Mielipiteet

Lukijan mielipide: Muutosta parempaan marja-alan pelastamiseksi

Kainuun Sanomissa oli Thomas Paineen ajatelma: "Kun teemme suunnitelmia jälkipolvia varten, meidän pitää muistaa, etteivät hyveet ole perinnöllisiä".

Luen Kainarin yleensä univuoteellani ja nämä viisaudet viimeisenä, jolloin ne jäävät yöksi unieni joukkoon työstymään. Tuon ajatelma kosketti minua erityisen paljon. Niinpä heti aamulla herättyäni vilisi mielessäni aikamme toimivien johtajien tekotavat niin yritysmaailmassa kuin politiikassa.

Entisenä marja-alan yrittäjänä ja kehittäjänä olen hyvin surullisena ja huolissani alan tulevaisuudesta seurannut näitä uskomattoman suuria vääryyksiä thaimaalaisia poimijoita kohtaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalta taholta oli alkujaan kohta kymmenen vuotta sitten alkanut hyökkäys yritystämme kohtaan. Se kesti melkein kuusi vuotta oikeudenkäynteineen. Siihen osallistui pääpäsmärinä silloinen vasemmistonuorten johdossa ollut henkilö hakemalla poliittista näkyvyyttä.

Avukseen hän oli pestannut thaimaalaisen naisen, jolla oli kotimaassaan kolmenkymmenen vuoden vankeustuomio maansa kuninkaan arvostelemisesta ja ties vaikka mistä. Hän oli Suomessa toiminut SAK:n toimeksiannosta thaipoimijoiden olojen tutkijana.

Poimijamme kertoi hänen kulkeneen Iso-Syötteen majoituspaikassamme viisikymppinen kädessään ja sanoen setelin saavan sen, joka voi kertoa yrityksemme huonosta toiminnasta. Hän oli saanut pitää setelinsä.

Lisäksi hyökkäyksen johtokaksikko oli kutsunut avustajakseen lakimiehen, joka oli saanut törkeästä rikoksestaan ehdonalaista vankeutta ja joka oli silloin toimenpidekiellossa. Hyökkäykseen osallistui valtion korkeita virkamiehiä. Silloinen työministeri haukkui yritystämme MTV:n iltauutisissa, lisäksi ministeri järjesti SAK:ssa pidettäväksi hyvin erikoisen oikeusistunnon, jossa yritettiin saada muutettua marjanpoiminta työsuhteeksi ja myyntitulot palkkatuloksi sivukuluineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entinen työministeriön kansliapäällikkö oli joutunut virattomaksi kahden ministeriön yhdistyessä. Hänet asetettiin selvitysmieheksi. Bangkokin suurlähetystössä työskenteli henkilö, joka toteutti osaltaan yrityksemme painostusta. Media oli varsinkin STT:n kautta hyökkäyksessä täysillä mukana.

Toivottavasti paha saa palkkansa ja marja-alalta saataisiin karsittua pois korruptio ja epärehelliset yrittäjät.

Ministeriön korkean virkamiehen törkeät lahjussyytteet ovat olleet odotettu tapahtuma, joka liittyy tähän kokonaisuuteen. Emmekä usko vääryyksien näihin esille tulleisiin vielä rajoittuvan.

Rakasta kotimaatamme pidetään korruptiovapaana maana. Siitä kerrotaan usein hyvin monelta taholta. Sillä suojellaan korruption harjoittajia ja rohkaistaan sen harjoittajia. Tuohonkin edellä kertomaani hyökkäykseen liittyy varmaan korruptiota niin suoraan rahallista kuin myös poliittista näkyvyyttä palvelevaa tunnettavaisuutta.

Maksajiksi joutuivat törkeästi petetyt viisikymmentä thaipoimijaa perheineen sekä yritykseni, joka oli heidän tavoitteenaan saada konkurssiin, niin kuin ko. lakimies oikeudessa kertoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nämä synkeät tapahtumat olemme yrittäneet unohtaa, mutta viimeaikaiset valitettavat tapahtumat ovat nostaneet ne taas pintaan. Toivottavasti paha saa palkkansa ja marja-alalta saataisiin karsittua pois korruptio ja epärehelliset yrittäjät.

Ja thaimaalaisten viranomaisten usko palautettua siihen, että Suomesta löytyy luotettavia yrittäjiä, joiden kutsumana voidaan yhä myöntää viisumeja tänne tuleville marjanpoimijoille. Se tulee olemaan marja-alan tulevaisuuden avainkysymys.

Kari Jansa

Sotkamo

Tarinoita marjaretkiltä kaivataan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä