Kelkkasafari on samalla luontoelämys
Julkaistu: 20.2.2023 klo 14:00Vuokatti Safaris järjestää ohjattuja kelkkasafareita lähimaastoon lähes päivittäin. Toiminta on ilahduttanut lomalaisia, turisteja ja paikallisia jo 20 vuoden ajan.
Moottorikelkkasafareilla lähdetään oppaan johdolla kiertämään jokin lähialueen kelkkareiteistä. Retkivaihtoehdoista löytyy paljon valinnanvaraa. Safarit tarjoavat monipuolisen ulkoiluelämyksen, sillä kelkoilla voidaan edetä keskellä luontoa sekä jäitä pitkin.
Tietyt safarit pyörivät viikoittain ja ne löytyvät yrityksen viikko-ohjelmasta. Vuokatti Safariksen yrittäjä Samuli Junttila haluaa ohjatuilla retkillä esitellä paikallisen luonnon lisäksi paikallisia yrityksiä.
– Kahden tunnin safarilla ajetaan Vuokatinvaaran päälle ja käydään Heikkilän tilalla kahvilla. Viikko-ohjelmasta löytyy myös lounassafari Haapalaan, Junttila kertoo.
Edellä mainittujen safarien lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu myös kolmen tunnin retki Sotkamoon. Muita valmiita retkikokonaisuuksia ovat revontulisafarit sekä pilkkiretket kelkoilla. Mahdollista on myös järjestää erikseen sovittuja safareita niin sanotusti oman porukan kesken.
– Pyritään tietenkin järjestämään asiakkaille heidän toiveitaan vastaava safari.
Mitso "safarikoiran" päätehtävä on viihdyttää asiakkaita. Lisäksi se on ahkera polkemaan lumikenkäreittejä. Kuvat: Ida Takala.
Safareille pystyy ilmoittautumaan yrityksen verkkosivuilla, soittamalla, sähköpostilla tai käymällä toimistolla.
– Usein samankin päivän safareille mahtuu vielä osallistumaan, ja ryhmäkokoa saadaan lisättyä ottamalla useampi opas mukaan.
Kelkalla ajaminen vaatii vähintään T- tai B-luokan ajokortin. Kelkan vuokraajan tulee kuitenkin olla täysi-ikäinen.
Yhteisille safareille voi hyvin lähteä kokeilemaan kelkalla ajoa ensimmäistä kertaa. Kelkat saadaan tarpeen mukaan asetettua sellaisiksi, että ne eivät kiihdy niin nopeasti. Tämä lisää etenkin ensikertalaisten turvallisuutta, ja helpottaa kelkan hallinnassa.
– Ryhmissä ei ajeta kovaa ja opas ajaa aina edellä. Turvallisuus ja maisemista nautiskelu on tärkeintä.
Lain määräämä yleisrajoitus reiteillä on 60 km/h ja järvellä 80 km/h, mutta Vuokatissa monet urat ovat merkitty 20 km/h tai 30 km/h alueiksi.
– Ei reiteillä kannata ajaa kovaa, 60 km/h on reitille jo tosi kova vauhti, Junttila toteaa.
Vuokatti Safarikselta löytyy kaikki päällysvarusteet retkeä varten. Jokainen safarille lähtijä saa haalarit, kengät, hanskat, kypärämyssyn sekä tietysti kypärän.
– Haalarin alle kannattaa pukea rennot säänmukaiset vaatteet, esimerkiksi aluskerrasto ja vähän kylmemmällä säällä lisäksi vaikka verkkarit ja collegepaita, Junttila ohjeistaa.
Retkien tunnelma pidetään mahdollisimman kiireettömänä ja leppoisana luontokokemuksena. Junttilan itsensä mielestä parasta kelkkailussa on mahdollisuudet edetä luonnossa helposti sekä liikkuminen paikoissa, mihin ei välttämättä muuten pääsisi.
Junttila toteaa kelkkasafarien sopivan kaikille, mutta pienimmät lapset eivät turvallisuussyistä pääse mukaan. Kuljettajan lisäksi kelkan kyytiin mahtuu takana istuja, jonka tulee pystyä pitämään itse riittävän lujaa kiinni.
– Sellainen perussääntö on, että yleensä 6–7-vuotias lapsi voi lähteä safarille mukaan.
"Ryhmissä ei ajeta kovaa ja opas ajaa aina edellä. Turvallisuus ja maisemista nautiskelu on tärkeintä."
Pienimmät lapset eivät kuitenkaan jää ilman kelkkailukokemusta, sillä Vuokatti Safariksen toimiston vieressä sijaitsee lasten kelkkarata. Sitä ajetaan erillisillä lasten kelkoilla, jotka ovat normaalia kelkkaa huomattavasti pienempiä.
Lastenkelkka soveltuu noin 4–8-vuotiaalle, mutta kelkan hallittavuuden kannalta lapsen pituus on ikää merkittävämpi kriteeri.
– Rata on lyhyt, joten sitä pääsee käyttämään ihan pienetkin lapset. Vanhemmat voivat halutessaan avustaa heitä kulkemalla radan vieressä. Jos lapsi osaa, hän voi ajaa myös itsekseen rataa ympäri.
Lasten kelkkarata on auki toimiston aukioloaikojen mukaan, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Palo kelkkailuun voi todistetusti syttyä jo lapsena, sillä yrityksellä käy asiakkaita, jotka kertovat ajaneensa kelkalla ensimmäisen kerran kyseisellä lasten radalla.
Asiakas voi vuokrata kelkan myös omaan käyttöönsä. Reiteille on suositeltavaa ottaa seuraksi kaveri sekä toimiva puhelin.
Vuokraajille kerrotaan aina kelkan toiminnasta sekä hallinnasta. Mahdolliset reittivaihtoehdot käydään myös läpi, joista asiakas saa valita mieleisensä.
– Kaikille annetaan reittikartat mukaan ja käydään tarkasti valittu reitti läpi, sillä reiteillä pitää ehdottomasti pysyä, Junttila kertoo.
Vuokatista on monipuoliset kelkkareitit jokaiseen ilmansuuntaan. Täältä pääsee Kuhmoon, Ristijärvelle, Kajaaniin ja jopa Tahkolle asti. Yhteysreittejä kunnostetaan koneellisesti.
Kommentit
Jätä kommentti-rn-
21.2.2023 14:31
Voi voi! Nyt kelien aikaan täytyykin tuoda esille, mitä Sotkamosta löytyy. Tämähän on palvelua turisteille ja meille. Ketä nää jeesaa heinäkuulla? Juuri nyt, sesonkiaikana matkailijat tarvvii tietoo ja toimintaa loma-ajalleen. Sotkamo tunnetaan matkailusta ja palveluista.
Vekkuli
22.2.2023 11:35
Lisäksi voisi tuoda jutun koiravaljakoista. Se kun on ollut iät aikainen kulkumuoto kainuussa. Vai oliko se sittenkään… Pidetään kymmeniä koiria häkeissä ulvomassa ja haukkumassa ja silloin tällöin kelkan eteen. Naapurit valittaa melusta.
Nekkuherneitä tarjolla.
20.2.2023 17:54
Ai että käypi kateeksi!! Kitiskää nyt muutkin, jos tunnette sille tarvetta.
Tekstimainontaa
20.2.2023 15:22
Tämä on jo toinen Vuokatti Safariksen toimintaa esittelevä juttu lyhyen ajan sisällä. Onko yrityksellä pulaa asiakkaista tai maksulliseen mainontaan käytettävistä rahoista tai molemmista?
Juttu ei ole maksumuurin takana, kaikki voivat sen lukea. Miten nyt ajoittuukaan hiihtolomaviikolle!
Tekstimainontaa
21.2.2023 19:40
PS. Yritysjournalismia, piilomainontaa vai journalismia yrityksistä? Minulle tässä jutussa ei ollut mitään uutista. Kuvituskaan ei kertonut otsikossa mainituista luontoelämyksistä.
”Huomattava osa JSN:n (Julkisen sanan neuvosto) ratkaisuista koskee nykyään tekstimainontaa tai piilomainontaa eli toimituksellisen tekstin ja mainonnan sekoittamista. Tekstimainonnan torjuminen on eräs eniten keskustelluista lehdistön eettisistä ongelmista. Vaikeudet eivät johdu siitä, ettei ongelmaa tunnustettaisi. Tekstimainontaa pidetään viestintäalan piirissä lähes yksimielisesti kielteisenä ilmiönä. Vaikeudet ovat ennen kaikkea tekstimainonnan määrittelyssä ja kiellon käytännön soveltamisessa.”
”Journalistietiikan näkökulmasta hyväksyttäviä ovat sitä vastoin jutut uuden yrityksen perustamisesta, yrityksen lisähenkilöstöstä, solmitusta kaupasta tai saadusta tilauksesta tai voimakkaasta myynnin lisäämisestä.”
(Lainaukset: theseus.fi, Sadonoja, Heidi. Yritysjournalismia, piilomainontaa vai journalismia yrityksistä? Viestinnän koulutusohjelma, medianomi (AMK))
TK
21.2.2023 13:39
Kyllä on taas kommentteja! Nimim. tekstimainontaa taitaa olla niitä rahamiehiä jotka maksaa satasen siitä ettei naapuri saa viittäkymppiä!
Lukija
20.2.2023 18:25
Kyseinen juttu on Vuokatti News lehdestä ja monta muutakin juttua joten älä valita!!