Paikallisuutiset

Koronan ilmaantuvuus edelleen korkea Kainuussa – kiireettömien palveluiden supistukset jatkuvat Kainuun sotessa vaikean henkilöstötilanteen vuoksi

Viime viikolla Kainuussa tilastoitiin 710 koronatartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli 795.

Kainuun soten testiasemilla testejä otettiin viime viikolla 1956, joista positiivisia oli 36,3 prosenttia.

Ilmaantuvuus ja tartuntariski on alueella on edelleen korkea, todetaan Kainuun soten tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntoja on edelleen runsaasti, ja yleisiä suosituksia kehotetaan noudattamaan.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on päivittänyt alueelle annettavia terveysturvallisuusohjeita 13. huhtikuuta alkaen. Maskisuositusta on muutettu lasten ja oppilaitosten osalta. Kouluissa maskisuositus ei ole enää voimassa.

Yli 80-vuotiaiden ja ikääntyneiden hoivakodeissa asuvien neljännet koronarokotukset jatkuvat. Kainuussa tähän ryhmään kuuluvien tehosteita on annettu yli 1500 henkilölle.

Koronarokotukset suojaavat hyvin vakavilta tautimuodoilta, muistuttaa Kainuun sote. Suomessa suositellaan neljättä rokoteannosta 80-vuotta täyttäneille, ikääntyneiden hoivakodeissa asuville sekä vaikeasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosteannoksen voi antaa kolme kuukautta kolmannen rokotuksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on tällä hetkellä Kainuussa muutamia, eikä määrä aiheuta erityisiä toimenpiteitä.

Poissaolot ja työtaisteluiden rajoitukset vaikeuttavat palveluita laajasti

Henkilöstön poissaolot koronatartuntojen vuoksi ovat Kainuun sotessa vähentyneet, mutta muut poissaolot ja työtaisteluiden rajoitukset vaikeuttavat palveluita laajasti. Kainuun sote on jatkanut kiireettömän toiminnan supistuksia.

Erikoissairaanhoidon poliklinikat, perusterveydenhuollon vastaanotot, suunnitellut leikkaukset sekä kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnot toimivat vain osittain.

Ikäihmisten palveluissa Kainuun sote supistaa tilapäisesti Kuhmon Honkalinnan ja Hyrynsalmen hoitokodin asiakaspaikkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyrynsalmella kyse on kolmesta pitkäaikaispaikasta ja Honkalinnassa 7 – 10 paikasta.

Tilanne voi viivästyttää hoitopaikkaa odottavien asiakaspaikan saamista. Supistukset ovat voimassa 24. huhtikuuta saakka.

Kuhmon röntgentutkimukset, jotka viime viikolla olivat suljettuna, toimivat normaalisti. Myös Sotkamossa ja Suomussalmella tk-sairaalan osastopaikkamäärä on normaali huomisesta torstaista alkaen.

Kuhmon terveysaseman vastaanotto toimii jälleen myös viikonloppuisin.

Suositukset

• Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa (ei kouluissa) ja liikennevälineissä tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa

• Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

• Suositellaan etä- ja lähityön yhdistämistä terveysturvallisuusohjeet huomioiden.

• Yleisesti suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita esim. yksityistilaisuuksia järjestettäessä ja ryhmäharrastustoiminnassa.

• Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

• Jos asut yhdessä sairastuneen kanssa tai olet ollut lähikontaktissa häneen: Vältä ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, 5 vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin maskia käyttäen. Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Kainuussa ensisijainen testausmuoto lieväoireisilla on kotitestaus. Julkisessa terveydenhuollossa koronatestit on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä. Lisäksi suositellaan terveydenhuollon koronatestiä, mikäli henkilö tarvitsee sairaudesta merkinnän koronapassiin tai tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan työstä poissaolotodistuksen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä