Mielipiteet
Mielipide: Kuinka helppoa kaikki olikaan ennen
Se oli silloin kun presidentit olivat Kekkosia, vaalit kaksipäiväisiä ja äänestämässä käytiin kyläkouluilla. Ennakkoäänestyksen sisältävä vaalilaki ei ollut vielä voimassa, eikä valtaosaa kyläkouluista lakkautettu. Sähkötön talouskaan ei ollut harvinaisuus, eikä puhelinta ollut kuin muutamissa taloissa, samoin henkilöautoja. Kylien kouluilla, kaupoissa ja isommissa taloissa puhelin oli. Puhelut yhdistettiin keskusten kautta, jossa sentraalisantrat tökkivät piuhoja keskustaulun reikiin.
Alaluokka oli pyhitetty vaalihuoneeksi. Jos nyt en väärin muista, niin ensimmäinen vaalipäivä oli sunnuntai ja toinen maanantai. Saattoi olla toisinkin. Joka tapauksessa kansakoulun alaluokkalaiset pääsivät ainakin yhdeksi päiväksi yläluokkaan. Ihan viimeisinä vuosina ennen ennakkoäänestyslakia peruskoululaisetkin.
Vaalilautakunnan puheenjohtaja ja jäsenet seurasivat tarkkaan äänestäneiden määrän kehitystä. Toisen vaalipäivän painuessa iltaan veivasi lautakunnan puheenjohtaja koulun puhelimen kammesta ja keskuksen vastattua pyysi yhdistämään taloon, josta ei olut vielä käyty äänestämässä.
Keskuksessa sentraalisantra selosti pirttiin kokoontuneille uteliaille "nyt vaalilautakunnan puheenjohtajan soittavan tuohon naapuriin" ihmetellen samalla, etteikö ne taaskaan ole äänestämään koppeutuneet.
Niihin taloihin, joissa ei olut puhelinta, vietiin sanaa sotien jälkeen hevoskyydillä ja myöhemmin autolla. Samalla kyydillä äänestäjiä tuotiin äänestyspaikalle.
Vaalikyydin ajoa odotti koulun pihalla Scandinavia Mosse, sitten vuosien kuluessa Elite ja Lada ja Volgakin. Vastaparina kuplavolkkari tai Hankkijan traktorikaupan kylkiäisenä kauppaama Fiat.
Paitsi Maanselässä, missä 1960-luvulla ei länsiautoja ollut. Jos Maanselän Työväentalolla järjestettiin häät, häävalssina saatiin vain soittaa Elämäntoveri.
Vaalilautakunnissa tiedettiin tarkkaan, mitä puoluetta mistäkin talosta tultiin äänestämään. Vaalien tulos oli etukäteen tiedossa aivan kuin sinänsä ystävällismielisessä naapurimaassa, Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitossa. Sillä erotuksella, että SNTL:n äänestysprosentti oli 110. Parhaimmilla Sotkamon kylillä päästiin vain noin 85 prosenttiin.
Talokohtainen puoluekanta kävi selväksi tilattujen lehtien mukaan. Jos pirtissä luettiin pimeinä iltoina kattohirrestä roikkuvan tillikan töhistessä Kansan Tahtoa, ei puoluekantaa tarvinnut sen enempää arvailla.
Aina ei liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannattanut lehtien perusteella puoluekannasta vetää. Kansantarinan mukaan Sotkamon osuusmeijerin mylläri Polvinen palveli paremmin niitä isäntiä, jotka tilasivat Kansan Tahdon asiamiehenä toimineelta mylläriltä lehden. Tästä johtuen jossain vaiheessa Kansan Tahdon levikki oli Sotkamossa lähes yhtä suuri kuin Raahessa tai Kemissä.
Saattoi joskus äänestystulos muutenkin yllättää. Olipa kerran ihmetelty muutamalla kylällä, miksi kokoomus oli saanut vain yhden äänen. Luonnollinen selitys löytyi nopeasti vaalihuoneistona toimineen koulun keittäjän kertoessa koulun naisopettajan joutuneen sairaalaan vaalien ajaksi.
Kuinka helppoa siis kaikki olikaan ennen. Yhteisöllisyys ja osallisuus toimivat, ihmiset saatiin vaaliuurnille, tosin joskus pientä vilppiä käyttäen. Kuulin jutun, jonka mukaan Pohjois-Karjalan puolella oli levitetty sellaista huhua, että äänestämättä jättäneille tilallisille ei makseta pinta-alalisiä.
Tiedättekö muuten, kuinka helppoa on selvittää äänestämässä käyneet ja käymättömät. HTT eli Hevosmiesten Tietotoimisto on tavallaan luotettavista lähteistä kuullut, etteivät äänestämättä jättäneet saa tästä lähtien Sotkamossa ilmaisia influenssarokotuksia, toimeentulotukea, asumistukea, kuntoutusrahaa, palveluseteleitä tai heidän lapset kesätyöseteleitä, ansiosidonnaista päivärahaa, Kela-kyytien korvauksia, julkisia terveyspalveluita hammashoito mukaan lukien ja metsänomistajien kyseessä ollessa Kemera-tukia tai yksityisteiden osakkaille kunnan tuottamia palveluita.
Kirkonkylällä asuvien talojen kohdalla katuvaloja ei sytytetä ja kadulta lumet työnnetään aamuyöllä rappusten eteen. Lisäksi ensi kesänä kaikkien äänestämättä jättäneiden omistamiin kiinteistöjen kellareihin pumpataan torin alueen hulevedet. Eikä tässä kaikki. Äänestämättä jättäneille paikallisbussi Sotkatin kausilippu maksaa 2 000 euroa.
Pertti Granqvist