Aviomies on kuvataiteilija Irja Juntusen lähin kriitikko – nuoruusvuosista lähtien yhtä pitänyt pariskunta elää Sotkamossa taiteen keskellä
Julkaistu: 30.11.2022 klo 16:0055 vuotta taidetta tehnyt Irja Juntunen avaa näyttelyn Sotkamon Missio Galleriaan. Sen jälkeen on huilaamisen aika.
Sotkamolaisella kuvataiteilija Irja Juntusella on ollut syksystä 2021 lähtien vauhti päällä.
78-vuotias Juntunen on elänyt vireää luomiskautta, kun näyttelyitä on ollut vajaan vuoden sisällä jo kaksi, joulunäyttely Villa Väinölässä Vaalassa ja kesänäyttely sotkamolaisessa Galleria Y.L. Oksasessa. Torstaina kotipaikkakunnalle avautuu vielä Joulun rauhaa -taidenäyttely Missio Galleriaan.
Taiteilija on näyttelyistä innoissaan, mutta myöntää, että ne ovat vaatineet paljon työtä. Hän on työskennellyt kokonaisuuksien eteen jopa viimeisiin tunteihin asti ennen avaamista.
– Reino ( Juntunen , aviomies) pyysi, että Irja, oppisitko sanomaan sanan ei. Luulen, että tämän jälkeen me Reinon kanssa huilataan, Juntunen hymyilee puolisolleen kotonaan Sotkamon Rimpilänniemellä.
"Täällä minä maalaan, ja kumppani makaa, lukee kirjaa ja huomauttelee virheistä."
Vuodesta 1965 lähtien naimisissa ollut pariskunta elää taiteen keskellä. Suuresta puutalostaan he ovat siirtyneet talveksi asumaan kodikkaaseen piharakennukseen, entiseen autotalliin, joka on toiminut jo pitkään Irja Juntusen ateljeena.
Siellä hän tekee taidetta edelleen, ja pieni talo on tulvillaan ekspressionistisia, voimakkain sivellinvedoin tehtyjä öljyväriteoksia niin luonnosta, kaikenikäisistä ihmisistä kuin uskonnollista aiheistakin.
– Täällä minä maalaan, ja kumppani makaa, lukee kirjaa ja huomauttelee virheistä, kuvataiteilija naurahtaa.
Aviomies on alusta alkaen tukenut taiteilijan elämäntehtävää. Kun heidän lapsensa olivat pieniä, Reino Juntunen hoiti usein heitä, että vaimo saisi maalata opettajan työnsä ohessa. Nykyisin mies auttaa teosten kuljetuksessa ja ripustamisessa.
– Hänen taiteilijuutensa on ollut pakko hyväksyä – ja olla mukanakin sen verran kuin se on järkevää ja jaksaa. En minä hanttiin pane, Reino Juntunen sanoo.
Juntusille tärkeä luontopaikka Suomussalmen ja Puolangan rajamaastosta on tallentunut Irja Juntusen taustalla oleviin maalauksiin eri vuodenaikoina. Kuva: Jussi Pohjavirta
Rukoilu on antanut voimaa
Missio Galleriaan 55 vuotta taidetta tehnyt Irja Juntunen laittaa esille retrospektiivisen näyttelyn tuotannostaan.
Alun perin tarkoituksena oli koota näyttely pelkästään bysanttilaisvaikutteisista teoksista, mutta urakka osoittautui liian suureksi. Siksi näyttelyn toisena kantavana teemana ovat naiset.
Juntusella on ollut lapsesta saakka vahva yhteys ortodoksisuuteen. Jo pienenä hän muistaa piirtäneensä kirjoista mustavalkoisia ikoneita.
– Äidinisäni suku on tullut joskus aikoinaan Laatokalta Hyrynsalmelle. Kai se on täällä syvällä sisimmässä, Juntunen pohtii.
"Elämä kulkee niin kuin se on luotu kulkemaan."
Esimerkiksi maalaus Rukouspenkki ilmentää rukoilemisen merkitystä taiteilijalle. Hän oppi rukoilemaan jo lapsena ja sanoo tekevänsä sitä jatkuvasti niin omasta kuin muidenkin puolesta.
Se on antanut Juntuselle voimaa hetkinä, jolloin omat voimat ovat ehtyneet. Pariskunta on menettänyt viidestä lapsestaan kolme, ja myös sairaudet ovat koetelleet.
– Rukouspenkki -taulu kertoo siitä, että on täytynyt mennä polvilleen. Silloin kun suruja on ollut, olen maalannut valtavasti. Oli sellaisia aikoja, että maalasin yötkin, ja se antoi voimaa, Irja Juntunen sanoo.
– Kaikilla ihmisillä on näitä (kokemuksia). Hyvin paljon ihmiset kysyvät, miksi minulle? Ei sellaisia kysymyksiä tarvitse tehdä. Loppujen lopuksi se vain on niin, että elämä kulkee niin kuin se on luotu kulkemaan.
Kuvataiteilija Irja Juntunen viihtyy Sotkamon Rimpilänniemellä. Taustalla olevan asuinrakennuksen sijasta hän asuu miehensä kanssa tänä talvena piharakennuksessa, jossa on myös taiteilijan ateljee. Kuva: Jussi Pohjavirta
Irja Juntunen on menettänyt viidestä lapsestaan kolme. Surun keskellä hän on tehnyt paljon hiilitöitä. Tämä teos esittää hänen edesmennyttä Matleena-tytärtään. Kuva: Jussi Pohjavirta
"Vaikka olisin miljonääri, maalaisin aina"
Naisia Juntunen on tottunut maalaamaan, koska hän on saanut olla neljän tytön äiti. Taiteilija on ikuistanut heidän arkista olemistaan sekä muita naishahmoja.
– Jos he eivät ole paikalla, minä muistan, sillä olen eideetikko. Jopa muotokuvan voin tehdä eideettisesti, minun mallinani ei tarvitse olla pitkään, myös tilaustöitä tekevä taiteilija paljastaa.
Yhteys luontoon on aina näkynyt Juntusen maalauksissa muun muassa Kainuun metsinä ja vaaramaisemina.
Hän on aina ollut luonnossakulkija miehensä kanssa. Korkealla iällä se ei enää onnistu, mutta ulkoilmassa taidemaalari viihtyy edelleen.
Tähän aikaan vuodesta syntyy talvimaalauksia, joihin meneillään olevan vuodenajan ystäväksi tunnustautuva Juntunen ikuistaa muun muassa hankia syvine sinisine sävyineen.
– Vaikka olemme tämän ikäisiä, niin kyllä se on näin, että elämä on aina rikasta ja rakasta, hän sanoo ja uskoo, ettei liekki taiteen tekemiseen sammu koskaan.
– Vaikka olisin miljonääri, maalaisin aina.
Luonto on läsnä Irja Juntusen teoksissa. Kodin seiniltä löytyy myös valokuvia Juntusille rakkaista ihmisistä. Kuva: Jussi Pohjavirta
Irja Juntunen
Syntynyt vuonna 1944 Suomussalmella.
Itseoppinut kuvataiteilija, joka teki työuransa kuvataiteen lehtorina Sotkamossa.
Avaa 1. joulukuuta retrospektiivisen Joulun rauhaa -näyttelyn Sotkamon Missio Galleriaan.
Maalannut muun muassa Suomussalmen kirkon alttaritaulun Lasten evankeliumin vuonna 1979.
Asuu Sotkamossa puolisonsa kanssa.