Mielipide: Sote-kriisi ratkaistaan rahalla
Julkaistu: 15.3.2023 klo 10:00Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, terveyden ja hyvinvoinnin puolesta taistelevia sankareita vai ahneita kiskureita, jotka vaatimuksillaan kaatavat Suomen valtiontalouden? Hankala sanoa, kun yleinen mielipide näyttää muuttuvan herkästi laidasta toiseen vallitsevasta tilanteesta riippuen.
Sote-alalla pitkään kytenyt kriisi on roihahtanut kunnon liekkeihin. Työvoimapula ei ratkea vain koulutuspaikkoja lisäämällä, jos osaavat ammattilaiset nostavat kytkintä. Työntekijät on vihdoin nähtävä osana ratkaisua, eikä osana ongelmaa. Koulutetut ammattilaiset eivät ole pelkästään kuluerä vaan voimavara ja resurssi, joka tuottaa tähän yhteiskuntaan terveyttä ja hyvinvointia.
Hoitajia välittäviä rekryfirmoja on alkanut ilmestyä kuin sieniä sateella ja vakituinen henkilöstö irtisanoo itsensä siirtyen keikkatöihin paremman palkan ja työvuoroihin vaikuttamisen perässä. Mielestäni olisi paljon fiksumpaa maksaa firmojen välityspalkkioiden sijasta parempaa palkkaa suoraan omille työntekijöille.
Toki kovallakaan palkalla työtä ei jaksa tehdä, elleivät työolosuhteet ja resurssit ole kunnossa. Työ uuvuttaa, jos sitä joutuu tekemään jatkuvasti omaatuntoaan ja moraaliaan vastaan. Työntekijöitä on liian vähän ja tehtävät on jaettu huonosti eri ammattiryhmien välillä. Ajattelen, että olisi kannattavaa kokeilla viikkotyöajan lyhentämistä julkisella sote-sektorilla. Lyhyempi työaika lisää työssä jaksamista ja voisi houkuttaa alalta lähteneitä ammattilaisia palaamaan. Palkkaa työajan lyhennys ei saa laskea.
Sote-ala on niin syvällä kriisissä osaajapulan kanssa, että meillä on käännettävä kaikki mahdolliset kivet ratkaisun löytämiseksi, mutta mikään ratkaisu ei synny ilman riittävää rahoitusta. Olemme muita pohjoismaita jäljessä sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksessa – aliresursoinnin on nyt loputtava.
Saara Karjalainen
sairaanhoitaja, eduskuntavaaliehdokas (vas.), Kajaani
Kommentit
Jätä kommenttiAntti Kela
15.3.2023 14:58
Mistä rahat?
Lainaako Saara rahaa? Pitääkö laina maksaa takaisin?
Rahalla vai jollakin muulla tai molemmilla
15.3.2023 14:43
Ehdokas oikoo nyt mutkia suoriksi ja katselee asioita vain sairaanhoitajan linssien läpi. Otsikossa mainitaan kuitenkin ”sote-kriisi”, joka on laaja kokonaisuus, palvelujärjestelmä, systeemi, jossa melkein kaikki vaikuttaa melkein kaikkeen. Kriisi ei ratkea vain rahalla kuten otsikossa väitetään. Kriisien hyvä puoli on, että asiat alkavat näyttäytyä uudessa valossa ja on pakko tehdä ratkaisuja.
Hyvä keskustelu sote-kriisistä on esimerkiksi Helsingin Sanomissa: ”Asiantuntijat listasivat, mihin Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa pitäisi keskittyä enemmän.”
”Suomessa pitäisi keskittyä enemmän muun muassa sosiaalihuoltoon, lasten ja nuorten pahoinvointiin sekä päihde-, mielenterveys- ja riippuvuusongelmien hoitoon, sanovat asiantuntijat.”
”Aiheesta keskustelivat tiistaina tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa, tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen ja apulaisprofessori Paulus Torkki Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. HS ja yliopisto järjestivät keskustelutilaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta.”
”Sorsan mukaan suurin ongelma sosiaali- ja terveyspalveluissa on työvoimapula, jossa huono kierre pitäisi katkaista. Hänestä keskeisiä kysymyksiä siinä ovat palkat ja koulutus.”
”Torkin mukaan yksi syy hoitajapulaan on se, että ihmiset elävät nykyään pidempään, mutta sen myötä heillä on paljon sairauksia. Hänestä tällä hetkellä ollaan käännepisteessä, jossa rajoja on pakko vetää.”
”Hoivatakin voi loputtomasti. Aina pystyy pikkaisen hoitamaan lisää.”
”Hänestä yhteiskunnan pitäisi määritellä ensinnäkin selkeät tavoitteet siitä, mihin suuntaan järjestelmää halutaan viedä. Lisäksi pitäisi määritellä, mitä palveluita tuotetaan julkisina palveluina ja mitä ihmiset voivat halutessaan ostaa itse.” (Lue lisää hs.fi/politiikka 14.3.2023)
Ehdokas mainitsee hoitajia välittävät rekryfirmat. On pelkästään hyvä asia kaikille osapuolille, että työmarkkinoilla on vaihtoehtoja. Hoitajat voivat valita työnantajansa ja saada parempaa palkkaa sekä voivat vaikuttaa työvuoroihinsa. Työnantajille on helppoa saada joustoa työntekijäpulaan pelkällä puhelinsoitolla eikä tarvitse hoitaa muita hallintorutiineja kuin laskun maksu.