Paikallisuutiset

Maskisuositus päättyy tänään Kainuussa – torstaina ilmi 9 uutta koronatartuntaa

Yleinen maskien käyttösuositus päättyy Kainuussa lauantain vastaisena yönä. Muualla maassa maskisuositus päättyi jo 15. lokakuutta.

Kainuun sote suosittelee, että maskeja käytetään kaikissa kohonneen ja merkittävän riskin kohtaamistilanteissa.

Maskisuosituksen päättyminen merkitsee muun muassa sitä, että koululaiset voivat palata ensi viikolla syyslomilta maskeitta kouluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että Kainuu on koronapandemiassa perustasolla. Koronan ilmaantuvuus perjantaiaamun mennessä on 52,3 kahden viikon jaksolla.

Ilman uusia tartuntoja ei Kainuukaan ole selvinnyt, sillä torstaina tuli ilmi Sotkamon terveyskeskuksen vuodeosastolla 5 uutta tartuntaa. Muualla Kainuussa löytyi 4 uutta positiivista koronatestitulosta.

Uusista tartunnoista 7 on ennestään karanteenissa olevilla henkilöillä eli jatkotartunnat ovat minimaalisia, Koukkari uskoo.

– Oletamme, että Sotkamon osastolla tullaan näkemään edelleen uusia tartuntoja, vaikka koko osasto karanteenissa onkin. Merkittävät altistumiset ovat tapahtuneet viikko sitten ja itämisaikaa vielä on, Koukkari kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei uusia rajoituksia

Koukkarin mukaan toistaiseksi ei ole mitään perustetta esittää rajoituksia viihteen, taiteen, kulttuurin tai urheilun saralle, koska uudet tartunnat ovat yksittäisiä, jäljitettävissä ja jatkotartunnat perhepiirissä.

– Laitosepidemiat ovat olleet koko pandemian aikana yksittäisiä, mutta Sotkamon tk-osasto muistuttaa viimeisimpänä ilmiön olemassaolosta ja riskeistä.

Kainuun tavoitteena on saavuttaa lokakuun loppuun mennessä 80 prosentin rokotekattavuus. Koukkarin mukaan kattavuus kihnuttaa ylös hitaasti, mutta varmasti. 12 vuotta täyttäneista kainuulaisista ensimmäisen annoksen on nyt saanut 86,2 ja toisen annoksen 75,5 prosenttia.

Sote aloittaa kolmannet rokoteannokset 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville ja riskiryhmiin kuuluville marraskuussa. Laitoksissa ja hoivakodeissa asuville rokotukset toteutetaan influenssarokotusten yhteydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Kolmanteen rokoteannokseen oikeutetut voivat rokottautua yleisillä rokotusvuoroilla neuvoloissa ja pop-up -pisteillä.

Mikä

Riskikartoitus

Merkittävän riskin tilanteet

Merkittävän riskin tilanteissa olosuhteet ovat erityisen otollisia koronavirustartunnoille. Tunnusomaisia tekijöitä ovat esimerkiksi runsaat lähikontaktit, anniskelu sekä voimakas äänenkäyttö. Suurissa tapahtumissa jäljitettävyys on heikko, mikä lisää leviämispotentiaalia.

Riski on merkittävä esimerkiksi sisätiloissa järjestettävissä konserteissa, ravintoloissa, baareissa, yhteismajoituksissa ja varuskunnissa.

Kohtalaisen riskin tilanteet

Kohtalaisen riskin tilanteissa olosuhteet mahdollistavat koronavirustartunnat ja taudin leviämisen, jos kontaktien välttämiseen ei erityisesti kiinnitetä huomiota. Ruuhkat ja voimakas äänenkäyttö lisäävät riskiä tartunnoille. Esimerkiksi tilaisuudessa järjestettävä väliaikatarjoilu voi lisätä tilanteita, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Matkustaessa riskiin vaikuttaa matka-aika ja kulkuneuvon täyttöaste.

Riski on kohtalainen esimerkiksi messuilla, kuorolaulutoiminnassa, massakonserteissa, linja-autoissa ja junissa sekä sisäliikuntaurheilussa.

Vähäisen riskin tilanteet

Vähäisen riskin tilanteissa koronavirustartunnan ja taudin leviämisen todennäköisyys on pieni. Tällaisissa tilanteissa kontaktit ovat tyypillisesti lyhytkestoisia. Ilmanvaihdolla, maskeilla, käsihygienialla sekä ruuhkien välttämisellä saadaan edelleen vähennettyä tartuntariskiä. Varhaiskasvatuksessa sekä toisen asteen ja alakoulun lähiopetuksessa tartuntariski on seurantatiedon valossa pieni.

Riski on pieni esimerkiksi kaupoissa, partureissa ja kirjastoissa.

Lähde: THL

Lenni Kauhanen (vas.), Veeti Leinonen ja Santeri Halttu istuivat Kajaanin lyseon aulassa lukukauden avauspäivänä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä