Paikallisuutiset

Kainuun sote: koronatilanteen kehityssuunta epävarma – henkilöstövaje helpottunut ja tartunnanjäljityksen ruuhkaa saatu purettua

Viime viikolla Kainuussa todettiin 880 koronatartuntaa eli satakunta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Sunnuntaina Kainuussa todettiin 77 koronatartuntaa. Viime viikolla Kainuussa todettiin 880 koronatartuntaa eli satakunta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta 2 246 sataa tuhatta asukasta kohden. Laboratorioviiveiden vuoksi ilmaantuvuudesta puuttunee vielä tietoja viime päivien ajalta.

Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisesta johtunut yhteydenottoviive on saatu purettua. Positiivisen testituloksen saaneet voidaan tällä hetkellä tavoittaa noin vuorokauden kuluessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten henkilöstövaje on myös helpottunut. Perjantaina poissa oli yli 200 työntekijää ja eilisen tiedon mukaan sekä koronan että muiden syiden vuoksi sairaspoissaoloja on noin 100.

Kiireettömien palveluiden supistuksilla ja henkilöstösiirroilla on pystytty tukemaan kriittisiä toimintoja kuten päivystystä ja kotihoitoa.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkaisen mukaan vielä ei voida sanoa, onko tilanteessa tapahtunut merkittävä käänne parempaan.

– On myös mahdollista, että ruuhkautunut jäljitystilanne ja lisääntynyt kotitestaus yhdessä lieväoireisten sairastumisten kanssa vaikuttaa siihen, että osa jättää hakeutumasta testeihin. Lähipäivinä voimme arvioida kehityssuuntaa tarkemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käsmä-Ronkainen muistuttaa, että virus ei kuitenkaan ole kadonnut, joten varotoimia, testausta sekä sairastuneita ja altistuneita koskevat menettelyt ovat edelleen voimassa.

Kainuun sote muistuttaa voimassa olevista suosituksista, kokoontumisrajoituksista sekä tiloihin liittyvistä velvoitteista tartuntariskin vähentämiseksi.

Koronatestiin pääsee tällä hetkellä hyvin. Testiin hakeutumista suositellaan sekä oireisille että altistuneille henkilöille.

Koronatilanteen vuoksi ikäihmisten päivätoiminta keskeytetään 24.1–19.2. väliseksi ajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että perusterveydenhuollon kiireetöntä vastaanottotoimintaa on supistettu. Esimerkiksi kiireettömiä kontrolleja tai terveystarkastuksia joudutaan siirtämään.

Kiireellisimmissä asioissa virka-aikana tulee soittaa omalle terveysasemalle. Päivystysapu 116 117 palvelee kiireellisessä hoidon arvioinnissa tai päivystykseen hakeutumisessa.

Kainuun sote korostaa, että rokotteet suojaavat vakavalta koronataudilta sekä vähentävät myös tartuntariskiä. Rokotuskattavuus nousee edelleen hiljalleen myös ensimmäisen ja toisen annoksen osalta; näissä kasvua on noin 0,3 prosenttia viikossa.

Kolmannen koronarokotuksen on saanut yli 53 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä kainuulaisista.

Alle 50-vuotiailla kolmeen kertaan rokotettujen osuus pienenee voimakkaasti, esimerkiksi 20–30 -vuotiaista kolmesti rokotettuja on vasta 10–20 prosenttia.

Perusterveille aikuisille kolmatta annosta suositellaan neljä kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Rokotukset saa Kainuussa helposti ajanvarauksella tai ilman kuntien rokotuspisteillä. Katso tarkemmat aukioloajat ja ohjeet sivustolta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä