Hiihtosuunnistuksen poikien EM-joukkueessa vahva kainuulaispanos – Eero Sorsa houkutteli uuden kaverinsakin Jymyyn
Julkaistu: 13.1.2023 klo 16:01Suomi menestyi hyvin hiihtosuunnistuksen maailmancupissa Itävallassa, mutta lajin parhaat vuodet ovat jo kaukana takanapäin.
Hiihtosuunnistuksen EM-rasteilla tammi-helmikuun vaihteessa Latviassa menestystä jahtaa vahvasti kainuulainen poikajoukkue. Suomen 17-vuotiaiden poikien kvartetissa suunnistavat Sotkamon Jymyä edustavat Eero Sorsa ja Eemil Koskinen sekä Vehkalahden Veikkojen veljekset Joona ja Niklas Hirvilahti , joiden vanhemmat ovat kotoisin Kuhmosta.
Lempäälässä asuva Koskinen on tuore jymyläinen, joka liittyi täksi talveksi sotkamolaisseuraan Sorsan houkuttelemana. Kesäsuunnistuksessa Koskinen edustaa jatkossakin Tampereen Pyrintöä.
– Tutustuimme hiihdon yläkoululeirityksessä, Sorsa kertoo.
Kuhmossa usein vierailevista Hirvilahden veljeksistä Sorsa tuntee paremmin ikätoverinsa Joonan.
Kotimaan kisoissa nelikko on hallinnut 17-vuotiaiden sarjaa, joten arvokisajoukkueen kokoonpano ei ollut yllätys.
– Keskinäinen järjestyksemme on kisoissa vaihdellut. Eemil ja Joona ovat olleet yleensä kaksi parasta, mutta olen minäkin yhden kisan onnistunut voittamaan, Sorsa kertoo.
Sotkamon urheilulukiossa ensimmäistä vuottaan opiskeleva Sorsa suuntaa aikanaan EM-urille avoimin mielin. Kilpakumppanien tasosta hänellä ei ennakkoon ole minkäänlaista kuvaa.
Kolmesta henkilökohtaisesta kisamatkasta sotkamolainen nostaa suosikikseen 3. helmikuuta kisattavan pitkän matkan. Sitä ennen ohjelmassa ovat EM-kisat 31. tammikuuta avaava sprintti ja 1. helmikuuta kilpailtava keskimatka.
Päätöspäivän (4.2.) viesti kilpaillaan kolmimiehisin joukkuein.
Maaliskuussa 17 vuotta täyttävälle Sorsalle hiihtosuunnistus on sivulaji. Eniten nuorukainen panostaa hiihtoon ja kesäsuunnistukseen.
– Kisoja käyn, mutta en minä hiihtosuunnistusta erikseen juuri harjoittele, hän myöntää.
Lajina hiihtosuunnistuksessa on kuitenkin oma viehätyksensä.
– Se on hauskaa. Urilla saattaa olla isojakin alamäkiä, joilla pitää pystyä menemään ketterästi, Sorsa kuvailee lajin vaatimuksia.
Hiihdossa Sorsa mittaa tasoaan kansallisen kärjen kanssa seuraavan kerran Pyhäjärvellä 24. – 26. helmikuuta käytävissä SM-kisoissa.
Kainuun Suunnistus on palkinnut Sorsan kahtena vuonna peräkkäin maakunnan parhaana suunnistajana. Viime kesän SM-rasteilla hänen paras sijoituksensa oli H16-sarjan erikoispitkän matkan kuudes sija. Sorsa kunnostautui myös elokuun Nuorten Jukolassa, jossa hän juoksi osuutensa nopeimman ajan.
Eero Sorsalle hiihtosuunnistus on sivulaji. Eniten nuorukainen panostaa hiihtoon ja kesäsuunnistukseen. Kuva: Pekka Lassila
Hiihtosuunnistuksen huiput kilpailivat alkuviikosta maailmancupin osakilpailussa Itävallassa. Suomalaisille kisapäivät olivat antoisia, sillä Kajaanissa ja Sotkamossa opiskeleva oululainen Aapo Viippola voitti tiistaina keskimatkan ja Niklas Ekström oli toinen keskiviikon takaa-ajokisassa.
Lajina hiihtosuunnistuksen parhaat vuodet Suomessa ovat kuitenkin jo menneisyydessä, sillä suosio on laskenut selvästi viime vuosikymmeninä. Osasyyllinen on ilmastonmuutos ja vähälumiset talvet.
– Kisan järjestäminen vaatii enemmän kuin pelkän tykkilumiladun, muistuttaa Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen.
Olosuhderiski on vähentänyt seurojen innostusta kilpailujen järjestämiseen, ja kisojen harventuminen on johtanut harrastajamäärien supistumiseen. Vuosittain kilpailutoimintaan osallistuu Suomessa vajaat tuhat hiihtosuunnistajaa.
– Lajin huippuvuosista eli 1990-luvulta on tultu paljon alaspäin, eikä tulevaisuus kovin hyvältä näytä, Saarinen myöntää.
''Lajin huippuvuosista eli 1990-luvulta on tultu paljon alaspäin.''
Hiihtosuunnistus ei toki ole ongelmiensa kanssa yksin, sillä samojen murheiden kanssa painii moni muukin kestävyysurheilulaji. Nuoria on mukana entistä vähemmän ja harrastajien joukko vanhenee.
– Esimerkiksi hiihtoon verrattuna kansalliset kisamme ovat vielä elinvoimaisia. Viimeksi Joutsenon neljän kisan viikonloppu keräsi 250 kilpailijaa per päivä, ja SM-kisoissa on 500–600 osanottajaa, Saarinen kertoo.
Saarisen mukaan Suunnistusliiton mahdollisuudet lajitoiminnan virkistämiseen ovat rajalliset.
– Olemme yrittäneet kannustaa seuroja järjestämään kisoja hieman matalammalla kynnyksellä. Rimaa vähän laskemalla saataisiin tarjontaa enemmän, siis jos tehtäisiin järjestelyiltään kevyempiä tapahtumia. Näin nuorille tarjoutuisi mahdollisuuksia päästä kokeilemaan lajia.
– Osin tässä on onnistuttukin: meillä on ollut nyt pari hyvää lumitalvea, ja osanottajia on löytynyt nuorten sarjoihinkin, Saarinen iloitsee.
Lajihistoria tuntee myös kainuulaisia arvomenestyjiä. Aila Flöjt voitti viestikultaa 1975 ja 1977. Teemu Köngäs saavutti yhteensä neljä arvokisojen viestimitalia vuosina 2004–2009. MM-viestikultaa Köngäs voitti 2009.
Kisajoukkue
Suomen joukkue hiihtosuunnistuksen EM- ja MM-kisoissa Latviassa 31.1. – 5.2.
Aikuisten EM-joukkue :
Miehet: Niklas Ekström MS Parma, Wille Laitamäki MS Parma, Matias Maijala Lapin Veikot, Tuomas Outinen Kymin Suunnistajat, Miska Tervala Rastivarsat, Eevert Toivonen Pirkkalan Hiihtäjät, Misa Tuomala Suunta Jyväskylä, Aapo Viippola Sonkajärven Pahka.
Naiset: Maria Hoskari Rastiketut, Nina Kärnä Sonkajärven Pahka, Satu Tuomisto Vaasan Suunnistajat, Heta Virtanen Suunta Jyväskylä, Sari Vääränen Kouvolan Suunnistajat.
Nuorten MM-joukkueet :
Miehet 20 vuotta: Rauli Aho Valkeakosken Haka, Roope Lemberg Rasti-Jussit, Ville Lemberg Rasti-Jussit, Miika Muotka Ounasvaaran Hiihtoseura, Pyry Riissanen Espoon Akilles, Karri Stevander Kuortaneen Kunto.
Naiset 20: Lotte-Line Ekström MS Parma, Oili Holopainen Suunta 2000, Vilma Pesu Rajamäen Rykmentti, Anni Salmela Suunta 2000, Venla Viippola Suunta 2000, Amanda Yli-Futka MS Parma.
Nuorten EM-joukkueet , pojat 17: Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Niklas Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Eemil Koskinen Sotkamon Jymy, Eero Sorsa Sotkamon Jymy.
Tytöt 17: Sanni Hoskari Rastiketut, Katri Kuokka Iisalmen Visa, Johanna Naskali Kyrös-Rasti.