Mielipiteet

Mielipide: Ei käänny Kainuu nousuun tällä hallitusohjelmalla

Lähtökohtaisesti hallitusohjelman henki tuntuu olevan maaseutumyönteinen. Mutta lukuisat yksityiskohdat eivät kyllä näytä hyviltä.

Eniten minua huolestuttaa hyvinvointialueen rahoitus. Hallitus aikoo leikata jo nyt tiukkaa rahoitusta merkittävästi. On epävarmaa, miten saamme sillä rahoituksella järjestettyä tarvittavat palvelut. Se todennäköisesti tarkoittaa entisestään kiihtyvää keskittämiskehitystä, mikä ei ole meidän harvaan asutun maakunnan näkökulmasta hyvä kehitys.

Lisäksi hallituksen leikkaukset sosiaaliturvasta voivat aiheuttaa kustannuspainetta sote-palveluihin, kun ihmisillä ei ole mahdollista huolehtia perustarpeistaan tai hoitaa ongelmia ajoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun kannalta erityisen huolestuttavaa on, että hallitus tulee kiristämään hyvinvointialueiden arviointimenettelyä. Eli sitä prosessia, jonka seurauksena hyvinvointialue joutuu mahdollisesti yhdistymään toisen alueen kanssa. Vähenevä rahoitus ja tiukkenevat arviointimenettelykriteerit luovat aidon riskin oman, itsenäisen Kainuun hyvinvointialueen säilyttämiseksi.

Jos menetämme itsenäisen Kainuun hyvinvointialueen, tarkoittaa se todennäköisesti voimistuvaa keskittämiskehitystä. Siinä ruvetaan jo puhumaan meidän päivystävän sairaalan tilanteesta sekä synnytystoiminnasta. Näiden menettämisen riski on suuri.

Ja sen seurauksena tietysti alueen elinvoima heikkenee, osaajien muuttaessa pois ja alueen houkuttelevuuden heikentyessä. Lisäksi tulee kyseenalaiseksi tarvitaanko nykymittakaavaista sairaanhoitajien koulutusta, jos heidän tarpeensa vähenee merkittävästi keskussairaalan päivytystoiminnan loppuessa.

Nämä kehityskulut ovat äärimmäisen masentavia ja on ahdistavaa niitä ajatella. Nyt on tärkeä siirtyä tekemään hartiavoimin töitä, että näin ei käy. Hallitusohjelman kirjauksilla voidaan kuitenkin oikeasti päätyä todella huonoon lopputulokseen, ja siksi tämä on tärkeä kokonaisuudessaan avata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopputulos olisi Kainuulle katastrofi, eikä kyllä hallituspuolueiden – perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisten ja Kainuussa marginaalisen rkp:n – vaalienaluspuheet vastaa tekoja.

Silja Keränen

Kainuun aluevaltuutettu, vihreiden varapuheenjohtaja

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä