Paikallisuutiset

Kun korona iskee kylälle, niin millä tavalla tilanteesta tiedottaminen etenee

Viikonvaihteen aikana asetettiin Sotkamossa parisenkymmentä ihmistä karanteeniin, ja jo viikkoa aiemmin Sotkamon ja Vuokatin ravintoloissa oli mahdollisesti tapahtunut kymmeniä altistumisia.

– Kunnassa on viestintästrategia ja ohjeet, joissa omana osionaan on kriisiviestintä, kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo.

Viime perjantaina pandemialääkäri Olli-Pekka Koukkari otti Sotkamon kuntaan yhteyden vähän ennen puolta päivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteinen palaveri Sotkamon kunnan ja Kainuun soten kesken saatiin kokoon noin puolen tunnin kuluessa ensimmäisestä yhteydenotosta. Palaverissa käytiin läpi tilannekuva ja jaettiin tehtävät, mitä tehdään soten ja mitä kunnan puolella.

Sotkamon kunta ja Kainuun sote kokoontuivat uudelleen klo 14. Tilannekuva oli tarkentunut.

– Siinä yhteydessä käytiin läpi, mitä kaikkea tiedotettavaa asiassa on ja laadittiin ensimmäinen tiedote, Kilpeläinen kertoo.

Yhdessä laadittu tiedote lähti iltapäivällä klo 14:26 alueen medioille eli Sotkamo-lehdelle, Kainuun Sanomille ja Ylen radiolle. Kunnan poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui omaan tilannekatsaukseen klo 15.45. Kainuun soten kanssa kokoonnuttiin vielä klo 18.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päivitetty tiedote lähetettiin medialle perjantaina klo 18 jälkeen. Mediatiedotteet julkaistaan aina myös kunnan nettisivuilla ja facebook- ja Instagram -kanavilla. Kunnanjohtaja piti Facebook-live-lähetyksen klo 18:30.

Kaikki koronatilannetta koskevat tiedotteet julkaistaan Sotkamo-lehdessä ja Kainuun sanomissa mahdollisimman pian, ja ne ovat luettavissa Kainuun lehtien verkkosivuilta ilmaiseksi.

Tiedotteet julkaistaan tilanteen mukaan joko sellaisinaan tai niihin hankitaan lisätietoa. Esimerkiksi perjantaina ilmenneen laajan altistumisen tiimoilta haastateltiin lauantaina kylällä liikkuneita ihmisiä.

Painettuun Sotkamo-lehteen päivitetään painoaikataulun rajoissa uusin mahdollinen tieto koronatilanteesta. Koska lehti ilmestyy kaksi kertaa viikossa, tuorein tieto on luettavissa verkkosivuilla. Tarvittaessa Sotkamon kunta hyödyntää tiedoteliitteitä mm. Sotkamo-lehden välissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erilaisiin kriiseihin kunnassa on soveltuvia tiedottamisen malleja. Kunnan virallinen tiedotuskanava on kunnan verkkosivut, jossa on myös mahdollista käyttää erillistä kriisiviestintänauhaa. Mahdollista on jakaa tietoa myös tekstiviestein.

Voi syntyä myös tilanteita, joissa verkko ei toimi. Silloin tieto toimitetaan kirjeillä kohdennetusti niille alueille, mitä asia koskee.

– On sellainenkin keino, että kaiutinautot lähtevät kylille, mutta nyt ei ole sellainen kriisi, Kilpeläinen sanoo.

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu kunnassa korona-aikana säännöllisesti. Poikkeusolojen johtoryhmässä ovat mukana perustilanteessa kunnanjohtajan lisäksi sivistysjohtaja, kasvatusjohtaja, tekninen johtaja, ateria- ja puhtaanapitojohtaja, kiinteistömestari, maaseutupäällikkö, vesilaitoksen edustaja ja viestinnästä vastaava kehittämissuunnittelija.

Ryhmää täydennetään tilanteen ja tarpeen mukaan kunnan ja soten eri alojen asiantuntijoilla.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnanjohtajat ja terveyspuolen vastuuhenkilöt kokoontuvat tiistaisin Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla.

Kiihtymisvaiheen aikana Kainuussa kokoonnuttiin joka aamu. Tällä hetkellä Kainuun yhteinen kokous pidetään keskiviikkoisin.

Koronatilanteesta jaetaan sama tiedote kaikkiin eri kanaviin. Osa ihmisistä lukee tiedon sanomalehdestä, osa lehden verkkosivuilta, osa sosiaalisesta mediasta ja osa seuraa näitä kaikkia.

– Kunnan facebook -livelähetykset kertaavat jo aikaisemmin tiedotettuja asioita ja niissä on mahdollista esittää myös kysymyksiä. Viranomaistiedotteessa asiat kerrotaan pelkistetysti. Live-lähetys on kansanomaisempi jälkipriifaus, joka ladataan myöhemmin myös verkkosivuille katsottavaksi eikä vaadi kirjautumista Facebookiin, Mika Kilpeläinen sanoo.

Poikkeusoloissa meillä jokaisella on myös oma vastuumme tilanteen seuraamisessa ja ohjeiden noudattamisessa. Läheiset voivat huolehtia tarpeellisen tiedon ja ohjeiden jakamisen niille, joilla ei ole itse mahdollisuus seurata ajantasaista tiedotusta.

Pandemialääkäri Olli-Pekka Koukkari otti Sotkamon kuntaan yhteyden viime perjantaina vähän ennen puolta päivää. Kainuun soten ja Sotkamon kunnan yhteinen palaveri tilanteesta saatiin kokoon noin puolen tunnissa. Ensimmäinen tiedote annettiin klo 14:26, kun tilannekuva oli tarkentunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä