Kainuun Urheilugaalassa palkittiin muun muassa Simo Suopanki, Juho Mikkonen, Aila Flöjt ja Sotkamon Tennisseura
Julkaistu: 20.1.2023 klo 23:00Kainuun Urheilugaala järjestettiin perjantai-iltana 20. tammikuuta 13. kerran. Gaalassa palkittiin useita urheilun ja liikunnan aktiiveja niin Vuokatista ja Sotkamosta kuin koko Kainuun alueelta. Tässä listaus kaikista palkinnon saaneista.
Vuoden urheilija:
Jenna Kokkonen
Kajaanin Kipinää edustava Kokkonen saavutti Kalevan kisoissa 200 metrin pikajuoksussa SM-pronssia ennätyksellään 24,11. Henkilökohtainen SM-mitali oli hänelle uran ensimmäinen aikuisten sarjassa. Samoissa kisoissa hän juoksi 100 metrillä neljänneksi ennätyksellään 11,76. 22-vuotiaiden SM-kisoissa Kokkonen otti Suomen mestaruuden sekä 100 että 200 metrillä. Hän oli mukana myös Suomi–Ruotsi-maaottelussa ja juoksi 200 metriä sekä pikaviestin. Münchenin EM-kilpailuissa Kokkonen oli paikalla Suomen pikaviestijoukkueen varaedustajana. Kauden jälkeen hänet valittiin nuorten maajoukkueeseen.
Elämänurapalkinto:
Kunto Viiru
Palkinto myönnetään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta kainuulaisen urheilun ja liikuntakulttuurin eteen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Viirulle liikuntaneuvoksen arvonimen. Kajaanilainen kapteeni evp. ja urheilumies on toiminut erityisen ansiokkaasti urheilun hyväksi monissa urheilujärjestöissä ja luottamustehtävissä vuosikymmenten ajan. Viirun oma laji on korkeushyppy. Hän on päässyt muun muassa Guinnessin ennätyskirjaan hypättyään 25 vuoden ajan yli oman pituutensa.
Vuoden nuori urheilija: Tuukka Orre
Kajaanin Uimaseuraa edustava Orre saavutti vuoden aikana useita ikäkausimestaruusmitaleja sekä lyhyen että pitkän radan kisoissa. Hän kuuluu Uimaliiton 2007–2008 syntyneiden poikien juniorimaajoukkueeseen.
Vuoden valmentaja: Juho Mikkonen
Kuhmossa syntynyt, Vuokatissa asuva Mikkonen valmentaa hiihtäjä Kerttu Niskasta, joka Pekingin olympialaisissa saavutti 10 kilometrin perinteisen kilpailussa hopeaa ja 30 kilometrin vapaan kilpailussa pronssia.
Vuoden joukkue:
Kajaanin Pallokerhon naiset
KPK pelasi hienon kauden. Kainuulaista pesäpallo-osaamista korostava joukkue sijoittui naisten Ykköspesiksen pohjoislohkossa runkosarjan kakkoseksi ja sen kausi päättyi tiukan taistelun jälkeen Ykköspesiksen välieriin.
Vuoden urheiluseura: Kajaani Gymnastics
KajaGym on esimerkillisesti johdettu kainuulainen voimistelu- ja kilpa-aerobicseura, jossa harrastetoiminta ja menestyvä huippu-urheilu kulkevat käsi kädessä. Seuran toiminnasta huokuu ammattimainen ja laadukas ote positiivisuutta unohtamatta. Perustoiminnan lisäksi seura on ansioitunut lajin tapahtumajärjestäjänä.
Vuoden tapahtuma:
Euroopan nuorten
talviolympiafestivaalit 2022
EYOF-tapahtuma järjestettiin maaliskuussa Vuokatissa, Kajaanissa ja Lahdessa. Mukana oli yhteensä lähes tuhat urheilijaa, ja tapahtumapaikat keräsivät yli 1600 joukkueenjäsentä 46:sta Euroopan maasta. Mitaleja jaettiin 39:ssä lajikategoriassa.
Vuoden seuratoimija:
Simo Suopanki
Suopanki on innokas lumilautailun valmentaja ja lajin edistäjä sekä puuhamies lumilautailun ja freestylen erikoisseurassa Soul Vuokatissa. Hän toimi myös vastuuhenkilönä EYOF-tapahtuman lumilautailukisojen järjestelyissä.
Vuoden taustavoima:
Eino Kiiveri
Kiiveri aloitti joukkueenjohtajan tehtävät ensin Hokin juniorijoukkueessa, josta hän siirtyi seuran edustusjoukkueeseen Mestis-kaudella 2004–2005. Sen jälkeen vieraspelireissujen kilometrejä on kertynyt sen verran, että niillä kiertäisi maapallon ympäri 4,5 kertaa. Kahvia hän on keittänyt 10 000 pannullista koti- ja vieraspeleissä. Lisäksi hän huolehtii Hokissa pelaajien siirrot ja vakuutukset, vieraspelien matkaohjelmat, ruokailut ja majoitukset sekä erilaiset raportit niin, että kaikki pelien ulkopuolella sujuu mutkattomasti. EYOF-tapahtumassa Kiiverin panos jääkiekkoturnausten järjestelyihin oli korvaamaton.
Vuoden läpimurto:
Essi Saastamoinen
Sotkamolaislähtöinen Saastamoinen pelasi amerikkalaisen jalkapallon MM-kisoissa elokuussa 2022 saavuttaen MM-pronssia. Entiseltä pääsarjapesäpalloilijalta löytyy myös jenkkifutiksen EM-kulta vuodelta 2019, EM-pronssi vuodelta 2020 ja Suomen mestaruus vuodelta 2021. Lisäksi hänet on valittu lajin kotimaisen pääsarjan parhaaksi puolustajaksi kerran ja kauden tähdistökentälliseen kolmesti.
Kainuun kasvatti:
Lenni Hämeenaho
Kajaanin Hokista ponnistanut 18-vuotias jääkiekkoilija on tällä kaudella vakiinnuttanut paikkansa Porin Ässien Liiga-miehistössä. Hän oli joulukuussa 2021 mukana EYOF-tapahtumassa poikien jääkiekkoturnauksessa, jonka Suomi voitti. Lisäksi hyökkääjälupaus pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa 2022 ja loppuvuodesta myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa.
Liikkuva koulu -palkinto: Papas
Papas on jo pitkään tehnyt kouluyhteistyötä. Seuraa luonnehditaan luotettavaksi toimijaksi, jolle lasten osallisuus on keskeinen toimintaa ohjaava periaate. Toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa Papas kuuntelee lasten toiveita. Harrastamisen Suomen mallissa mukana oleva Papas tuottaa aidosti monilajikerhotoimintaa, vaikka kyse onkin yhden lajin erikoisseurasta. Seura toteuttaa rohkeasti kerhotoimintaa myös erityiskouluille edistäen toimintarajoitteisten ja vammaisten lasten liikkumismahdollisuuksia.
Liikunnan yhdenvertaisuus palkinto:
Kuhmon Kiva Uintiseura
Seura järjestää laadukasta uintikerhotoimintaa lapsille ja nuorille. Toiminnassa oli vuonna 2021 mukana 65 iältään 5–17-vuotiasta lasta ja nuorta. Viime vuonna uimakoulutarjonta laajeni lisäksi 3–4-vuotiaille. Seura tarjoaa kerhotoimintaa myös erityistä tukea tarvitseville lapsille vanhempineen, ja seuralla on oma erityislasten uintiryhmä. Kuhmon Kivan uintiseura on pystynyt kasvattamaan jäsenmääräänsä viimeisen neljän vuoden aikana poikkeusolojen tuomista haasteista huolimatta.
Vuoden liikunnanopiskelija:
Venla Väisänen
Kainuun ammattiopiston opiskelija on aktiivisesti ja vastuullisesti osallistunut liikunta- ja urheilualan tapahtumien järjestämiseen sekä oppilaitoksen mainetyöhön. Lisäksi hän on menestynyt opinnoissaan ja työllistynyt terveysliikuntaa ja hyvinvointia edistävään työhön Kajaanin kaupungille.
Vuoden kainulainen lasten ja nuorten tähtiseura:
Tanssiurheiluseura Kajaanin Casamba
Casamba on pitkäjänteisesti kehittänyt seuransa toimintaa ja toimii nyt kahden tähtimerkin alla. Seura tekee hyvää ja tuloksellista yhteistyötä alueen muiden seurojen ja toimijoiden kanssa. Casamban tärkeinä arvoina ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja yksilöllisyyden huomioiminen, mikä näkyy seuran toiminnassa ja kaikissa ikä- ja tasoryhmissä.
Vuoden sotilasurheilija:
Tuomas Harjula
Harjula työskentelee Kainuun prikaatin koulutusosastolla liikunta-aliupseerina. Hän edusti Suomea ampumahiihdossa Pekingin olympialaisissa. Tälle kaudelle tasonnoston tehnyt Harjula saavutti joulukuussa parhaan maailmancup-sijoituksensa oltuaan kymmenes yhteislähtökisassa Ranskassa.
Liikuntateot:
Hyrynsalmi: Lotta Kemppainen ja Malina Karjalainen
Nämä Hyrynsalmen Yhtenäiskoulun 9. luokan oppilaat ohjaavat Harrastamisen Suomen mallin hankkeeseen kuuluvaa tanssikerhoa Yhtenäiskoulun oppilaille. He pitävät tanssikerhoa koulun jälkeen omalla ajallaan. Heillä on kyky saada kerholaiset innostumaan tanssimisesta, ja nuoresta iästään huolimatta heidän ohjauksessaan näkyy pedagoginen ote ja tanssin kokemus.
Liikuntateko Kajaani:
Henry Leinonen
Leinonen on tunteja laskematta jäädyttänyt ja huoltanut Vuottolahden retkiluistelurataa jo useiden vuosien ajan. Hän toimii talkooporukan moottorina ja on esimerkillään saanut innostettua kyläläiset mukaan radan ylläpitoon. Retkiluistelurata on kehittynyt kokeilusta jo matkailu- ja liikuntatuotteeksi.
Liikuntateko Kuhmo:
Kuhmon 4H-yhdistys
Yhdistys järjestää harrastepohjaisia liikuntamahdollisuuksia liikkuvan nuorisotyön toimintapisteissä, myös perukan lapset ja nuoret huomioiden. Lisäksi yhdistys mahdollistaa säännöllistä liikuntakerhotoimintaa iltapäiväpainotteisesti kaupungin liikuntasaleissa. Yhdistyksen järjestämä liikuntatoiminta on erinomainen lisä Kuhmon liikuntaharrastuksiin matalan kynnyksen vaihtoehtoja tarjoten.
Liikuntateko Puolanka:
Martti Köngäs
Pitkän linjan tekijä ja Puolangan urheiluelämän kantava voima. Köngäs on ehtymätön ideanikkari ja luova ongelmanratkaisija. Hän ei pelkää kohdata haasteita, vaan tekee ja toteuttaa asioita monella urheilun ja liikunnan saralla. Köngäs on laittanut itseään likoon ja esimerkillään kannustanut muitakin mukaan. Hänelle itselleen rakkain laji on suunnistus.
Liikuntateko Paltamo:
Mari Möttönen
Möttönen on usean vuoden ajan edistänyt monipuolisesti paltamolaisten lasten ja nuorten voimistelu-urheilua. Hän toimii myös telinevoimistelijoiden valmentajana ja tuomarina voimistelukilpailuissa.
Liikuntateko Ristijärvi:
Veijo Palo
Palo on ollut keskeinen henkilö Ristijärven Urheilumetsästäjien perustamisessa ja toiminnassa. Hän on toiminut vuosikymmenten ajan aktiivisesti Ristijärven Pyryssä sekä monissa liikuntatapahtumissa uutterana talkoilijana. Palo on myös kokoava voima sulkapalloharrastuksen ylläpitäjänä kunnassa.
Liikuntateko Sotkamo:
Sotkamon Tennisseura
SoTS on toiminut ansiokkaasti sotkamolaisen liikunnan ja urheilun edistäjänä jo 60 vuotta. Seuralla on laadukasta harrastustoimintaa pienten lasten tenniskouluista aina aikuisten kilpavalmennusryhmiin asti. SoTS on aktiivinen toimija lajissaan sekä valtakunnallisissa että paikallisissa liikuntatapahtumissa.
Liikuntateko Suomussalmi: Suomussalmen Palloseura, lentopallojaosto
SuPS:n lentopallojaosto on liikuttanut suomussalmelaisia yli 50 vuoden ajan. Monena vuonna lentopallo on ollut paikkakunnan ylivoimaisesti suosituin sisäliikuntalaji. Jaosto on järjestänyt muun muassa puulaakiturnauksia ja beach volley -turnauksia vuosittain. Seuran jäseniä on ollut mukana myös maajoukkueleireillä, ja aluemestaruusvoittoja on tullut useita. Lisäksi vuonna 2005 SuPS:n C-tytöt voittivat Suomen mestaruuden. Jaoston pitkä historia ja aktiivinen toiminta näkyvät kunnan salivuorovarauksissa edelleen. Lentopalloa pelataan viikoittain 12 eri ryhmän voimin, ikäjakauma on juniorista senioriin.
Hall of fame -valinnat:
Kainuun Liikunta perusti vuonna 2020 Hall of Famen, joka on kunnianosoitus kainuulaisen urheilun sankareille ja liikunnan merkkihenkilöille. Kunniagalleriaan voidaan nimetä henkilöitä, jotka ovat kuuluneet urheilulajissaan maailman eliittiin tai ovat muutoin vaikuttaneet poikkeuksellisella tavalla kainuulaiseen liikuntaan ja urheiluun.
Aila Flöjt
Kainuulainen urheilulegenda ja pitkäaikainen urheilujärjestötoimija. Voitti maajoukkueurallaan vuosina 1975 ja 1977 MM-kultamitalit hiihtosuunnistuksen viestijoukkueen jäsenenä. Urheilujärjestötoiminnassa hän on vaikuttanut aktiivisesti paikallisella ja maakunnallisella tasolla. Toiminut lisäksi valtion urheiluneuvostossa kymmenen vuoden ajan. Flöjtille rakkain urheilutapahtuma on Kainuun Rastiviikko, josta hän on toimittanut 50-vuotisjuhlakirjan.
Matti Heikkinen
Kajaanissa syntyneen ex-maastohiihtäjän uran kirkkain kruunu oli 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmanmestaruus Oslossa 2011. Lisäksi palkintokaapista löytyy kolme MM-pronssia. Hiihtouransa jälkeen hän on puolustanut näkyvästi urheilijoiden oikeuksia ja puhunut liikunnan yhteiskunnallisen aseman nostamisesta. Tällä hetkellä Heikkinen toimii Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana.