Mielipiteet

Mielipide: Yhdistysten avustamiseen työnjako

Kainuussa on liki 2 000 erilaista yhdistystä, pelkästään sosiaali- ja terveysalalla toimivia 160.

Osa yhdistyksistä nukkuu, toimivienkin aktiivisuudessa ja koossa on suuria eroja, mutta joka tapauksessa yhdistyksissä ja niissä toimivissa ihmisissä on suuri voimavara kainuulaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Yhdistykset tarvitsevat talkootyön oheen avustuksia kunnilta ja Kainuun hyvinvointialueelta, mutta työnjako yhdistysten avustamisesta on tekemättä ja tänä vuonnakin monet hyvät, tärkeät toiminnat vaarantuvat, kun osa yhdistyksistä on jäänyt väliinputoajiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onneksi Kainuun hyvinvointialue tulee hätiin ja pelastaa monelle heikko-osaiselle välttämättömän Kajaanin Päiväkeskuksen toiminnan jatkon koko täksi vuodeksi. Uhkaamassa ollutta koko kesän sulkua ei siis tule.

Väliinputoajia ovat eläkeläisyhdistykset ja muutkin yleishyödylliset toimijat, jotka aiemmin saivat pieniä toiminta-avustuksia Kainuun sote-kuntayhtymältä.

Uusi hyvinvointialue määritteli jo viime syksynä, että se avustaa jatkossa vain oman toimialansa eli sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen järjestöjä. Näin potilas- ja vammaisyhdistykset saivat vähän paremmat toimintamahdollisuudet.

Koko avustuspotti on yhtä suuri kuin aiemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnat, kuten Kajaanin kaupunki, eivät lotkauttaneet muutokselle korvaansa.

Kaupunki on tänä keväänäkin jakanut toiminta-avustuksia liikuntaan, kulttuuriin ja nuorille, mutta ikäihmisten toimintaan avustushakua ei ole edes ollut avoinna. Ikärasismiin viittaava toiminta ei liene kunnalle sopivaa.

Näin ei voi jatkua, vaan tämä epäkohta on ratkaistava selkeällä työnjaolla.

Sen mukaan hyvinvointialue avustaa jatkossakin vain sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen yhdistyksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnat, jotka saavat niin sanotulla hytekertoimella korotettua valtionosuutta, avustavat kaikkia muita kriteerit täyttäviä yleishyödyllisiä, toiminnassaan kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistäviä yhdistyksiä.

Kun tämä työnjako ja pelisäännöt ovat kaikille selvät, niin vältetään aivan turha vastakkainasettelu ja saadaan yhdistysväen voimat toimimaan yhteiseksi hyväksi.

Aki Räisänen

Kainuun aluehallituksen jäsen

Kajaanin valtuuston II varapuheenjohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä