Paikallisuutiset

Kainuussa sunnuntaina 22 uutta koronatartuntaa – alkuvuonna todettu yhteensä 53 tartuntaa

Sunnuntaina 2.1. Kainuussa todettiin 22 uutta koronatartuntaa, joista 16 Kajaanissa, 1 Sotkamossa, 1 Paltamossa sekä 4 tartuntaa Kainuussa oleskelevilla ulkopaikkakuntalaisilla, Kainuun sote kertoo tiedotteessaan.

Vuoden 2022 kahtena ensimmäisenä päivänä tartuntoja on todettu Kainuussa yhteensä 53.

Tartunnanjäljitys on edelleen kuormittunut, mutta lähes kaikki koronapositiiviset tai altistuneet pystytään toistaiseksi tavoittamaan ilman huomattavia viiveitä. Jäljitysprosentti on Kainuussa edelleen korkea, noin 80 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mahdollisia altistumispaikkoja on loma-aikoina runsaasti, eikä näiden kattava erittely ole käytännössä mahdollista, Kainuun soten tiedotteessa kerrotaan. Erityisesti tulee välttää ruuhkaisia paikkoja, joissa ihmiset jonottavat tai kokoontuvat pieniin tiloihin.

Tartuntamäärissä huomattavaa kasvua

Viikolla 51 todettuja koronatartuntoja Kainuussa oli 53, ja tartuntojen määrä lähes nelinkertaistui ollen vuoden viimeisellä viikolla yhteensä 201. Näistä kainuulaisia henkilöitä oli 142, joista 93 kajaanilaisia, Kainuun sote kertoo.

Vartiuksen rajanylityspaikalla otettiin viikon 52 aikana 237 koronatestiä, joista kaikki negatiivisia.

– Joulun ajan sesonki näkyy nyt selvästi tartuntaluvuissa, ei ainoastaan matkailualalla, vaan myös kainuulaisilla, jotka ovat itse vierailleet muualla. Valtaosa positiivisen tuloksen saaneista on jo kahdesti rokotettuja, jolloin oireet ovat lieviä, eikä erityistä hoidon tarvetta ole. Joudumme kuitenkin arvioimaan maakunnan tilannetta lisääntyneiden tartuntamäärien vuoksi. Erityistä huolta aiheuttaa nyt henkilöstön riittävyys ja jaksaminen jäljityksessämme, Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen kertoo Kainuun soten tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajanvaraukset mahdollisia myös kaikille 5–11-vuotiaille

Koronarokotukset ovat Kainuussa helposti saatavissa, Kainuun soten tiedotteessa todetaan. Kaikissa kunnissa on avoimet rokotuspisteet ilman ajanvarausta ja Hyrynsalmea lukuun ottamatta myös ajanvarausmahdollisuus. Ajanvaraukset tehdään Omasote-palvelussa (omasote.kainuu.fi). Rokotuspisteillä on mahdollisuus saada myös riskiryhmille kuuluva maksuton influenssarokote.

Kajaanissa, joissa rokotettavaa väestöä on eniten, pääsee nyt hyvin rokotuksille kolmessa eri pisteessä: Kajaanin Prismassa, Kaukametsän Opistolla sekä Lyseon koululla. Päivittäiset aukioloajat on hyvä tarkastaa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Tästä päivästä lähtien myös kaikille 5–11-vuotiaille voi varata koronarokotusajan. Alle 11-vuotiaille koululaisille rokotukset alkavat ensi viikolla. Tästä lähetetään koteihin tarkempaa tietoa koulujen kautta Wilma-viestillä.

Koronarokotteiden tehosteannokset

Koronarokotteen kolmatta annosta suositellaan:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- voimakkaasti immuunipuutteisille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

- 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

- Muille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Neljäs rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille 3–4 kk kolmannesta rokotteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan ei tarvitse kolmatta rokoteannosta, jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä