Paikallisuutiset

Koronaepidemia jatkuu vaikeana– maskisuositukset voimassa Kainuussa

Kainuussa ovat voimassa suositukset terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta. Myös kansallinen maskisuositus on edelleen voimassa.

Koronatartuntoja todetaan Kainuussa edelleen runsaasti, kertoo Kainuun sote.

Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina todettiin Kainuussa yhteensä 366 positiivista koronatestitulosta.

Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen kertoo, että testaus- ja jäljityskäytäntöjen muutoksen myötä terveydenhuollon tietoon tulevat tapausmäärät laskevat jatkossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilannekuvan seurannan kannalta päivittäiset tartuntaluvut ja ilmaantuvuus ovat yhä enemmän viitteellisiä, joten niiden tarkan seurannan merkitys epidemian seurannassa vähenee. Koska valtaosa sairastuneista on lieväoireisia, eikä sairaalakuormitus ole nousussa, vähennämme testauksen ja jäljityksen resursointia, Käsmä-Ronkainen kertoo.

Hän muistuttaa, että Kainuussa ovat voimassa suositukset terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta, kuten kasvomaskien käytöstä, hygieniatoimista sekä muista varotoimista tartuntariskin pienentämiseksi. Myös kansallinen maskisuositus on edelleen voimassa.

Kotitesti lieväoireisille

Koronakotitestausta suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita kuten kuume, nuha, yskä, kurkkukipu ja ripuli. Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään 2 päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta.

Jos kotitesti on negatiivinen ja oireet jatkuvat, kotitesti kannattaa uusia 2–3 vuorokauden välein. Oireisena ei tule mennä töihin/kouluun/päiväkotiin tai harrastuksiin. Sairausloma- tai poissaolotodistuksen voi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi työterveyshuollon lääkäri tai hoitaja. Tätä varten ei tarvita terveydenhuollon koronatestiä tai yhteydenottoa jäljitykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terveydenhuollon testaus suunnataan ensisijaisesti riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittynyt korkeana jatkuva kuume tai hengitysvaikeudet. Myös sote-henkilöstölle suositellaan testiin hakeutumista.

Koronatartunta on todettava terveydenhuollon testillä, jos tarvitsee tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen ansionmenetyksen korvaamiseksi. Mikäli henkilöllä ei ole rokotussuoja voimassa ja tarvitsee sairaudesta merkinnän EU:n koronatodistukseen, terveydenhuollossa todettu pikatestitulos riittää.

Tartuntatautilain mukaiseen eristykseen määrätään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä esimerkiksi hoitolaitoksissa.

Sote-henkilöstöä jäljitetään

Tartunnanjäljitys kohdennetaan ensisijassa sote-henkilöstöön ja -yksiköihin. Jos tietää altistuneensa koronatartunnalle, kotitesti kannattaa tehdä noin 2 vuorokautta altistumisen jälkeen ja tarvittaessa toistaa 2–3 vuorokauden välein, jos oireita ilmenee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi suositellaan omaehtoista kontaktien välttämistä 5 vuorokauden ajan. Altistuskaranteeniin määrääminen tehdään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä (esimerkiksi hoitolaitoksissa). Päätöksen tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Omaehtoiset toimet eivät oikeuta tartuntatautilain mukaisten etuuksien saamiseen. Työterveyshuoltoon voi olla yhteydessä mahdollisesta poissaolotodistuksesta.

Koronarokotukset jatkuvat

Rokotussuoja on tärkeä osa koronataudilta suojaamista. Rokotukset suojaavat vakavalta sairastumiselta sekä vähentävät osaltaan myös tartuntariskiä, vaikka eivät sitä poistakaan.

Henkilöille, jotka eivät esimerkiksi lääketieteellisestä syistä voi ottaa mRNA-rokotteita, on saatavilla uusi perinteisempään rokotetekniikkaan perustuva rokotevalmiste.

Novaxovid-rokotteen saa Kainuussa varaamalla ajan rokotuspisteelle ja ilmoittamalla varauksen yhteydessä asiasta. Rokotehukan vähentämiseksi on tärkeää, että rokotuspisteellä on tieto eri valmisteen tarpeesta.

Rokotuspisteiden aukioloajat löytyvät Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo. Rokotusajanvaraus Kainuun soten rokotuspisteisiin tapahtuu vain Omasote-palvelusta. Puhelinnumero 040 165 0020 palvelee vain koronatestin ajanvarausta.

Maskisuositus yli 12-vuotiaille pysyy ennallaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä