Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, keppikerjäläinen
Julkaistu: 28.12.2022 klo 8:00Näin muistan lapsuudesta hokeman, jolla ratkottiin piilosilla olon alussa kuka jäi ensimmäisenä "kuurottamaan", kun toiset juoksivat piiloon, kuka minnekin.
Laskettuaan sataan sai "kuurottaja" avata silmänsä ja lähteä etsimään piilossa olijoita. "Kuurottajan" rooli lankesi tuolloin sille, jonka kohdalle sattui tuo keppikerjäläisen titteli.
Köyhäin avustusta köyhälle
4. tammikuuta 1934 Kainuun Sanomissa oli pieni uutinen otsikolla " Avustusta Kainuun kunnille ", jossa mainitaan, että " Kouluhallitus on myöntänyt eduskunnan köyhille ja harvaan asutuille sekä rajaseutukunnille kansakoululaitoksen avustamiseksi myöntämästä 700.000 markan määrärahasta ylimääräistä avustusta mm. Sotkamon kunnalle 15.000 markkaa ja Ristijärven kunnalle 18.000 markkaa. "
…rikas, rakas, köyhä ja keppikerjäläinen
Lorun loppuosilla oltiin siis jo ilmeisesti menossa. Olisiko tuo rakas, lorun loppuvaiheessa, ennen köyhäksi joutumista ollut viite eräänlaisesta " Auervaarailmiöstä ", eli pyrkimyksestä varallisuustasonsa säilyttämiseen toisen " sinisilmäisyyttä " hyväksi käyttäen, jolloin keikutaan jo rikkaan ja köyhän välimaastossa odottaen vaa`an kallistumista.
Keppikerjäläisyys koittaa, joka johtaa valvonnan alaiseksi joutumiseen.
3. helmikuuta 1934 oli Kajaani- ja Kaiku -lehdissä molemmissa pieni uutinen otsikolla " Sotkamo valtion valvontaan " ja uutinen jatkuu " Oulun läänin maaherran esityksestä on valtioneuvosto asettanut Sotkamon kunnan hallinnon lisätyn valvonnan alaiseksi sekä määrännyt johtaja Niilo Sohlon kunnan hallinnon valvojaksi ."
...poikkeuksellinen tai tilapäinen kunnallistalouden haaste
17. marraskuuta 2022 Sotkamo-lehden verkkosivuilla ja 22. marraskuuta paperilehdessä otsikoidaan " Sotkamo sai miljoona euroa lisää valtionosuutta ".
Jes, voisi kiljahdella otsikon perusteella, mutta ne perusteet. " Valtiovarainministeriö kertoo tuen myöntämisen perustuvan kokonaisarviointiin, jossa huomioitiin poikkeuksellinen tai tilapäinen kunnallistalouden haaste. "
Haasteesta, sen poikkeuksellisuudesta ja tilapäisyydestä kertoo karua kieltä se, että jo kahtena edeltävänä vuonna Sotkamon kunnan tulos on ollut alijäämäinen ja että kuluvan vuoden talousarvio on jo lähtötilanteessa alijäämäinen, kuten jutussa todetaan.
Kauniisti on otsikko muotoiltu. Ei niin kuin vanhaan aikaan lehdissä kirjoiteltiin. Olisiko tuolloin puhuttu köyhälle kunnalle annetusta avustuksesta?
Niin ja viimeisenähän lorussa on se " keppikerjäläisyys ", jota hyvin kuvaa oheinen harvinainen kuva "Terva-Muorista", joka puhui maailmanlopun tulemisesta ja suojautui sitä vastaan tervaamalla tukkansa ja pitämällä päänsä päällä pesuvatia (Sotkamon historia s. 474).
Lisättyä valvontaa kesti noin vuoden.
22. helmikuuta 1935 Kaiku -lehdessä otsikoidaan " Sotkamo vapautettu valtion valvonnasta ". Lyhyt uutinen kertoo, että " Oulun läänin maaherran esityksestä on valtioneuvosto vapauttanut Sotkamon kunnan hallinnon lisätystä valvonnasta" .
Näin ne muuttuvat kielikuvat ajan myötä, joskin vanha sanonta pitänee edelleen paikkansa, että " Velka veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa ."
Jouni Piirainen