Paikallisuutiset

Korona leviämisvaiheeseen Kajaanissa – yhtymähallitukselle esitetään rajoitusten käyttöönottoa

Edeltävän kolmen viikon aikana Kainuussa on todettu 236 koronaan sairastunutta, joista 177 Kajaanissa.

Aluehallintoviraston, Ely-keskuksen, THL:n ja Kainuun soten edustajista koostuva Kainuun koronakoordinaatioryhmä on tänään todennut Kajaanin olevan koronaepidemian leviämisaiheessa.

Toimivalta yksittäistä kuntaa koskevissa rajoituksissa on tartuntatautien torjunnasta vastaavalla toimielimellä. Kainuussa päätökset tekee Kainuun soten yhtymähallitus, joka kokoontuu keskiviikkona.

Yhtymähallitukselle esitetään päätettäväksi tartuntatautilain 58d ja 58g pykälien mukaisten rajoitusten käyttöönottoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanissa viruksen ilmaantuvuus on yli 400 / 100 000 asukasta / 14 vrk, ja koko maakunnan alueella tarkasteltuna ilmaantuvuus on 293,1. Edeltävän kolmen viikon aikana Kainuussa on todettu 236 koronaan sairastunutta, joista 177 Kajaanissa.

Tartunnanjäljitys on erittäin ruuhkautunut, ja testauksessa on merkittävää viivettä. Koronatestejä otettiin Kainuussa viime viikolla yli 4000, joista 2,6 % oli positiivisia. Sairaalahoidon tarve ei ole kohonnut.

Tartuntoja on pääosin 20–49 -vuotiaissa kainuulaisissa; ulkomaisten tai ulkopaikkakuntalaisten osuus ei muuttuneessa tilanteessa ole merkittävä.

Tartunnat leviävät nyt erityisesti rokottamattomissa nuorissa ja nuorissa aikuisissa perhe- ja kaveripiiriin kohtaamisissa. Useissa kajaanilaisissa peruskouluissa on myös todettu tartuntoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanilaisessa ikäihmisten hoivakodissa Attendo Kajaanin Helmessä on todettu tällä hetkellä 13 positiivista testitulosta.

Tilanteen huonontumiseen on vaikuttanut alle 40-vuotiaiden rokottamattomien suuri osuus ja ohjeiden noudattamattomuus

– On todettava, että alueella ei kaikilta osin ole noudatettu annettuja ohjeita, vaan yhdessä lisääntyneiden sosiaalisten kontaktien kanssa se on johtanut tähän kehitykseen, arvioi pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta

Ikäluokasta 20–39 -vuotta on edelleen täysin rokottamatta noin 5000 kainuulaista. Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus on Koukkarin mukaan tällä hetkellä muuta maata alhaisempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Huolissaan on oltava myös peruskouluikäisten tilanteesta. Esimerkiksi Kajaanissa lähes kaikki koulut on ensimmäisen kierroksen osalta käyty läpi, mutta edelleen rokottamattomia alle 15-vuotiaita on 40 prosenttia. Se on valitettavasti liian vähän epidemian torjunnan kannalta, harmittelee Koukkari.

Yhtymähallitukselle esitetään keskiviikon kokouksen lisäasioina päätettäväksi tartuntatautilain kahden pykälän käyttöönottoa. Lisäksi Kajaaniin ja Kajaanista matkustamista kehotetaan välttämään toistaiseksi.

Tartuntatautilain 58d pykälässä velvoitetaan yleisölle avoimien asiakas- tai osallistujatilojen käyttö järjestettäväksi siten, että niissä voidaan välttää lähikontakteja. Lähikontakti tarkoittaa ihmisten kontaktia alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan, pois lukien henkilökunnan välttämätön toiminta asiakkaiden kanssa.

Asiakas- ja toimitilojen väliaikaista sulkemista koskeva pykälä (tartuntatautilaki 58 g) on viimesijainen toimenpide, jolla tilat voidaan sulkea korkeintaan kahden viikon ajaksi kerrallaan.

Sulkupäätös koskisi yleisölle avoimia sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaisesti yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle. Tällaisia tiloja ovat mm.

- Joukkueurheiluun tai ryhmäliikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat;

- Yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allas- ja pukuhuonetilat

- Tanssipaikat ja harrastajateatterit tms. ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;

- Sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari sanoo, että henkilö, joka haluaa maksimoida pikkujouluun osallistumisvarmuutensa, hommaa rokotuksensa kuntoon ennen sesongin alkua. Näin ollen hän pystyy suurella todennäköisyydellä juhlimaan railakkaasti.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä