Mielipiteet

Mielipide: Korkeakoulutusta lisää Kainuuseen

Kainuussa on laaja poliittinen yksimielisyys siitä, että koulutustarjontaa on Kainuussa kehitettävä.

Kainuun maakuntaohjelmassa tahdotaan, että "Kainuuseen saadaan uutta pysyvää ja joustavaa yliopistollista peruskoulutusta ." Koulutustaso Kainuussa on maan alhaisimpia. Maakuntaohjelmassa tahdotaan myös, että " Kainuulaisten koulutustaso ja korkeakoulutettujen osuus nousevat ."

Mitä Kainuussa on tehty kuluvien eduskunta- ja kuntavaalien kausilla, että tahtotila muuttuu koulutuspaikoiksi ja koulutustason nousuksi?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastauksia ja uusia esityksiä kuullaan 3.10. klo 12 Koutasalissa alkavassa seminaarissa, mikä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton tilaisuus. Myös etäosallistuminen onnistuu, kun ilmoittautuu Kaukametsän opistoon. Kainuun Sanomat jakaa seminaarin sisältöä tilaajilleen.

Seminaarissa Kainuun liiton puheenvuorossa kuvataan, miten ratkaiseva merkitys koulutuksella on Kainuun aluekehitykselle, meidän kaikkien hyvinvoinnin kehitykselle täällä. ELY-keskus tuo esille kainuulaisen työelämän osaajatarpeet.

Kajaanin yliopistokeskus ja Kajaanin ammattikorkeakoulu kertovat, mitä nämä koulutuksen tarjoajat ovat jo tehneet ja vielä voisivat tehdä yliopisto- ja korkeakoulutuksen lisäämiseksi ja monipuolistamiseksi Kainuussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen antaa esityksiin valtiovallan vastauksen ja miten hän ministerinä voi viedä eteenpäin Kainuusta tehtyjä esityksiä. Koulutus on jatkuvassa muutoksessa. Koulutuksen tulevaisuutta ja elämän mittaisen kouluttautumisen tarvetta ja käytäntöä valottaa seminaarissa opetusneuvos Petri Haltia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seminaarin alulle panija ja pääjärjestäjä on Kajaanin Akateemiset Naiset ry. Yhdistys kiittää Kaukametsän opistoa, Kainuun liittoa, ELY-keskusta, yliopistokeskusta ja ammattikorkeakoulua, että ne lähtivät kaikki innokkaasti mukaan tekemään tilaisuutta, jossa korkeakoulutuksesta vastaavalle ministerille on tilaisuus kootusti ja suoraan kertoa Kainuun tarpeet ja saada vastaus esitysten toteutumisesta.

Kainuun Sanomat on mukana tiedottamisessa. Kajaanin Akateemiset Naiset toivovat, että seminaarin seurauksena päästään hyppäämään osaamisvajeiden ja koulutuksen kehittämisen esteiden yli ja etenemään maalisuoralle hyvällä tuloksella.

55 vuotta sitten Kajaanin Akateemiset Naiset ry perustettiin osaksi siitä syystä, että tarvittiin organisaatioita perustamaan Kainuun korkeakouluyhdistys pitämään yllä Kainuun kesäyliopistoa. Kajaanissa oli tuolloin ollut jo noin 70 vuotta korkeakoulutusta tarjonnut opettajaseminaari. 110 vuotta jatkunut tarpeellinen opettajankoulutus lopetettiin vuonna 2010.

Jo 1800-luvun loppupuolella Suomessa ymmärrettiin kouluttaa opettajia, jotta voitiin perustaa kansakouluja koko väestön kouluttamiseksi. Koulutus on johdattanut Suomen maailman menestyneimpien kansojen joukkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulutus nostaa myös Kainuun vahvemmaksi menestyjäksi Suomessa ja maailmalla. Silloin yritykset saavat osaavaa työvoimaa.

Nuorten ja varsinkin nuorten naisten ei tarvitse enää lähteä kokonaan opiskelupaikkakunnille ja jäädä sille tielleen. Elinvoima vahvistuu. Syntyy hyvä kierre.

Tervetuloa seminaariin.

Helena Aaltonen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä