Paikallisuutiset

Jono loppui, hoito alkaa jo puhelimessa

Sotkamon terveysasema toimii nyt ilman ajanvarausta. Sama hoitaja tai lääkäri hoitaa hoidettavan sairauden loppuun saakka.

Sotkamon terveysaseman aulassa on keskiviikkoaamuna hiljaista. Odotustiloissa ei ole yhtään vuoroaan odottavaa potilasta.

– Vielä jokin aika sitten seuraava kolmas vapaa aika oli kuuden viikon päässä. Nyt potilaan hoito alkaa heti ensimmäisestä yhteydenotosta, Sotkamon terveysaseman apulaisylilääkäri Tuula Sassi kertoo.

Sassi kiteyttää Sotkamon terveysasemalla kesäkuun alussa aloitetun uuden toimintamallin kolmeen teesiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hoito alkaa ensimmäisestä kontaktista. Hoidon toteuttaa yksi ammattilainen. Joissain tapauksissa hoitoa lähdetään viemään valmentavalla otteella ja vaikuttavuutta hakien.

Hoidon alkaminen heti asiakkaan ensimmäisestä yhteydenotosta perustuu takaisinsoittojärjestelmään ja hoitotiimeihin.

– Toivomme, että kaikki potilaat soittavat meille ensin takaisinsoittojärjestelmään, niin me soitamme heille takaisin.

Hoitotiimissä on sekä hoitajia että lääkäreitä. Jos potilaan vaiva on sellainen, että hoitaja pystyy hoitamaan asian loppuun saakka, hoitaja ottaa potilaan terveysasiat pysyvästi omakseen ja hänestä tulee samalla potilaan omahoitaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Potilas saa omahoitajan yhteystiedot käyntikorttina puhelimeensa, jotka hänen toivotaan tallentavan yhteystietoihinsa.

– Jatkossa potilas soittaa aina omalle hoitajalle, Sassi kertoo.

Omahoitaja vastaa puhelimeen arkisin klo 8–16. Jos omahoitaja on lomalla tai poissa, puhelimeen vastaa toinen hoitaja.

Jos potilaan ongelma on sellainen, ettei hoitaja pysty sitä ratkaisemaan, asia siirtyy lääkärille, joka soittaa potilaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun meillä on Sotkamossa vain kolme vakituista lääkäriä, ei potilas saa samaa pysyvää lääkäriä, mutta hän saa saman lääkärin sen hoidettavan sairauden ajalle, Tuula Sassi sanoo.

Käytännössä järjestely tarkoittaa sitä, että sama lääkäri huolehtii tarpeen mukaan potilaan tilanteen seurannasta ja mahdollisista jatkotoimista.

Vaikka hoito alkaa heti, ratkaisuun ei useinkaan päästä samana päivänä. Hoito päästään kuitenkin aloittamaan välittömästi, ja se jatkuu yhden ja saman ammattilaisen toimesta.

– Entisessä toimintamallissa hoitaja arvioi potilaan tilanteen, lääkäri kävi tutkimassa potilaan ja tehtiin hoitoratkaisuja. Jos hoito ei edennyt ongelman mukaisesti, seuraavana päivänä potilasta oli vastaanottamassa eri ihmiset. Jos olisi pitänyt saada pitempikestoista hoitoa, meillä ei ollut antaa aikoja.

– Nyt jo ensimmäisen kontaktin perusteella lähdetään viemään asiaa eteenpäin niin, että se saadaan jonakin päivän hoidetuksi.

Valmentavassa hoitotavassa tavoitteena on tunnistaa ja ohjata kansanterveyshoitajien piiriin potilaat, joiden hoitotasapaino ei ole kohdallaan tai heillä on jokin merkittävä sairastumisriski.

– Kansanterveyshoitajat eivät hoida yksittäisiä sairauksia vaan ihmistä kokonaisuutena. Ihmisen kokonaistilanne hahmotetaan, ja pyritään tunnistamaan ja hoitamaan konkreettisesti ongelman perussyytä.

Sotkamolainen Teija Komulainen lähti toukokuussa lääkärin ehdottamana työstämään kansanterveyshoitajan kanssa painonhallintaa.

– Koen toimintamallin itselleni tosi hyvänä. Kansanterveyshoitaja soittaa sovittuna aikana kerran viikossa. Tulee tunne, että välitetään ja voinnista ollaan oikeasti kiinnostuneita, Komulainen kertoo.

– Se ei ole vain nippu esitteitä.

Komulainen on kokenut toiminnan asiakaslähtöisenä, koska siinä otetaan huomioon asiakkaan elämäntilanteen, työn, opiskelun ja omien tavoitteiden kokonaisuus.

Potilaan toivotaan ottavan yhteyttä terveysasemalle ensisijaisesti soittamalla. Vaivasta on hyvä kertoa selkeästi, koska hoitaja muodostaa käsityksen vaivan laadusta puhelinkontaktin perusteella.

Tuula Sassin kokemus puhelinkontakteista potilaisiin on hyvä.

– Kuuntelun ja kyselyn intensiteetti ainakin silloin, kun lääkäri soittaa potilaalle, on aivan eri tasolla. Jos asia ei hoidu puhelimessa, silloin kutsumme potilaan tänne vastaanotolle. Aika ei ole kolmen kuukauden päästä vaan tänään tai lähipäivinä, Sassi kertoo omana kokemuksenaan.

– Meillä on pitkä historia asioiden puhelimessa hoitamisessa. Käymme kerran viikossa yhdessä läpi meille soittaneiden ihmisten tilannetta, miten hoito eteni ja miten sen olisi pitänyt edetä ja onko hoito sujunut käypähoitosuositusten mukaisesti.

Lääkärien ja hoitajien tiimit työskentelevät keskenään samassa tilassa, mikä on lisännyt ja tehostanut yhteistyötä eri ammattilaisten kesken. Kun jokainen ei istu omassa huoneessaan, potilaiden tilannetta ja kysymyksiä voidaan tarpeen mukaan miettiä joustavasti yhdessä.

Puhelujen purku aloitetaan aamulla, jolloin kaikki tukipalvelut kuten laboratorio ja röntgen ovat käytössä.

Kesäkuun alussa aloitettu pilotti on todettu toimivaksi ja käytäntö on tarkoitus ottaa seuraavaksi käyttöön syyskuun alussa Kuhmossa ja myöhemmin koko Kainuun soten alueella.

Tässä vaiheessa Sotkamossa hoidetaan potilaat, jotka jo ovat olleet hoidossa Sotkamon terveysasemalla.

Parhaillaan pohditaan, millä tavalla mielenterveys- ja kuntoutuspalvelut linkitetään toimintaan joustavasti siten, että esimerkiksi kuntoutus saadaan heti alusta alkaen mukaan.

Toimi näin

Soita Sotkamon terveyskeskuksen numeroon 08 6156 5009.

Vastaaja pyytää valitsemaan joko päivystysasiat, kiireettömän ja neuvonnan tai reseptiasiat.

Terveyskeskuksesta soitetaan sinulle takaisin.

Hoitaja hoitaa asiasi loppuun saakka ja toimii jatkossa omahoitajanasi. Sinulle lähetetään omahoitajan yhteystiedot puhelimen käyntikorttina.

Tarpeen mukaan asiasi siirtyy lääkärin hoidettavaksi. Sama lääkäri hoitaa kyseisen vaivan loppuun saakka.

Jos vaivaa ei voida hoitaa puhelinkontaktilla, sinut pyydetään vastaanotolle terveyskeskukseen.

Sotkamon terveysaseman uusi toimintamalli on edelleen kehitetty Tuusulassa käyttöönotetusta ajanvarauksettomasta toimintamallista. Apulaisylilääkäri Tuula Sassi ja sairaanhoitaja Johanna Numminen työskentelevät samassa tiimihuoneessa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä