Paikallisuutiset

Kirkonkylän taajamakuvallinen tarkastelu puhututtaa verkossa

Verkossa julkaistu Kirkonkylä sillalta sillalle -artikkeli on herättänyt runsaasti keskustelua. Valitettavasti toimituksesta riippumattomista teknisistä ongelmista johtuen kommentit eivät näy kyseisen verkkojutun yhteydessä. Ongelmaa on pyritty selvittämään ja asialle yritetään löytää ratkaisu.

Kokosimme tähän juttuun artikkelin herättämät kommentit. Muutamia selkeitä kirjoitusvirheitä on korjattu, muutoin kommenttien sisältöihin ei ole kajottu.

Asiallinen keskustelu aiheesta on edelleen lämpimästi tervetullutta tämänkin jutun alla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimimerkki Sotkamon nukkumalähiö? otti kantaa useisiin kehitysasioihin:

– Jos Kilpeläinen saisi kylän läpi kulkevan sorarallin aisoihin, saisi ideoilleen raskaan liikenteen siirtämisestä "jonnekin" vähän katetta. Vai onko tarkoitus, että Vuokattiin kierretään viinatien kautta ja kuhmolaisilta kielletään tavarankuljetus Sotkamon kautta?

Lennokkaita ovat nämä idealistiset suunnitelmat. Sumputtamista, massiivista mökki mökissä kiinni rakentamista, liikennetarpeiden sivuuttamista ja paikoituksen siirtämistä tornipysäköintiin useammassa pysäköintitalossa. Kukahan ne kustantaa ja ketkä niitä käyttävät?

Vaikuttaa siltä – kuten kunnan toiminnassa on ollut muutoinkin nähtävissä – että päättäjät ovat unohtaneet että Sotkamo on maalaiskunta ja katsanto ei yllä siltojen väliä pidemmälle. Väen väkisin keskustaajamasta halutaan tehdä nukkumalähiö, jonne kuvitellaan saatavan tuhansittain uusia asukkaita. Olisiko sittenkin järkevämpää nostaa nokka maasta, ja katsoa edes kartalta, mitä muita mahdollisuuksia laadukkaaseen asumiseen ja palvelujen kehittämiseen Tenetin sillan, Eevalan risteyksen, Sapsoperäntien, Kaitainsalmen, Haapalanlahden pyykittämällä alueella voisi olla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokatin ripeä kehittyminen ja vireillä olevat uudet rakennushankkeet ovat vahva signaali, mikä on realismia. On tilaa, on väljyyttä, ollaan luonnon keskellä eikä tarvita paikoitustaloja. Turistien ostovoima tukee paikallisten palvelujen kysyntää ja mahdollistaa hyvän tarjonnan. Kaupunkilaiset tänne tullessaan eivät kaipaa kaupunkimiljöötä, vaan väljyyttä, vapautta, kosketusta luontoon, liikunnan mahdollisuuksia, ja pikkuisen luksusta arjen keskelle.

Mitään niistä kaupunkimaisuutta hakeva kirkonkylä ei tarjoa, kun siellä kello 16 jälkeen ei saa edes syötyä sen jälkeen kun Nesteen burgeri saadaan suljettua. Jotta olisiko sittenkin mietittävä kirkonkylän tulevaisuus ihan toisesta näkökulmasta kuin nyt haaveillaan?

Nimimerkki Utopiaan.. kannatti mielipidettä.

– Tuhovoimaa tuntuu olevan joka syö vetovoiman loppuviimeksi, kyllä nuo katuvierien purtilot ovat riittävät, ja toi rakennus korkeuksissa Shellin tontilla. Kamala edelleen. Luonto ja sen vahva oleminen osana kuntakeskusta ovat elementit, johon on panostettava ja asutusrakentamista täydennetään tarpeen mukaan. Paljonko noita myymättömiä osakkeita kylällä onkaan vielä...

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimimerkki Kannatan FCG:n tekemää selvitystä vastasi edellisille:

– Ehkä teidänkin kannattaisi osallistua yhteiseen osallistamiseen asiaan kuuluvissa tilaisuuksissa. Selän takana huutelu maistuu happamalle.

Nimimerkki Kannanotot sallittuja ja oikeutettuja :

– Siitä tilaisuudesta ei kerrottu ennakolta missään ja toisekseen siellähän kerrottiin suunnitelmista, joihin on lupa ottaa kantaa. Tilaisuuden merkitys oli nolla itse suunnitelman sisällön kannalta, joka sekin näyttää olevan haavekuvia suunnittelupöydän äärellä. Esittelytilaisuudessa ollut paikalla 20 henkeä, joista suurin osa virkansa puolesta. Kertoohan sekin jotain – ei mennyt putkeen.

Nimimerkki Otso huomauttaa:

– Ainakin minun Sotkamo-lehdessä oli tilaisuudesta mainos edeltävällä viikolla ja myös kunnan kanavissa asiasta näytti ilmoiteltavan. Itse en paikalla ollut, mutta 20 on jo iso määrä nykyään, olipa tilaisuus mikä hyvänsä.

Nimimerkki Onko tarvetta noin monelle kerrostalolle? ehdotti, josko rakennettaisiin kerrostalot ensin Piipposen ja Teboilin vanhoille tonteille sekä Aatoksen viereen ja kirkkoherranviraston alueelle.

– Sitten katsottaisiin, vieläkö on tulijoita useampiin taloihin. Saattaahan sitä toki olla parin vuosikymmenen sisällä asunnon tarvitsijaa, kun miljardit ilmastopakolaiset lähtevät liikkeelle elinkelvottomaksi muuttuneilta alueilta. Parkkipaikkojen keskittäminen hieman arveluttaa. Esim. apteekkiin olisi kiva päästä ihan oven eteen autolla ja muihinkin paikkoihin vähintään invapaikat oven eteen. Torin laajennus kyllä hyvä suunnitelma.

Nimimerkki Jussi ehdottaa torin alle parkkihallia.

– Ja kaikki autot sinne ja sit lonnitaan pitkin kyliä.

Rajamies vastaa Jussille:

– Mitä arvelet. Vietkö autosi torin alle parkkiin. Rankkasateilla parkkihalli on täynnä vettä. Tori tulvii silloin päältäkin päin. Hukkainvestointi.

Nimimerkki Ami toteaa, että tässäkin suunnitelmassa on paljon utopistisia ajatuksia.

– Helppohan se on paperille piirrellä, mutta käytännön toteutus on taas toinen juttu. K-marketin ja bussiaseman seutu on varmaan yrittäjien hanskassa.

Nimimerkki Tää voiko olla totta ihmettelee, että Youtubessa oleva havainnevideo uudesta kirkonkylästä on outo.

– Onkohan mittakaava pettänyt? Kainuuntien molemmin puolin on massiivisia rakennuksia ja silti Kainuuntie näyttää leventyneen nykyisestä lähes tuplasti.

Nimimerkki Seinät leveällä ja katto korkealla :

– Kummallinen suunnitelma, kun kirkon siltakin havainnekuvan mukaan puretaan. Ei mitään tolkkua.

Nimimerkki Ilman konsultteja ja 3 kallista Masterplania ehdottaa: näpertely pois ja ohitustie Juholankylä-Jataniemi/Kokkoniemi-Kiikarinniemi Vuokatti -reitille.

– Liityntätie kirkonkylälle Ammonsaaren ja Siltasaaren kautta. Tulisi rantatontteja ja elämää kirkonkylälle. Tässä kunnon masterplan!

Nimimerkki Sotkamolainen haluaisi kirkonkylän liepeen vesistöt näkyviin ensimmäisenä.

– Nyt on pusikkoa joka vesistön äärellä. Kauniit maisemat arvoiseensa kuntoon.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä