkeen tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää riippuvuushaittoja sekä lisätä kainuulaisten hyvinvointia ja työ- ja toimintakykyä, kertoo ryhmän vetäjä Piia Sumupuu. Kuva: Noora Limnell.
Riippuvuuden taustalla voi olla trauma tai mielenterveysongelmat. Sumupuusta on tärkeää, että tunnistetaan riippuvuuksien johtuvan monista syistä.
– Tämä on mielestäni se ydin, että ymmärretään ihmisen olevan yksilöllinen kokonaisuus. Lääkäri Gabor Matén mukaan riippuvuutta on mikä tahansa käyttö tai käyttäytyminen, joka antaa hetkellisen mielihyvän tai lohdutuksen tunteen – eikä käyttöä tai käyttäytymistä pystytä lopettamaan negatiivisista seurauksista huolimatta. Nämä uudet, kasvavat riippuvuudet kuten netti- ja someriippuvuus, ne osuvatkin jo todella laajaan ihmisryhmään, Sumupuu toteaa.
Sotkamon mielenterveys- ja päihdeyksikössä hoidetaan yli 18-vuotiaita kriiseissä ja mielenterveyteen liittyvissä asioissa sekä ihmissuhteisiin liittyvissä pulmissa. Siellä toimintamuotoja ovat yksilö, pari- ja perhekäynnit sekä terapia- ja kotikäynnit.
– Aluksi tulee ottaa yhteyttä tänne mielenterveys- ja päihdeyksikköön, lähetettä ei tarvita. Sitten varataan keskusteluaika meille ja ruvetaan miettimään, että miten lähdetään eteenpäin. Toivomme, että mukaan tulisi myös asiakkaan läheisiä, kertoo Sotkamon mielenterveys- ja päihdeyksikön sairaanhoitaja Tiina Brotkin .
Jos henkilö on vaikka juonut niin paljon, että fyysiset vieroitusoireet ovat todella pahat, silloin yhteyttä kuuluu ottaa terveyskeskukseen.
Päihdehuoltolaki velvoittaa järjestämään myös päihteidenkäyttäjien läheisille apua ja tukea, joten mielenterveys- ja päihdeyksikköön voi asiakkaaksi tulla myös riippuvaisen läheinen.
Sotkamon mielenterveys- ja päihdeyksiköstä ohjataan esimerkiksi Hyvän mielen kulman ryhmiin sekä AA-toimintaan.
– Koska olemme Kainuun sotessa, sotkamolaisten on mahdollista käydä myös Kajaanissa tukiryhmissä, Brotkin mainitsee.
Sotkamon mielenterveys- ja päihdeyksikköön yhteydenotto arkisin ma-to klo 8-16 ja pe 8-15 suoraan työntekijöihin tai mielenterveysyksikön toimistoon. Iltaisin ja viikonloppuisin asiakkaat voivat ottaa yhteyttä päivystävään terveysasemaan tai mielenterveys- ja päihdepäivystykseen (miepä-päivystys) tai keskussairaalan puhelinpäivystykseen.
Sotkamon Anonyymit Alkoholistit -ryhmä kokoontuu tiistaisin ja perjantaisin kello 19 osoitteessa Ratatie 8 A, Sotkamo. Lisätietoja https://www.aa.fi/.
Sotkamon Al-Anon-ryhmä alkoholistien läheisille kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.30–19 osoitteessa Ratatie 8 A, Sotkamo. Lisätietoja https://www.al-anon.fi/.
Muutosta Ilmassa -hankkeen etäkurssit: kokoontuu verkossa 9.1.2023 maanantaisin ja torstaisin kello 10–12, läheisten ryhmä keskiviikkoisin kello 10–12. Lisätietoa kursseista saat soittamalla Piia Sumupuulle p. 0400 428318 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen piia.sumupuu@toimiva.fi.