Paikallisuutiset

Koronatartuntariski edelleen korkea, Kainuun sote kaipaa kipeästi sijaisia paikkaamaan työntekijäpulaa

Koronaviruksen ilmaantuvuus ja tartuntariski Kainuussa on edelleen korkea. Viikolla 13 maakunnassa tilastoitiin 795 koronatartuntaa, vaikka laajasta väestön testauksesta on luovuttu. Kainuun soten testiasemilla testejä otettiin viime viikolla 2156, joista positiivisia oli 37 %.

Omikronin alavariantti on todennäköisesti yleistymässä pääasialliseksi virustyypiksi. Muuntunut virus aiheuttaa samankaltaisia hengitystie- ja kuumeoireita kuin aiempi muunnos. Perusterveillä henkilöillä koronatauti on usein lievä, mutta vaikeita tai pitkittyviä oireita todetaan edelleen. Myös aiemmin koronataudin sairastaneet voivat saada tartunnan uudelleen.

Sairaalahoidossa potilasmäärät ovat pysyneet edelleen samalla tasolla kuin aiempina viikkoina. Sairaalahoitoon päätyy lähinnä ikääntyneitä tai perussairaita henkilöitä. Kainuun keskussairaalan teho-osastolla oli eilen hoidossa kaksi ja perusterveydenhuollossa seitsemän koronapotilasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkilöstön poissaolot koronatartuntojen vuoksi ovat hieman vähentyneet, mutta myös muiden sairauspoissaolojen sekä ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen aiheuttamat työntekijävajeet vaikeuttavat palveluita laajasti. Kainuun sote on supistanut kiireetöntä vastaanottotoimintaa sekä leikkauksia ja kehitysvammahuollon päivätoimintaa.

– Tehtäviä priorisoidaan ja esimerkiksi koulutuksia tai muita ei-välttämättömiä toimia perutaan, jotta toimintoja voidaan ylläpitää. Sijaisia ja vuokratyövoimaa tarvitaan nyt paljon, joten esimerkiksi eläkkeelle jääneiden ja opiskelijoiden toivotaan ottavan yhteyttä rekrytointiimme avun saamiseksi, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto sanoo Kainuun soten tiedotteessa.

Suomessa suositellaan neljättä rokoteannosta 80 vuotta täyttäneille, ikääntyneiden hoivakodeissa asuville sekä vaikeasti immuunipuutteisille yli 12–vuotiaille. Tehosteannoksen voi antaa kolme kuukautta kolmannen rokotuksen jälkeen.

Kainuussa ensisijainen testausmuoto lieväoireisilla on kotitestaus. Julkisessa terveydenhuollossa koronatestit on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä. Lisäksi suositellaan terveydenhuollon koronatestiä, mikäli henkilö tarvitsee sairaudesta merkinnän koronapassiin tai tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan poissaolotodistuksen töistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätietoja ja toimintaohjeita rokotuksista sekä koronatartunnan saaneille tai altistuneille on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo.

Yleiset terveysturvallisuusohjeet

Suositukset

Yleinen maskisuositus yli 7–vuotiaille kaikissa julkisissa tiloissa, liikennevälineissä ja oppilaitoksissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja.

Suositellaan etätyötä mahdollisuuksien mukaan sekä tehostettuja varotoimia työpaikoilla.

Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin.

Suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita yksityistilaisuuksia järjestettäessä.

Suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita.

Suositellaan huomioimaan terveysturvallisuusohjeet lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.

Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Koronatilanne on huonontunut Kainuussa nopeasti.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä