Kainuu-villapaidan malli on kohta kaikkien saatavilla – maakuntasukasta tutut kuuset valloittavat nyt neuleessa
Julkaistu: 27.12.2022 klo 7:00Mallin taustalla on Kainuun maakuntasukka, joka valittiin kilpailun tuloksena toistakymmentä vuotta sitten.
Kainuu on saamassa oman maakuntavillapaidan. Harmaa-valkoisen neuleen mallikappale on jo kudottu, ja ohje valmisteilla.
Mallin taustalla on Kainuun maakuntasukka, joka valittiin kilpailun tuloksena toistakymmentä vuotta sitten, kertoo muun muassa Kainuun villasukkakeisariksi ja -attaseaksikin tituleerattu puuhanainen Leena Valtanen . Hän uskoo, että kyseistä sukkaa on kudottu jo kymmeniätuhansia pareja.
– Kun maakuntasukkakilpailu päätettiin järjestää, Kainuun Sanomat oli mukana mallien julkaisemisessa. Lehden edustaja epäröi ja arveli, että malliehdotuksia voi tulla kymmenkunta. No, niitähän tuli 519, Valtanen kertaa menestystarinaa.
Lukijat äänestivät sadoista malleista kymmenen parasta, joista raati sitten valitsi voittajan, Sirkka Lukkarin kuuluisan mallin, jossa on harmaalla pohjalla mustalla ja punaisella Kainuun kuuset.
Kainuun liitto on maakuntasukan syntymän jälkeen käyttänyt sitä ainoana lahjatuotteenaan. Valtasella on Suomussalmella kahdeksan kutojan porukka, joilla lahjasukat teetetään.
– Muutaman kerran vuodessa liitto tilaa 40–60 paria, eli kaikkiaan niitä on toimitettu heille jo useita tuhansia.
Alkusyksystä Valtanen ehdotti suomussalmelaisporukalleen, että mitä jos tehtäisiin Kainuulle oma villapaita, Kainuu-sukkien kuvioinnin mukaan, samaan tyyliin kuin suursuosion saavuttanut islantilaisneule, jota Strömsö-paidaksikin kutsutaan.
– Ja eiköhän erinomainen kutoja Eila Juntunen innostunut ja kutoi mallipuseron, josta tulikin ihan mahdottoman nätti! Minä lähetin sen Taito Pohjois-Pohjanmaan toiminnanjohtajalle Elina Seppäselle , ja he tekevät siitä kunnollisen ruutukaavan kuuteen eri kokoon.
Seppänen vahvistaa, että malli valmistuu alkuvuodesta.
– Ja siitä on tulossa sellainen ohje, jossa kansainvälisen neulontatavan mukaan neulominen aloitetaan ylhäältä, päinvastoin kuin perinteisesti neuleita tehdään. Neuleihmisten keskuudessa ylhäältä aloittaminen alkaa olla jo pääsääntö. Näin päin tehtäessä paitaa on helppo sovittaa neulonnan edetessä, ja myös mahdollinen purkaminen tai puhki kuluneen kyynärpään korjaaminen on helpompaa, Seppänen selvittää.
Valtanen kertoo , että jo tässä vaiheessa Kainuu-paidasta ollaan innoissaan.
– Kaikki, jotka ovat mallipaidan nähneet, olisivat halunneet sen itselleen.
Valtanen on jo jakanut paidan alkuperäisen kutojan tekemän neulontaohjeen kaikille kainuulaisille käsityöliikkeille. Siitä selviää muun muassa, mikä on tarvittava lankamäärä.
– Olen täysin varma, että tästä tulee hitti, Valtanen hehkuttaa.
Samaa mieltä on Seppänen.
– Siinähän on jo klassikon ainekset. Malli on tasapainoinen, ja tavallaan jo hyväksytty yhteisössä, joten sille on valmiiksi imu. Olemme täällä nähneet sen hailuotolaisen perinneneuleen ja Pohjois-Pohjanmaan kaarrokeneuleen kanssa. Ja malli sopii sekä miehille että naisille.
Seppäsen mukaan islantilaisneuleet ovat tuoneet kaarrokeneuleen kaikkien tietoisuuteen ja suosioon.
– Suomalaiset ovat tykästyneet siihen, millaista niitä on neuloa.
Valtanen oli organisoimassa suurta villasukkaoperaatiota vuonna 2019, jolloin kaikille kainuulaisille vanhusten hoitokodeille jaettiin kaikkiaan 2 300 paria sukkia.
– Sukkia tehtiin kaikkialla Kainuussa, minulla oli parhaimmillaan kuusisataa kutojaa. Se oli mahtava projekti!
Valtanen on kutonut kesän jälkeen noin 70 paria villasukkia pelkästään jäännöslangoista, joita hänelle on toimitettu pitkin Kainuuta.
– En ole ostanut grammaakaan lankaa, vaan kaikki on minulle toimitettuja. Ovikello vain soi, ja sieltä taas vajaita lankakeriä tuodaan, Valtanen nauraa.
Muun muassa näitä värikkäitä sukkia sekä kutomiaan pipoja Valtanen on käynyt joulun alla taas jakamassa muutamaan palvelutaloon.
Valtanen on laittanut vireille myös Elämäkerta-sukkaprojektin, jossa on mukana myös Mieslahden opisto ja kainuulaiset käsityöliikkeet.
– Kun ennen vanhaan ihmiset kutoivat räsymattoihin ilonsa ja surunsa, nyt kudotaan ne sukkiin. Sukkia on kerääntynyt jo aikamoinen kasa, ja joulun jälkeen liitämme niihin myös tarinat.
Valtanen löysi omille elämäkertasukilleen täydellisen langan.
– Siinä melkein jokainen silmukka on erivärinen. Harmaata on paljon, mutta sitähän on kaikkien elämässä. Mutta on myös punaisia, keltaisia, vihreitä ja sinisiä silmukoita. Se ei ole kaunis sukka, mutta se kuvastaa elämääni, joka on ollut täynnä projekteja.
Tarkkasilmäiset neulontaharrastajat ovat panneet merkille, että Kainuun lapasia esitellään ja ihastellaan myös kansainvälisillä neulontafoorumeilla. Esimerkiksi Facebookissa toimivassa Fair Isle knitting and other color work knitting -ryhmässä on viime päivinä keskusteltu kovasti mallista, jota on haluttu itselle ja jota on jaettukin erimaalaisten jäsenten kautta. Mallin nimenä on näyttänyt säilyvän "Kainuun lapaset".
Taito Pohjois-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Elina Seppänen ei ihmettele mallin kansainvälistä suosiota.
– Kainuun maakuntalapanen on Suomen eniten neulottu maakuntalapanen. Ja hyvät asiathan tapaavat levitä.
Nykyään Taito Pohjois-Pohjanmaa tekee usein neuleohjeita englannin kielellä, mutta Kainuun lapanen edustaa aikaa ennen tämän käytännön alkamista.
Seppänen uskoo lapasen suosion syyksi ennen kaikkea sen, että se on "valtavan kaunis", mutta myös sen, että se on neulojalle aika haastava.
– Ja haasteitahan neulojat haluavat. Lapanen on myös hyvä malli jämälankojen käyttämiseen, koska siinä tarvitsee aika vähän yhtä väriä kerrallaan.
Seppäsen mukaan on neulojille tyypillistä, että alkuperäinen malli inspiroi, mutta värimaailmaa aletaan pian muuttaa omien mieltymysten mukaiseksi. Myös Kainuun lapasta ja sukkaa on neulottu loputtoman erilaisissa väriyhdistelmissä.
– Ja sehän on vain toivottavaa ja mahtavaa. Mallit lähtevät leviämään ja elämään omaa elämäänsä, Seppänen toteaa.