Paikallisuutiset

Muutamakin tartunta nostaa pienten paikkakuntien koronan ilmaantuvuutta

Seitsemän uutta tartuntaa Kajaanissa. Muualla Kainuussa "selkeästi rauhallisempaa".

Kainuussa koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa ja ilmaantuvuusluku on torstain tiedon mukaan 73,6 kahden viikon jaksolta.

– Kajaanin koronatilanne jatkuu huolestuttavana, muualla kunnissa on selkeästi rauhallisempaa. Ilmaantuvuus pienillä paikkakunnilla nousee toki pienilläkin tapausmäärillä, selventää vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun epidemiatilannetta.

Kajaanissa on keskiviikkona tullut tietoon seitsemän uutta koronatartuntaa. Osassa on kyse kontakteista aiemmin altistuneisiin. Tartunnanjäljitys on edelleen kesken, mutta yli 20 henkilöä on jo määrätty karanteeniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varovaisuus on nyt tarpeen, esimerkiksi altistumistilanteissa negatiivisen tuloksen jälkeenkään ei kannata heti kirmata kylille. Omaehtoisen testin jälkeenkin lähikontakteja on syytä välttää ja käyttää maskia. Jos taas on määrätty karanteeniin, negatiivinenkaan testi ei sitä kumoa, jatkaa Erola.

Tartunnanjäljityksessä on viivettä tapausmäärien ja niihin liittyvien runsaiden kontaktien vuoksi.

Samoin testiajanvarauksessa on ruuhkaa. Ajanvaraus tulee tehdä ensisijaisesti Omasotessa (omasote.kainuu.fi), josta vapaat ajat ovat nähtävillä; puhelinpalvelu käyttää samaa varausjärjestelmää, joten soittamalla asia ei nopeudu.

Toimintaohjeita:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lue ensin koronaohjeet sote.kainuu.fi/koronainfo sekä sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Puhelinpalveluissa on ruuhkaa ja soita vain, jos asia ei muuten selviä. Ota yhteys kiireellistä päivystysarviointia vaativissa asioissa numeroon 116 117 ja henkeä uhkaavissa tilanteissa hätäkeskukseen 112.

Jos saat koronaan viittaavia oireita, vältä kontakteja muihin, käytä kasvomaskia ja hakeudu koronatestiin mahdollisimman pian.

Mikäli olet oireeton, mutta epäilet altistuneesi koronatartunnalle, hakeudu testiin 2–3 vrk altistumisesta. Jos tulos on negatiivinen, vältä silti lähikontakteja, jos tiedät altistuneesi. Viruksen itämisaika on 1 - 14 vrk, keskimäärin noin 4 - 5 päivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähikontakteissa turvavälit tai kasvomaskit

Tartuntojen odotetaan yhä lisääntyvän Suomessa. Kainuun maakunnan lisäksi useat muut alueet ovat koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Rokotesuojan parantumisesta huolimatta virusta on runsaasti liikkeellä. Vaikka tauti on usein lievä, myös nuoret ja perusterveet voivat saada vakavia ja pitkäkestoisia oireita.

Kokoontumisrajoituksia voidaan joutua ottamaan uudelleen käyttöön mikäli tilanne edelleen huononee. Valtioneuvoston odotetaan asettavan uusia ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueille.

Tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa sekä muissa tilanteissa, joissa isompia ihmismääriä liikkuu, on erityisesti huolehdittava terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta – lähikontakteissa turvavälit ja maskit ovat tärkeitä varotoimia. Koska tartuntariski kohdistuu yhtä lailla

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä