Paikallisuutiset

Keskiviikkona 115 uutta koronatartuntaa – Työ­pai­koil­la, yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa ja mat­kus­taes­sa suo­si­tel­laan edel­leen va­ro­toi­mia

Keskiviikkona Kainuussa todettiin 115 positiivista koronatestitulosta, Kainuun sote tiedottaa. Alkuviikolla todettu tartuntamäärä on hieman pienempi kuin viikkoa aiemmin.

Soten mukaan laskusuunnan odotetaan edelleen jatkuvan vaikka vauhti on ollut verrattain verkkaista.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on edelleen korkea, 1778 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soten mukaan tartunnanjäljitys ottaa yhteyttä positiivisen tuloksen saaneisiin noin vuorokauden kuluessa. Altistuneiden jäljitystä kohdennetaan lähinnä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön ja asiakkaisiin sekä varhaiskasvatuksen ja opetustoimen piirissä oleviin henkilöihin.

Avin määräys velvoittaa tehostettuihin terveysturvallisuustoimiin

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) määräys lähikontaktin aiheuttaman tartuntariskin vähentämisestä velvoittaa yrityksiä ja yhteisöjä tehostamaan terveysturvallisuutta.

Tartuntatautilain 58d-pykälän mukainen määräys mahdollistaa siis tapahtumat ja toiminnot ilman ehdotonta henkilömäärän rajoittamista, soten tiedotteessa todetaan.

Tartuntariskiä vähentävistä tehostetuista toimista on kuitenkin laadittava kirjallinen suunnitelma ja pidettävä tämä asiakkaiden ja osallistujien nähtävillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Määräys koskee:

– Tiloja, joita käytetään sisällä yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun tai rajatuissa ulkotiloissa yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle.

– Asiakas- ja osallistujamäärästä riippumatta liikunta- ja urheilutiloja sekä ryhmäharrastustoimintaa (mm. ryhmäliikunta, kontaktilajit, ja kuntosalit sisätiloissa, uimahallit ja kylpylät, tanssi- ja kuoro-, harrastajateatteritoiminta, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten oleskelutilat)

Päätös velvoittaa useita yksityisiä ja julkisia toimijoita, esimerkiksi yhtiöitä, elinkeinonharjoittajia, säätiöitä, yhdistyksiä, kuntia, kirkkoja, julkislaitoksia ja yliopistoja (ei kuitenkaan majoitus- ja ravintolatoimintaa, oppilaitoksia, varhaiskasvatusta, ammattiurheilua, valtion laitoksia tai yksityiselämään kuuluvaa toimintaa).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

PSAVI ja Kainuun sote ovat koonneet määräystä koskevia vastauksia sekä lisämateriaalia muun muassa video-ohjeita sekä AVIn että Kainuun soten verkkosivuille.

Sote suosittelee edelleen varotoimia työ­pai­koil­la, yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa ja mat­kus­taes­sa

Koronaviruksen ilmaantuvuuden pysyessä edelleen korkealla tartuntariski koskee kaikkia lähikontakteja sisältäviä tilanteita. Yhteiskunnan eri toiminnot normalisoituvat hiljalleen, mutta varotoimia on jatkettava edelleen epidemiatilanteen rauhoittamiseksi, Kainuun soten tiedotteessa sanotaan.

Lailla säädettyjen velvoitteiden ohella esimerkiksi työpaikoilla, vapaa-ajalla tai muissa yksityiselämän piiriin kuuluvissa tilanteissa ihmisten toivotaan noudattavan terveysturvallisuutta korostavia suosituksia.

Tutut perusohjeet ovat soten mukaan edelleen voimassa: lähikontakteja vähemmäksi, käytetään maskeja, oireisena ei altisteta muita, hakeudutaan testeihin ja otetaan rokotukset.

– Hiihtolomakaudesta pohjoisen matkailukeskuksissa odotetaan ennätyksellisen vilkasta. Ihmisten kokoontuminen eri alueilta, runsaat lähikontaktit ja herkästi leviävän viruksen korkea ilmaantuvuus eivät ole erityisen hyvä yhdistelmä. Tämän vuoksi erityisesti korostamme sekä yritysten että matkailijoiden vastuullisuutta, jotta emme kohta jälleen ole pahentuvan tilanteen edessä, sanoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun soten tiedotteessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä