Mielipiteet

Mielipide: Sotkamo on kainuulaisten jalokivi

Mielipide. Pesäpallo ja Vuokatin kansainvälinen urheilukeskus Katinkultineen ovat nostaneet Sotkamon kotimaiseen sekä universaaliin tietoisuuteen. Ympärivuotisten matkailijoiden palvelut työllistävät laajasti paikallista väkeä ja tuovat valuuttaa sotkamolaisten peruspalvelujen järjestämiseen.

Positiivinen yllätys on Sotkamon asukasmäärän vuosittain jatkuva kasvu, joka poikkeaa muiden Kainuun kuntien alenevasta trendistä. Mihin perustuu paikallisen väen lisääntyminen, kun kuolleisuus on kolminkertaista syntyvyyteen nähden?

Geopolitiikan muutosten johdosta sotkamolaiset kärkitoimialat painottuvat voimistuvasti kaivannaistoiminnan sekä energia- ja elintarvikeklusterin saroille. Maa- ja metsätalous on kantanut sotkamolaisia vuosisadat, mutta kaivostoiminnasta on tullut lähihistorian kultamuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pekka Perän operoima Talvivaaran kaivos oli mittaluokaltaan jättiyritys, ja maineestaan huolimatta valoi suuren peruskiven Sotkamon talouteen. Talvivaaran raunioille perustetun Terrafamen toiminta oli alkujaan veitsen terällä, jolloin sen pelasti Juha Sipilän hallituksen antama satamiljoonainen valtion tuki. Ville Niinistö "vihreineen" yritti väkisin sammuttaa kaivosyrityksen toiminnan, jolloin työpaikat olisivat kadonneet ja jälkisiivous jäänyt tekemättä.

Nykyisin Terrafame työllistää alihankkijoineen sekä kerrannaisvaikutuksineen yli 2 000 henkilöä, ja työpaikat lisääntyvät akkukemikaalituotannossa sekä uraanin talteenoton käynnistyessä. Lisäksi Mondo Mineralsin talkkikaivosten sekä Sotkamo Silverin kehityksen myötä kaivannaisteollisuus tuo leivän tuhansien kainuulaisten perheisiin verorahoittaen samalla kuntataloutta.

KaiCellin käynnistymistä odotellessa voimme sotkamolaisina (urbaanit cityvihreät mukaan lukien) jatkossakin liikkua vapaasti monipuolisessa luonnossamme ja nauttia alkaneen vuoden uusista tuulista!

Aulis Korhonen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä