Kulttuuri

Aila Flöjt (oik.) kertoo mielenkiintoisia tarinoita Sotkamon 1800-luvun historiasta kirkkopuiston hautausmaan kierroksella. Helena Lehtoaro on puolestaan erikoistunut ruokamatkailuopastuksiin. Kuva: Leila Arffman

Opas vie matkalle Sotkamon historiaan ja nykyhetkeen – ”Tämä on erittäin mukava ja mielenkiintoinen harrastus”

Sotkamon ja Vuokatin historia avautuvat uudella tavalla matkailuoppaan avulla. Mielenkiintoiset tarinat tuovat uutta ja värikästä tietoa alueen historiasta. Sotkamon Matkailuoppaat ry on perustettu vuonna 2022. Matkailuoppaat opastavat koti- ja ulkomaisia asiakkaita.

Matkailuopastoimintaa on Sotkamossa ollut jo parikymmentä vuotta sitten, mutta välillä toiminta oli hiipunut. Aila Flöjt on opastanut viimeiset kymmenen vuotta. Flöjtin toivomuksesta Sotkamossa järjestettiin opaskurssi. Sotkamon Kansalaisopisto järjesti opetuksen, jonka sisällön Suomen opasliitto hyväksyi.

– Paikkakunnalla toimivan oppaan täytyy auktorisoitua sille paikkakunnalle, millä toimii, muistuttaa matkailuopas Helena Lehtoaro.

Lehtoaro kertoo ruokamatkailun olevan hänelle sydämenasia. Flöjt puolestaan kertoo olevansa innostunut paikallishistoriasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhdistyksen perustamisen ajatuksena oli saada opastoimintaa paremmin esille, kertoo matkailuasiantuntija Aija Laukkanen Sotkamon kunnasta.

Tällä hetkellä oppaita on seitsemän ja tältä pohjalta päästään jatkossa kehittämään opastettuja kierroksia Sotkamossa. Esimerkiksi parhaillaan kehitellään Maistellen Kainuuta -ruokakierrosta ryhmille.

– Ruoka on yksi tärkeä osa kulttuuria ja historiaa, muistuttaa ruokamatkailuasiantuja Kaisa Lukkari.

– Haluamme tuoda kainuulaisen ruokahistorian, ruokakulttuuriperinteen sekä sen maut lautaselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aila Flöjt (oik.) kertoo mielenkiintoisia tarinoita Sotkamon 1800-luvun historiasta kirkkopuiston hautausmaan kierroksella. Helena Lehtoaro on puolestaan erikoistunut ruokamatkailuopastuksiin. Kuva: Leila Arffman

Matkailuoppaiden kautta järjestyvät esimerkiksi kiertoajelut, opastetut kävelykierrokset tai tietyn kohteen opastukset. Matkailuoppaat auttavat, kun haluat tutustua Sotkamon historiaan, matkailukohteisiin tai alueella vaikuttaneisiin henkilöihin. Opas kertoo mielenkiintoista paikallistietoa ja tietoa löytyy myös alueen tulevaisuuden suunnitelmista alueella.

Yhdistys toimii yhteistyössä maakunnan ja valtakunnallisesti muiden opastoimijoiden kanssa. Yhteistyötä on alueen eri matkailutoimijoiden kanssa.

Yhdistys järjestää opastettuja kävelykierroksia, joissa kerrotaan Sotkamon historiasta ja nykypäivästä. Opastarjontaan kuuluu muun muassa Sotkamo-päivänä 24. heinäkuuta järjestettävä maksuton Kulttuurisuunnistus, jonka voi tehdä omaan tahtiin kävellen tai pyöräillen.

Konstan lenkki Hiukassa on luontopolku, jonka voi kulkea omatoimisesti tai tilauksesta opastettuna. Kuva: Leila Arffman

Kesä- ja heinäkuussa järjestetään opastettuja hautausmaakierroksia. Sotkamon kirkkopuiston vanhan hautausmaan opastetulla kierroksella kerrotaan 1800-luvun paikallishistoriasta ja kirkon viereen haudatuista henkilöistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös nykyisellä hautausmaalla järjestetään kierroksia yhdessä seurakunnan kanssa. Kierroksilla käydään tutustumassa muun muassa kappelin läheisyydessä oleviin hautoihin, taiteilijoiden ja kunnallisten vaikuttajien hautoihin.

Kirjailija Veikko Huovisen teemalla järjestetään Kirjailijan kannoilla -pyöräily. Hiukassa sijaitsee kahden kilometrin pituinen Konstan lenkki. Lenkin voi kulkea myös omatoimisesti ja ladata puhelimesta äänitteen.

– Tämä on erittäin mukava ja mielenkiintoinen harrastus, kertovat oppaat Aila Flöjt ja Helena Lehtoaro.

– Paikallistuntemus on myös itsellä lisääntynyt, samoin oman suvun historian tuntemus.

– Omat juuret on kasvaneet syvemmälle, myöntää Flöjt opastoimintansa hyviä puolia.

– Suosittelen myös kaikille Konstan lenkkiä, kehuu Flöjt. Kuulokkeet vaan korville ja nauttimaan reitistä.

Sotkamon Matkailuoppaat ry

Perustettu vuonna 2022

Suomen Opasliitto ry:n jäsenyhdistys

Opastuksia voi tilata esimerkiksi pienryhmille ja sukutapaamisiin.

Yhteystiedot:

puh. 044 2439747

sähköposti: sotkamonoppaat(at)gmail.com

www.sotkamonoppaat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä