Paikallisuutiset

Kaksi uutta tartuntaa Kajaanissa – Sotelle tulee yhä enemmän kysymyksiä rokotuksista: ''Emme laadi Kainuussa omia sääntöjä rokotusjärjestelyihin, joten näistä on turha pahoittaa mieltänsä''

Kajaanissa viime viikon alussa alkaneessa tartuntaryppäässä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa; yksi jo karanteenissa olleella ja toinen uudella henkilöllä.

Tartunnanjäljityksen tietojen mukaan merkittäviä jatkoaltistumisia ei ole tiedossa, Kainuun sote kertoo.

Positiivisia tuloksia on ryppäässä yhteensä yhdeksän ja aiempia karanteeneja oli voimassa kolmellatoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysymykset koronarokotuksista lisääntyneet

Koronarokotteisiin liittyvä keskustelu on lisääntynyt viime päivinä. Rokotteiden saatavuus ja turvallisuus huolestuttavat ihmisiä, soten tiedotteessa todetaan.

Kainuun sotelle tulee aiempaa enemmän kyselyitä omasta rokotusvuorosta ja käytettävistä rokoteaineista.

Tyytymättömyyttä aiheuttaa soten mukaan rokotusvauhti ja -järjestys sekä rokotevalmisteet.

– Eniten kysytään, mitä rokotevalmistetta tulen saamaan ja milloin on minun vuoroni. Valtakunnalliset ohjeet eivät ole muuttuneet: ensin rokotetaan yli 70-vuotiaat ensisijaisesti mRNA-valmisteilla eli Pfizerilla ja Modernalla. AstraZenecaa on tällä hetkellä Kainuussa käytössä vain 65–69 -vuotiaiden riskiryhmien rokotuksiin. Rokotetta ei myöskään voi itse valita, selventää pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Emme myöskään laadi Kainuussa omia sääntöjä rokotusjärjestelyihin, joten näistä on turha pahoittaa mieltänsä. Aina on joku ryhmä ennen muita. Esimerkiksi AstraZenecaan liittyvät varotoimet keskeyttivät rokotukset alle 65-vuotiailta, jatkaa Koukkari.

Toistaiseksi AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä rokotteeseen liittyviä verisuonitukoksia ei ole todettu. Varovaisuusperiaatteen vuoksi valmistetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

THL tekee jatkoarvioiden perusteella päätökset siitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen AstraZenecan rokotetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Potilastietojärjestelmän päivitys on päättynyt

Kainuun soten potilastietojärjestelmän päivitys on päättynyt. Järjestelmien odotetaan toimivan normaalisti ja esimerkiksi Omasoten ajanvaraus koronarokotuksiin on jälleen käytössä.

Juttua muokattu 11.3.2021 kello 10.30. Lisätty tieto, että potilastietojärjestelmän päivitys on päättynyt.

Valmiustoimikunta perää tasavertaisuutta rokotejakeluun.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä