Mielipiteet

Mielipide: Etäkuntoutus – tanssikurssiko kirjeopiston toteuttamana?

Mielipide. Kainuun Sanomissa 21.11. Annu Heikkinen, Sanna Heinonen, Katja Räisänen ja Markku Similä kirjoittivat etäkuntoutuksen Tecnos-hankkeesta otsikolla "Etäkuntoutus parantaa ja monipuolistaa palveluja."

Aihe on minulle sillä tavalla tuttu, että 2021 talvella ollessani Kainuun keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osastolla hoidettavana, kuulin kyseisestä hankkeesta.

Nyt syksyllä olin ajatellut tehdä aluevaltuustossa aloitteen niin sanotun kävelyrobotin hankkimisesta vaativan kuntoutuksen osastolle. Sekä robotin käyttöön tarvittavista henkilöresursseista ja koulutuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kävelyrobotti on kallis, noin puolen miljoonan euron investointi ja lisäksi tarvittavat henkilöstöresurssit.

Ymmärsin aiempina vuosina kyseisen laitteen hankinnan olleen esillä, mutta punakynä oli vetänyt paksun viivan määrärahan kohdalle. Nämä seikat huomioiden en tehnyt tänä vuonna vielä aloitetta kävelyrobotin hankkimisesta.

Varsinkin, kun asiaa selvittäessäni kävi ilmi tulevaisuudessa panostettavan huomattavia henkilöresursseja erityisesti kotikuntoutukseen.

En tiedä, liittyykö Tecnos-hankekin kotikuntoutukseen etäkuntoutuksen lisäksi. Josta minulla ensimmäisenä juolahti mieleen vitsi kirjeopistojen järjestämistä tanssikursseista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen ymmärtänyt etäkuntoutuksen suunnatun lähinnä niille AVH-potilaille, joilla on kognitiivisissa toiminnoissa häiriöitä ja puutteita. Siis hahmottamisessa, lukemisessa, muistissa, puhumisessa ja kirjoittamisessa esimerkiksi.

Olen huolestunut liikuntarajoitteista kärsivien AVH-potilaiden kuntoutuksesta Kainuussa. Toivottavasti heille tarjottavat palvelut parantuvat ja monipuolistuvat.

Taustalla omakohtainen kokemus: kaksi vuotta sitten 27.11. kesken työpäivän sairastuin aivoverenkiertohäiriöön.

Aluksi olin sängyn pohjalla, siitä on noustu pyörätuolin kautta jaloilleen. Kiitos tässä yhteydessä kaikille kuntoutukseen osallistuneille ja "kivisellä tiellä" minua kannustaneille. Kuntoutukseen pääsin Ouluun Verveen, jossa oli käytössä kävelyrobotti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kävelyrobottia tarvittaisiin myös Kainuun keskussairaalan kuntoutusosastolla, koska kaikki eivät pääse Kelan kustantamaan laitoskuntoutukseen.

Kävelyrobotiikasta on julkaistu useita tutkimuksia. Tulokset ovat olleet myönteisiä niin kustannustehokkuuden kuin vaikuttavuudenkin osalta. Näin minulle kerrottiin kuntoutuspalveluiden johdon taholta asiaa selvittäessäni.

Kerrottiin myös Kainuussa olevan puutteita kuntoutuspalveluiden osalta. Sote-uudistuksen mukaisiin tavoitteisiin ei kuntoutuksen osalta ole päästy.

Ykkösprioriteettina on nyt saamani tietojen mukaan kotikuntoutuksen kehittäminen, joka vaatisi yhdeksän työntekijän henkilöstöresurssin ja toisi hyvinvointialueelle noin 500 000 euron lisälaskun.

Humpan juoni onkin siinä, että korvaako kotikuntoutus jotain muuta, liikuntarajoitteisille tehokkaampaa ja tuloksellisempaa kuntoutustapaa. Onko resurssien priorisointi nyt oikean suuntainen?

En halua halveerata Tecnos-hanketta, koska teknologian käytön lisääminen on nykypäivää.

Mutta todellakin toivon huomioitavan myös perinteisten kuntoutusmuotojen mahdollisuudet ja niiden kehittämisen.

Pertti Granqvist

aluevaltuutettu (vas.), Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä